PROFFSKOLLEN: Ovane målgöraren poängräddade i EL

Andra ligor och cuper

I veckans proffskoll hittar vi allt det senaste från de svenska utlandsproffsen. En som stod ut denna vecka var Young Boys Alexander Farnerud. Han gör inte många mål, men när han gör dem är de viktiga.

Alexander Farnerud

DANMARK

Ken Fagerberg, Horsens 11/2
Skadeproblem stoppar Fagerberg från spel just nu. Missade Horsens match mot Sönderjyske i fredags, förlust 1-3.

Johan Wiland, FC Köpenhamn 11/0, 4 hållna nollor
En tumskada ser ut att hålla Wiland borta resten av höstsäsongen som avslutas 9 december för FCK:s del.

Pierre Bengtsson, FC Köpenhamn 17/0
Spelade från start och hela matchen och hjälpte FCK hålla nollan när Randers slogs tillbaka med 2-0.

Benjamin Kibebe, FC Midtjylland 9/0
Utanför matchtruppen när Midtjylland förlorade med 1-3 mot Silkeborg.

Petter Andersson, FC Midtjylland 14/2
Tillbaka från avstängning och spelade från start hos Midtjylland i 1-3 förlusten mot Silkeborg. Andersson byttes ut med åtta minuter kvar av matchen.

Rawez Lawan, FC Nordsjälland 5/0
Platsar för tillfället inte hos Nordsjälland.

Joe Sise, FC Nordsjälland 0/0
Långtidsskadad och väntas inte göra comeback förrän efter nyår.

Andreas Johansson, Odense 17/2
Andra målet för säsongen när Johansson höll sig framme och gjorde 1-0 mot Esbjerg i det som troligen var hans näst sista match för säsongen. Han spelade hela matchen som Odense vann med 3-0.

Nicolas Sandberg, Vestsjälland 19/2
Uppehåll i den danska andraligan uppehåll till helgen 22-24 mars 2013.

Mattias Unkuri, Hobro 5/0
Utanför matchtruppen förra helgen mot Vestsjälland (förlust 1-3). Uppehåll i den danska andraligan uppehåll till helgen 22-24 mars 2013.

Tim Markström, FC Fredericia 4/0, 1 hållen nolla
Uppehåll i den danska andraligan uppehåll till helgen 22-24 mars 2013. Tveksamt om Markström är kvar tills dess, då han har ett korttidskontrakt som går ut vid årskiftet. Har i veckan varit och tränat med Hammarby.

Lucas Ohlander, Brönshöj 9/0

BELGIEN

Guillermo Molins, Anderlecht 3/0
Tillbaka i matchtruppen när Anderlecht mötte Cercle Brügge men dock ”bara” på avbytarbänken. Byttes dock in med kvarten kvar och fick således lite speltid när Anderlecht vann med 3-1.

Behrang Safari, Anderlecht 10/0
Safari spelade hela matchen i Anderlecht backlinje när laget vann med 3-1 mot Cercle Brügge.

Michael Almebäck, Club Brügge 9/0
Satt hela matchen på avbytarbänken mot Mechelen (oavgjort 1-1)

Fredrik Stenman, Club Brügge 2/0
Det rör på sig för Stenman. Dom fem minuterna han fick förra helgen ökades på till drygt 20 när han hoppade in i den 68:e minuten när Club Brügge spelade 1-1 mot Anderlecht.

Magnus Eriksson, Gent 4/0
Utanför Gents matchtrupp mot OH Leuven (oavgjort 1-1). Har haft svårt att hävda sig i den hårda konkurrensen i klubben.

Astrit Ajdarevic, Standard Liege 16/1
Fanns med från start men byttes ut redan i halvtid mot Waasland-Beveren (seger 2-0).

Patrick Amoah, White Star 15/3
För andra matchen i följd var Amoah bänkad från start hos White Star. Fick dock hoppa in i den 59:e minuten men gjorde inget större väsen av sig mer än att bli varnad.

HOLLAND

Tobias Sana, Ajax 12/4
För fjärde matchen i följd var Sana bänkad från start hos Ajax men denna gång, mot PSV, blev det ett inhopp på 20 minuter när Ajax vann med 3-1.

Viktor Elm, AZ Alkmaar 13/1
Tillbaka från den ankelskada han haft och spelade hela matchen när Alkmaar förlorade med 1-2 mot Utrecht. Spelade 90 minuter och hann också med att bli varnad innan matchen blåstes av för full tid.

Mattias Johansson, AZ Alkmaar 2/0
På avbytarbänken under hela matchen mot Feyenoord.

Emil Johansson, Groningen 3/0
Tillbaka i startelvan hos Groningen och tackade för förtroendet genom att i den 63:e minuten spela fram Michael de Leeuw till 2-0, vilket också blev slutresultatet i matchen. Johansson fick mot slutet av matchen vara med om ett så kallat ”taktiskt byte”, då han byttes ut i den 89:e minuten.

Rasmus Lindgren, Groningen 0/0
Skrev nyligen på för Groningen. Väntas debutera först efter nyår.

Kristoffer Nordfeldt, Heerenveen 12/0, 4 hållna nollor
Tillbaka i Heerenveens mål när laget förlorade med klara 1-3 borta mot Willem II. Willem II:s två sista mål gjordes under matchens sista tio minuter. Heerenveens mål gjordes för övrigt av tidigare Helsingborgsanfallaren Alfred Finnbogason.

Samuel Armenteros, Heracles 14/8
Efter en räcka strålande insatser och en femteplats i skytteligan blev Armenteros nollad när Heracles fick ge sig med 0-2 mot Groningen.

Karl-Johan Johnsson, NEC Nijmegen 0/0, 0 hållna nollor
Skrev på för den holländska klubben på måndagen och debuterar efter nyår.

Ola Toivonen, PSV Eindhoven 7/3
Skadad och borta till efter jul. Kanske också en bit in på det nya året.

Amin Affane, Roda 11/1
Fick chansen från start borta mot Vitesse (förlust 0-3). Byttes ut med tio minuter kvar av matchen.

Rasmus Bengtsson, Twente 9/0
Twente vann med 2-0 mot Ado den Haag. Bengtsson fanns med från start men byttes ut redan i den 67:e minuten.

Marcus Nilsson, Utrecht 3/0
Sviterna av en hjärnskakning stoppade Nilsson från spel mot Alkmaar (seger 2-1).

Johan Mårtensson, Utrecht 4/0
Satt hela matchen på avbytarbänken mot AZ Alkmaar

Alexander Gerndt, Utrecht 13/5
Återigen utbytt i halvtid. Denna gång mot AZ Alkmaar (seger 2-1).

Denni Avdic, PEC Zwolle 7/3

Avdic, som spelar i tröja 44, fick börja från start och spelade hela matchen mot VVV Venlo i fredags (oavgjort 0-0).

ENGLAND

Alexander Kacaniklic, Fulham 9/2
En skada i baksidan av ena låret stoppar Kacaniklic från spel just nu. Missade således Fulhams 0-3-förlust mot Tottenham.

John Guidetti, Manchester City 0/0
Ännu inte redo för comeback, även om han nu är tillbaka i träning. Lånas troligen ut efter nyår.

Sebastian Larsson, Sunderland 13/0
Sunderland förlorade i helgen med 1-2 mot Norwich. Larsson spelade från start men byttes ut med minuten kvar av matchen. 6/10 i betyg hos Skysports och omdömet: ”Ingen av hans bättre matcher”.

Jonas Olsson, West Bromwich 13/1
West Bromwich fick ge sig med 0-1 mot Stoke på hemmaplan och målet var frukten av ett misstag från just Jonas Olsson, som tappade makeringen på inhopparen Dean Whitehead med kvarten kvar av matchen. 5/10 i betyg från Skysports.

Markus Rosenberg, West Bromwich, 8/0
Något överraskande fick Rosenberg chansen från start mot Stoke men gjorde inget större avtryck i matchbilden. 0/10 i betyg och omdömet: ”Kämpade för att bli involverad i matchbilden”

Martin Olsson, Blackburn 15/0
Blackburn förlorade med 1-2 hemma mot Bolton. Olsson spelade hela matchen. Även i helgen blev det 90 minuter för Olsson när Blackburn spelade 1-1 mot Burnley.

Marcus Olsson, Blackburn 9/1
Om broder Martin fick stort förtroende mot Bolton och Burnley fick inte Marcus detsamma. 90 minuter på avbytarbänken i båda matcherna.

Joel Ekstrand, Watford 7/0, lånad från Udinese
Watford har fått det att lossna ordentligt den senaste tiden. I tisdags blev det 4-1 mot Sheffield W. I helgen mot Barnsley blev det också 4-1. Ekstrand spelade 90 minuter i båda matcherna.

Doug Bergqvist, Aldershot 1/0 (tidigare utlånad till Basingstoke 4/0)
Inget ligaspel för Aldershot i helgen, som mötte Arsenal-kopian Fleetwood i FA-cupen och vann med 3-2 på Fleetwoods hemmaarena som heter Highbury. Bergqvist hoppade in i näst sista matchminuten.

SKOTTLAND

Mikael Lustig, Celtic 10/2
Celtic mötte Hearts borta i onsdags och då passade Lustig på att göra sitt andra mål för säsongen när han gjorde 2-0 i den 22:a minuten. Han byttes ut med 20 minuter kvar i matchen som Celtic till slut vann med 4-0.

FRANKRIKE

Zlatan Ibrahimovic, Paris Saint Germain 12/13
PSG föll tungt med 1-2 mot Nice. Zlatan gjorde PSG:s mål på en frisparkskanon och såg då ut att ha grejat en poäng till PSG men ett sent mål förstörde förhoppningen om poäng.

Dusan Djuric, Valenciennes 0/0
Skadeproblem stoppar alltjämt Djuric från säsongsdebut.

Emir Bajmari, Monaco 8/1
Utanför Monacos matchtrupp mot Sedan (seger 3-1).

ITALIEN

Mikael Antonsson, Bologna 13/0
Bologna vann med 2-1 mot Atalanta. Antonsson spelade sin vana trogen 90 minuter.

Albin Ekdal, Cagliari 11/1
Klar förlust med 1-4 mot Udinese blev det för Cagliari. Ekdal fanns med i startelvan hos Cagliari men byttes ut när det återstod 20 minuter av matchen. Hann under matchen också med att dra på sig ett gult kort.

Sebastian Eriksson, Cagliari 3/0
Utanför matchtruppen mot Udinese.

Andreas Granqvist, Genoa 15/0
Genoa fick ge sig med 2-4 hemma mot Chievo i helgen. Granqvist återfanns under hela matchen i Genos backlinje.

Linus Hallenius, Genoa 1/0
Bänkad under hela matchen mot Chievo.

David Löfquist, Parma 0/0
Har varit utlånad till Malmö under hösten 2012. Tanken är att han ska återvända till Parma efter nyår 2013.

Mervan Celik, Pescara 6/2
Åter 90 minuter på avbytarbänken för Celik. Denna gång när Pescara förlorade med klara 1-5 borta mot Napoli.

Mathias Ranégie, Udinese 9/1
Förlust med 0-3 borta mot Lazio tisdags. Ranégie satt då på avbytarbänken från start men fick hoppa in i halvtid. I helgen seger på hemmaplan mot Cagliari blev det ”den gamla vanliga visan” med 90 minuter på avbytarbänken.

Agon Mehmeti, Novara 10/5 (utlånad från Palermo)
Skadekänning stoppade Mehmeti från medverkan mot Modena i helgen (förlust 0-1).

Marko Mitrovic, Bresica 7/0
Bresica mötte Verona på hemmaplan och vann med 2-0.Mitrovic fick dock inte vara speciellt delaktig i segern, då han satt hela matchen på avbytarbänken.

Carlos Garcia, Perugia 1/0
Perugia spelade 0-0 borta mot Sorrento i helgen. Ingen Garcia i matchtruppen denna gång.

TYSKLAND

Marcus Berg, Hamburg 6/0
Hamburg mötte Schalke 04 i helgen. Berg 90 minuter på avbytarbänken. Även i helgen blev det 90 minuters bänknötande för Berg när lagets spelade 0-0 mot Wolfsburg.

Oscar Wendt, Borussia Mönchengladbach 6/1
Wendt fortsätter få mycket speltid och spelade 90 minuter både mot Wolfsburg i onsdags och 1-1 mot Schalke 04.

Branimir Hrgota, Broussia Mönchengladbach II 5/1, Borussia Mönchengladbach 7/0
Satt 90 minuter på avbytarbänken i A-laget i onsdags mot Wolfsburg. I helgen tillbaka i B-laget och 90 minuter mot Fortuna Köln utan att skriva in sig i målprotokollet.

Per Nilsson, Nürnberg 12/2
Andra målet för säsongen för Nilsson när Nürnberg i mitten av förra veckan mötte Hoffenheim och vann med 4-2. I helgen förlorade Nürnberg med 0-1 mot Bayer Leverkusen. Nilsson spelade dock sin vana trogen numera, 90 minuter i båda matcherna.

Rasmus Jönsson, Wolfsburg 5/0
Jönsson fick i onsdags göra sitt femte framträdande för säsongen när han hoppade in i den 69:e minuten mot Borussia Mönchengladbach (förlust 0-2). Han hann med att bli noterad för en varning. I helgen var han också på avbytarbänken mot Hamburger SV och blev kvar på densamma matchen ut.

Mikael Ishak, Köln 6/0, Köln II 4/2
Köln spelade 1-1 mot Hertha i mitten av förra veckan. Ishak 90 minuter på avbytarbänken. Även i helgen blev det 90 minuter på avbytarbänken för Ishak när laget vann med 1-0 hemma mot Ingolstadt.

Freddy Borg, Alemannia Aachen 14/1
90 minuter på avbytarbänken för Borg när Aachen vann med 2-1 hemma mot seriefyran Arminia Bielefeld.

SPANIEN

Daniel Larsson, Valldolid 0/0
På plats i Spanien nu för att bekanta sig med sin nya klubb. Ingen debut är dock aktuell förrän efter nyår.

Olof Mellberg, Villarreal 11/0
Villarreal mötte serieledande Elche på bortaplan och fick ge sig med 0-1. Mellberg spelade hela matchen för Villarreal.

PORTUGAL

Victor Nilsson Lindelöf, Benfica II 3/0
Benficas andralag förlorade med 0-1 mot Atletico CP. Nilsson Lindelöf satt på avbytarbänken från start men fick göra ett inhopp med knappa kvarten kvar. På måndagen mötte laget Maritimo och vann med 3-1. Vi har tyvärr inte fått någon matchfakta från den matchen men vi räknar med att kunna berätta huruvida Nilsson Lindelöf deltog i den matchen eller ej.

TURKIET

Erkan Zengin, Eskisehirspor 12/2
Zengin fanns med från start och spelade hela matchen när Eskisehirspor nådde 2-2 mot Kasimpasa.

Johan Elmander, Galatasaray 9/3
Elmander har fortfarande känning av sin fotskada och kan inte spela 90 minuter. Mot Gaziantepspor i helgen började han matchen på avbytarbänken men fick hoppa in i halvtid.

Jimmy Durmaz, Genclerbirligi 12/2
Ny tung förlust för Genclerbirligi när laget förlorade med 0-4 mot Trabzonspor. Laget har nu släppt in åtta mål på dom två senaste matcherna. Durmaz fanns med från start men byttes ut i mitten av den andra halvleken.

Samuel Holmén, Istanbul BB 14/3
Tredje målet för säsongen för Holmén när han i den 51:a minuten gjorde 1-0 mot Sivasspor. Han hann också med att dra på sig ett gult kort med sex minuter kvar av matchen.

Andreas Isaksson, Kasimpasa 14/0, 4 hållna nollor
Isaksson höll nollan i drygt 70 minuter mot Eskisehirspor men till slut trillade det in två bollar bakom honom i matchen som slutade 2-2.

Emir Kujovic, Kayserispor 4/0
Kujovic satt hela matchen på avbytarbänken när laget spelade 1-1 mot Fenerbahce.

RYSSLAND

Pontus Wernbloom, CSKA Moskva 14/2
Avstängd när CSKA Moskva förlorade med 0-2 mot Anzhi Machackala.

Rasmus Elm, CSKA Moskva 16/5
Elm, som gjort mål i nästan varje match den senaste tiden, fick denna gång lämna planen utan tillverkat mål. Han spelade hela matchen mot Anzi Machackala.

Kim Källström, Spartak Moskva 10/1
Spartak Moskva tog emot Zenit på hemmaplan och förlorade med 2-4. Källström spelade från start men utgick i den 72:a minuten.

UKRAINA

Gustav Svensson, Tavriya Simerofopol 11/0
Tavriya besegrade Illichivets med 1-0. Svensson sin vana trogen på planen under samtliga 90 minuter.

SCHWEIZ

Alexander Farnerud, Young Boys 17/3
Farnerud som målgörare. Det hör inte till vanligheterna. Men mot Luzern i onsdags inträffade det. I den 21:a minuten utjämnade han till 1-1 mot Luzern i en match som slutade med seger 2-1. I helgen spelades den sista matchen före uppehållet. Young Boys vann med 3-1 mot Sion. Farnerud spelade hela matchen.

ÖSTERRIKE

Eddie Gustafsson, Salzburg 0/0
Bergfast på avbytarbänken hos Salzburg.

MOLDAVIEN

Osman Sow, Dacia 6/2
1-0-matchen mot Speranta för-förra fredagen har vi fortfarande inte fått någon matchfakta ifrån. Kanske kan vi redovisa någon gång i framtiden om Sows eventuella deltagande i den matchen. I onsdags blev det 1-0 mot Milsami-Ursidos. Då var Sow utanför laget. I helgen blev det 0-0 mot Costuleni. Ingen laguppställning från den matchen har anlänt än men vi hoppas kunna redovisa Sows eventuella medverkan i nästa veckas proffskoll.

KROATIEN

Tibor Cica, NK Zagreb 1/0 (utlånad från Cesena)
Ingen Cica synlig i matchtruppen mot Slaven Koprivnica (förlust 0-1).

SERBIEN
Robin Kacaniklic, Teleoptik Zemun 0/0

Får vänta ett tag till på säsongsdebuten.

RUMÄNIEN

Darko Lukanovic, Ceahlaul 12/2
Tillbaka i matchtruppen och på avbytarbänken från start när Ceahlaul mötte Petrolul och förlorade med 0-2. Lukanovic fick hoppa in i den 67:e minuten.

MALTA

Mario Eriksson, Floriana 0/0
Vann med 2-0 mot Hamrun Spartans förra helgen. Mario satt med som målvaktsavbytare under hela matchen.

USA

Christian Wilhelmsson, LA Galaxy 8/1
Nu kan ”Chippen” också titulera sig amerikansk mästare. Detta sedan han varit med och hjälpt sitt Los Angeles Galaxy att vinna MLS-finalen med 3-1 mot Houston Dynamo. ”Chippen” byttes ut under slutkvarten.

Publicerad 2012-12-04 kl 18:14