POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ANDRA LIGOR OCH CUPER

Medicis lista: De tio största domarmissarna i fotbollshistorien

Det har givetvis skett massvis med domarmissar genom fotbollshistorien och med tanke på hur svårt det är att vara domare är det lätt att förstå att misstag begåtts. Men några av missarna är svårare att förstå än andra.

Jag har försökt plocka ut tio av de grövsta domartabbarna och jag har valt att inte ta med så kallade "ghost-goal" (förutom ett) eftersom det oftast varit så pass svårt för domarna att se om bollen varit över linjen eller inte.


10. Hugh Dallas (Tyskland-USA VM 2002)

En något bortglömd domarmiss är den straff som USA skulle haft mot Tyskland i VM-kvartsfinalen 2002. Amerikanerna jagade en kvittering när Greg Berhalters (ja den Berhalter) nick såg ut att vara på väg mot mål, men stoppades på mållinjen av Torsten Frings...hand.


9. Erik Fredriksson (Sovjetunionen-Argentina 1990)

Det lustiga eller snarare det olustiga var att Fredriksson bara fyra år tidigare hade “dömt bort” Sovjetunionen i matchen mot Belgien då han godkänt ett belgiskt mål som var offside.


Fyra år efteråt hamnade Fredriksson i fokus igen. Argentinarnas seger mot Sovjet föranleddes av en klar hands av Maradona på mållinjen. Fredriksson stod två meter ifrån och kan inte ha missat händelsen, men dömde av någon anledning aldrig straff.

USSR-killer.


8. Byron Moreno (Sydkorea-Italien VM 2002)

Först fick Italien ett mål felaktigt bortdömt för offside. När Totti sedan föll i straffområdet fastän det fanns kontakt från den sydkoreanska försvararen valde Moreno att ge Totti hans andra gula kort för filmning. Straff eller inte så kändes det gula kortet väldigt långsökt från den ecuadorianska domaren.

Bara några månader senare hamnar Moreno under utredning då han i en inhemsk match mellan Liga de Quito och Barcelona Sporting Club först lagt till sex minuter men i slutändan lagt till hela tretton minuter. Liga de Quito vände underläge 3-2 till seger under övertiden.

Mer än åtta år senare arresteras Moreno på New Yorks flygplats för att ha försökt smuggla sex kilo heroin.

Ibland undrar man hur FIFA väljer sina domare.


7. Martin Hansson (Frankrike-Irland VM-kval 2009)

Med tanke på matchens betydelse var det verkligen inte rätt läge att göra en domartabbe. Vilket dock Hansson och hans svenska assistenter gjorde. 13 minuter in på förlängnigen slår Frankrike en frispark djupt ner i Irlands straffområde där Thierry Henry dyker upp.

Bollen inte bara tar på hans hand en gång utan två och nästan föses fram innan Henry spelar fram till William Gallas som sätter den i mål. Frankrike vinner och Irland missar VM. Hansson fick en hel nation emot sig efteråt.


6. Marco Fritz (Duisburg-Frankrike Bundesliga)

De flesta domare gör ett mycket bra och svårt jobb och ser det mesta. Men, ibland kan man undra om vissa domare på riktigt skulle behöva genomgå en ögonkontroll. Som t ex Marco Fritz i matchen mellan Duisburg och Frankfurt. Målet var av ringa betydelse, men húr i hela friden kan Fritz ha missat att bollen studsade flera meter utanför mållinjen?


5.  Gamal El-Ghandour (Sydkorea-Spanien VM 2002)

Inte nog med att Sydkorea hade fått hjälp i åttondelsfinalen mot Italien, i kvartsfinalen mot Spanien skulle det bli ännu värre. Först fick Spanien ett mål bortdömt för att Helguera ska ha knuffat i straffområdet. På repriserna ser man tydligt att det inte finns någon tillstymmelse till knuff.

I förlängningen fick sedan Spanien ytterligare ett bortdömt mål då Joaquins inlägg ansågs vara över linjen fastän det aldrig var det. Joaquins inlägg hade hittat in till Morientes som nickat i mål.

Ett mål som skulle ha gett Spanien en plats i semifinalen eftersom det var “golden goal” som gällde. Istället vann Sydkorea på straffar.


4. Mark Clattenburg (Manchester United-Tottenham Premier League)

Clattenburg bjöd på en riktig domar-parodi mellan United och Spurs i Premier League 2010. Bollen slås in i Tottenhams straffområde och Nani faller ihop enkelt. När han sedan ligger ner tar Nani tydligt bollen med handen, i tron om att han ska få straff.

Medan Nani ligger kvar tar Spurs-målvakten Gomes bollen och lägger upp den för en frispark. Det är bara det att Clattenburg av någon anledning inte har blåst frispark.

Så medan Gomes backar några steg i tron om att skjuta en frispark dyker Nani upp och skjuter bollen i mål. Målet godkännes.

“Allt var en stor fars” sa Tottenham-tränaren Harry Redknapp efteråt.

3.Graham Poll (Australien-Kroatien VM 2006)

Ibland kan det vara svårt att räkna till två. Som i VM-matchen mellan Australien och Kroatien. Kroaten Josip Simunic gjorde sig skyldig till sin andra varning och Graham Poll visade också mycket riktigt upp det gula kortet för andra gången.

Problemet var att det röda kortet aldrig kom upp. Av någon anledning hade Poll tappat bort räkningen och Simunic spelade vidare.

Vid full tid snackade Simunic till sig sitt tredje gula kort och fick därmed äntligen sitt röda kort. Lite sent dock. Poll fick aldrig mer döma internationellt efter den incidenten.

2. Ali Ben Nasser (Argentina-England VM 1986)

Förmodligen världens mest kända domarmiss. Diego Maradona avancerar mot det engelska straffområdet och försöker sig på en väggpass, istället lyfts bollen i en båge efter en misslyckad rensning av en engelsk försvarare.

Maradona fullföljer situationen och hoppar upp i duell mot målvakten Peter Shilton och skjuter in bollen med handen. Domarmisstaget och “guds hand” var ett faktum.

1. Charles Corver Holland (Frankrike-Tyskland VM 1982)

Semifinalen mellan Frankrike och Tyskland VM 1982 slutade med skandal. Vid ställningen 1-1 löpte den franska spelaren Franck Battiston i ensamt majestät mot det tyska målet.

Men han skulle komma att stoppas. Rejält dessutom. Mot honom rusar den tyska målvakten Harald Schumacher i full fart struntar i bollen och kastar sig in i Battiston brutalt.

Straff och utvisning? Nej, inspark. Battiston fick tre tänder utslagna och Schumacher ordnade segern åt Tyskland efter straffar.

Århundradets domarbrott.

Publicerad 2014-04-10 kl 11:16
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå