Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ANDRA LIGOR OCH CUPER

Spelare åtalas för våldsam tackling - kan få fängelse

Foto: SCANPIX

En 24-årig division sju-spelare tacklade av benet på en motspelare. Mannen har nu åtalats för misshandel och riskerar flera månaders fängelse.
- Planen är inte en frizon för brottsangrepp, säger åklagare Ola Lavie till VF.

Det var under en träningsmatch i april förra året som två division sju-lag möttes i östra Värmland. I slutet på den första halvleken utdelades en våldsam tackling. Domaren har enligt Värmlands Folkblad (VF) beskrivit hur en "kraftfull spark" delades ut och "ett högt knak/knäck-ljud" hördes. Den tacklade spelarens underben gick av på två ställen och ambulans fick hämta honom från planen. 24-åringen som delade ut tacklingen fick rött kort.

"Planen inte en frizon"
Efter händelsen gjorde en anhörig till offret för tacklingen en polisanmälan. Och nu har 24-åringen åtalats för den våldsamma tacklingen.

- Inom sport finns ett samtycke till ett visst mått av våld, som varierar från sport till sport. Inom fotboll är de flesta tacklingar en naturlig del av sporten, men planen är inte en frizon från brottsangrepp, säger åklagare Ola Lavie till VF.

I förhör har 24-åringen berättat att bollen var ungefär en meter ifrån honom och att han sträckte ut sitt ben för att nå bollen. Motståndaren ska enligt berättelsen ha satt ned foten emellan den utsträckta foten och bollen. Åklagaren hävdar dock att bollen var en bra bit ifrån situationen och att 24-åringen inte hade någon möjlighet att nå bollen utan bara var ute efter att attackera spelaren. En version som två vittnen och offret för tacklingen stödjer.

"Ett unikt fall"
Åklagare Ola Lavie menar att det är ett intressant fall ur juridiskt perspektiv.

- Om ett knytnävsslag hade utdelats hade det inte spelat någon roll hur nära bollen varit. I det här fallet har brottet begåtts nära den gräns för vad som hade varit okej om bollen hade varit närmare. Det är, vad jag vet, ett unikt fall.

24-åringen nekar till brott och har i ett svar till Värmlands Fotbollsförbund skrivit att han "aldrig mått så dåligt eller ångrat något så mycket som den tacklingen."

Eventuellt straff för det som rubriceras som misshandel kan bli flera månader i fängelse, det säger åklagare Ola Lavie. På frågan vad en fällande dom kan få för konsekvenser för fotbollen menar Lavie att det är för tidigt att säga.

- Men det kan möjligen få betydelse på hur man ser på den farliga typen av tacklingar som skadar spelare.

Publicerad 2015-03-19 kl 08:54
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons