Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Spelarfacket vill dra klubbarna till domstol - kräver att få flytta gratis

Andra ligor och cuper

Fotbollens ekonomiska system kan förändras i grunden. Spelarnas internationella fackförbund vill dra igång en rättslig process – för att försöka avskaffa transfersummor helt och hållet.

Foto: Scanpix

Det är engelska the Telegraph som rapporterar om det stora rättsfall som ser ut att rullas upp inom en snar framtid. Enligt Fifpro, det fackförbund som representerar professionella fotbollsspelare på global nivå, är det nuvarande systemet kring övergångar föråldrat och orättvist. När en spelare vill byta arbetsgivare måste hans nya klubb betala en summa pengar för att lösa honom från sitt nuvarande kontrakt. Klubbarnas representanter förhandlar själva fram ett lämpligt belopp, och om de inte kommer överens strandar affären.

Något som, enligt FIfpro, bidrar till att fjättra spelarna till klubbarna, och inskränker deras fria rörlighet. Den rätten till rörlighet hör till EU:s fundamentala hörnstenar och tillämpas inom de flesta branscherna utanför idrottens sfär.

ANNONS

Nu vill Fifpro göra det olagligt att ta betalt när spelare flyttar, och om kravet går igenom lär fotbollens maktmässiga spelplan ritas om helt och hållet. Det förefaller sannolikt att klubbarna, som ju tjänar pengar på att köpa och sälja spelare, inte lättvindigt lär gå med på förändringen men Fifpro har aviserat att man tänker pröva saken genom såväl europeiska kommissionen som Europadomstolen i Strasbourg för att utröna om det nuvarande systemet strider mot den europeiska konventionen om de mänskliga rättigheterna.

Fifpro hävdar även att de sanktioner och böter som utdelas vid kontraktsbrott relaterade till fotboll är oproportionerliga höga jämfört med samhället i stort.

- Transfersystemet av idag sviker 99 procent av spelarna, det sviker fotbollen som bransch och det sviker världens mest älskade sport, säger Fifpro-presidenten Philippe Piat till the Telegraph.

ANNONS

Han hävdar att det nuvarande systemet bidrar till en ständigt upptrissad prisnivå på fotbollsspelare med följden att alla – utom de allra rikaste klubbarna – missgynnas. Att en stor del av övergångssummorna hamnar hos agenter och andra tredjeparter framhålls också som något negativt av Fifpro.

- De här ekonomiska bojorna kan inte accepteras eller bibehållas längre, säger Piat.

Fifpro tror även att den affärsmodell där spelare "ägs" helt eller delvist av riskkapitalbolag, vilket bland annat tillämpas i Spanien, Portugal och Brasilien, skulle försvinna om transfersummorna avskaffades.

När fotbollskanalen.se talar med Magnus Erlingmark, ordförande för Fifpros svenska förgrening Spelarföreningen, förklarar han att den här frågan "legat och pyrt" länge. Ända sedan mitten av 90-talet för att vara exakt.

ANNONS

- Det har funnits i bakgrunden sedan Bosmandomen trädde i kraft, men vad Fifpro ser för möjlighet att driva igenom ärendet vet jag inte. På klubb- och landslagsnivå vill man säkert bibehålla det system som finns. Vi får se vad det här kan utmynna i, säger Erlingmark.

Hur realistiskt är det att Fifpro lyckas samla kraft nog att driva en gemensam process på internationell nivå?

- Med tanke att det här är en viktig fråga för både klubbar och spelare, och att en förändring skulle bli väldigt omvälvande, är det klart att det skulle ta tid att nå ett resultat. Men generellt sett är det ju så att EU inte vill ha andra regler för idrottare än för arbetstagare i stort. Däremot har man ju gått med på att det finns vissa skillnader i det reglemente som används idag. Jag har väldigt svårt att bedöma vilka grunder Fifpro har för sitt ärende, och hur stora deras utsikter att lyckas kan tänkas vara.

ANNONS
Publicerad 2013-12-17 kl 18:40
Sponsrat innehåll

Streama alla matcher från LaLiga, Serie A och UEFA Champions League.

Och massor av annan fotboll, sport och underhållning. 299kr/mån. Ingen bindningstid.

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto