Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Milojevic uppges vara på väg bort: "Det de gör är inte olagligt"

Serbien

Röda Stjärnan har gått obesegrat genom ligan och säkrat ligatiteln.
Ändå riskerar huvudtränare Milos Milojevic att få lämna.
- Om de hittar någon bättre får de självklart ändra, säger han till Fotbollskanalen.

Foto: TT.

I helgen säkrade Röda Stjärnan ligatiteln efter en succéartad säsong. Laget har nämligen inte förlorat en enda inhemsk match.

Trots det - och att klubben fortfarande kan vinna cuptiteln - går tränaren Milos Milojevic en oviss framtid till mötes. Enligt serbiska medier, bland andra mondo.rs och Telegraf, verkar den förre Hammarby-, Malmö FF- och Mjällby-tränaren få lämna i samband med att kontraktet löper ut.

- Jag har kontrakt till den sista juni. Planen har hela tiden varit att det skulle bli ett år här. Vi är inte klara med säsongen och jag har inte snackat med klubben. Det är jättesvårt att jobba här både psykologiskt och mentalt. Det är inte enkelt. Det är häftigt att vinna serien och jobba i den föreningen du älskar, men det är inte enkelt. Om de och jag finner en bra lösning så behöver det inte vara självklart att vi förlänger, säger Milojevic till Fotbollskanalen och fortsätter:

Annons

- Men i dag har vi inte funderat på det. Vi jobbar vidare, är fortfarande vidare i cupen och har vunnit serien överlägset. Alla är nöjda. Statistiskt sett är vi topp tio i Europa. Det jobbet vi har gjort har inte varit dåligt. Men alla föreningar tänker likadant kring spelare och tränare. De tittar runt och hittar de någon bättre så får de självklart ändra. Jag har aldrig varit problemet.

Det låter på dig som att det är långtifrån självklart att det blir en fortsättning i Röda Stjärnan?  
- När de frågade om jag ville komma hit så ville jag egentligen inte komma, för jag hade alltid tänkt komma hit när jag är 50-55 år. Jag hade varit assisterande tränare här tidigare och jag visste att det inte skulle bli enkelt i det ögonblicket jag kom hit. Psykologiskt var det nervigt för att de inte hade gått till Champions League. Men vi fick ny energi, vi spelade bra och vann ligan. Kanske tänker föreningen att det ändå behövs en ny röst i omklädningsrummet. Så kan det bli, men ingen har sagt till mig att jag inte kommer att vara tränare här nästa säsong. Mitt kontrakt är till 30 juni, säger Milojevic och lägger till: 

Annons

- Jag hoppas att de inte sparkar mig före kontraktsslutet, säger han med ett skratt.

I serbisk press har Maccabi Haifa-tränaren Barak Bakhar uppgetts vara högaktuell för att ta över efter Milojevic.

40-åringen själv har tagit del av det som skrivits.

- Ja. Och jag fick frågan i går efter derbyt mot Partizan Belgrad (0-0). Jag sa att klubben har rätt till att titta på andra möjligheter eftersom mitt kontrakt är på väg att rinna ut. Det de gör är inte olagligt. Men jag vill vara lojal eftersom jag har min erfarenhet med Hammarby och Rosenborg, du vet vad jag menar. Så jag vill inte snacka med någon annan klubb innan mitt avtal är avslutat, alternativt om de kommer och säger till mig "hej, i dag är Bakhar eller Ancelotti tränare", säger Milojevic och fortsätter:

- Jag tänker bara på Röda Stjärnan och säsongsavslutningen. Jag hoppas att vi har motivationen att vinna cupen också, för det är inte enkelt att hålla truppen högmotiverad när du vunnit serien med sex omgångar kvar. Jag tycker att jag har gjort ett bra jobb. Jag hade en dröm om att vinna en trofé med Malmö innan jag var 45. Det har jag gjort. Det var en dröm att vinna en trofé med Röda Stjärnan innan jag var 55. Det har jag gjort. Jag är ändå bara 41 år. Jag måste tänka på vad jag ska göra härnäst och vad min målsättning är.

Annons

Finns det något intresse för dig med tanke på att din framtid verkar oviss?
- Det finns intresse, men jag ska vara ärlig med att det inte finns något konkret erbjudande. Jag har inte funderat exakt på vad jag vill göra när det gäller land, karriärsteg och det spelar stor roll… det är jobbigt att familjen är i Sverige. Det är mentalt jättejobbigt för mig. Jag måste fundera exakt vad nästa steg ska bli så att jag och min familj blir nöjd. Men först vill jag avklara säsongen och prata med Röda Stjärnan. Sedan får vi se vad jag ska göra.

Kan det bli en återkomst till Sverige, kanske?
- Man ska aldrig säga aldrig. Jag gillar Sverige och supporterkulturen där är något enormt. När du kommer till Serbien så förstår du att de supportrarna som du har i varje match i Sverige, de finns bara i de tre-fyra största matcherna här. Det gillar jag. Om du är i Mjällby och möter Malmö så är det 10 000 man på en plats på ett ställe som Hällevik, där det bor 2 000 och 20 000 med Sölvesborg inräknat. Samma sak med Hammarby, Malmö, Göteborg och AIK. Du spelar inför fullsatta arenor och det är viktigt för mig Faciliteterna ska vara bra.

Annons

Milojevic fortsätter:

- Men jag personligen har inte tänkt komma till Sverige, för jag har varit i Hammarby och sedan gick jag till Malmö. Det var inte jättepopulärt. Jag vill inte skapa konflikter eller stora rubriker i tidningar. Det är bäst om jag håller mig utom Sverige de närmaste fem till tio åren.

I Röda Stjärnan har Milojevic assisterats av Poya Asbgahi, som också sitter på ett utgående avtal. I en intervju med Expressen berättade den förre Blåvitt-tränaren att han har för avsikt att bli huvudtränare igen.

I takt med att duons avtal är på väg mot sina slut så snackar de en del om framtiden.

- Vi pratar tillsammans och det är många faktorer som spelar roll. Poya har gjort ett bra jobb här, trivs bra och vi trivs bra tillsammans. Det spelar också roll vilket land och vilket ställe du hamnar på. En del klubbar tillåter att du tar med dig två eller tre av dina män, i andra kanske du får ha med dig en. Hans vilja är att bli huvudtränare och då kanske i Sverige. Han tror att han kan göra ett bra jobb där och det tror jag med. Jag har pratat med honom och om något spännande projekt dyker upp för honom så är det inget problem, för jag tror att han kan göra ett bra jobb som huvudtränare.

Annons

Röda Stjärnan har fem ligamatcher kvar att spela den här säsongen. Efter att klubben säkrade ligatiteln i helgen berättade Milojevic att han skulle fira efter onsdagens derby mot Partizan Belgrad, som slutade  0-0.

Så blev det inte.

- Nej, jag är en konstig person. Jag gråter inte mycket och jag firar inte mycket. Jag kan inte fira 0-0. Det spelar ingen roll för mig om vi har 20 poäng mer än Partizan. Du måste kriga för tre poäng, även om det inte är dåligt med en poäng på bortaplan. Jag tror inte Röda Stjärnan har vunnit där sedan 2016 och därför trodde jag att vi kunde göra det nu, för vi är på en bättre plats än vad de var. Jag firade inte, men jag är nöjd över att vi vunnit titeln. Den titeln är historisk eftersom det är första gången ett serbiskt lag går direkt till gruppspel i Champions League. Det är det som spelar störst roll för klubben, avslutar Milos Milojevic.

Annons
Publicerad 2023-04-27 kl 16:40

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto