POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ANDRA LIGOR OCH CUPER

Stenman tillbaka - efter avslitna hälsenan: "Fick nästan lära mig gå igen"

Fredrik Stenman var nere på botten och vände. När hälsenan brast började hans tyngsta halvår som fotbollsproffs.
- Jag fick nästan lära mig gå igen, säger backen till fotbollskanalen.se.

I mitten av februari lommade 29-åringen som vanligt fram längs Club Brügges vänsterkant. Med bollen klistrad vid fötterna tog han ett par steg förbi KV Kortrijks yttermittfältare och avancerade upp mot mittlinjen. Helt ohotad.

Då plötsligt – en snärtande smäll från ena ankeln och Stenman rasade ihop. Under svåra smärtor bars han av planen och läkarnas dom var obönhörlig: En avsliten hälsena och sex månaders rehabilitering.

- Det blev operation i stort sett direkt och så två veckor med gips. Sedan var det bara att jobba långsamt och målmedvetet, för att steg för steg komma tillbaka. Nu är jag närmast helt återställd, säger Stenman till fotbollskanalen.se.

Redan innan hälsenan läkt ihop till en ny enhet beordrade det medicinska teamet att svensken skulle testa gränserna. Att trevande promenera på en fot som fortfarande kändes trasig var en märklig känsla.

- Att säga att jag fick lära mig gå från scratch vore kanske överdrivet, men lite så var det. Just att våga lita på kroppen, att inte vara rädd för att belasta hälsenan. Någonstans i bakhuvudet var man hela tiden orolig för att folk skulle krocka in i en på staden och sådana saker, säger Stenman.

Under sommarsemestern hemma i Sverige körde den förre djurgårdaren tretimmarspass dagligen där han övade på rörlighet och styrka och vid återkomsten till Belgien fick han omedelbart klartecken till att jogga.

- Men det allra bästa var när man äntligen slapp lämna planen efter uppvärmningen för att gå till gymmet, medan de andra övade på småmål och sådant. Att kunna vara med på hela träningar, som man hade saknat det. Fast man var rätt så vilsen inledningsvis, både med positioner och bolltouch, säger Stenman.

För tre veckor sedan gjorde han sina första 45 minuter i en B-lagsmatch och nu är siktet inställt på att slå sig in i A-laget inför hösten och vinterns Europa League-matcher mot Newcastle, portugisiska Maritimo och Bordeaux från Ligue 1.

- Sådana händelser är fantastiska att vara med om, och även om jag kanske inte räknar med att genast finnas med i startelvan vill jag ta en plats i truppen åtminstone, säger Stenman.

Men du har drabbats av ett litet bakslag i återhämtningen?

- Ja, precis. Jag har fått en mindre reaktion i baksidan av vänsterlåret och behöver ta det lugnt några dagar. Men ser man till hela resan jag gjort den här säsongen är det bara ett litet, litet fartgupp.

Har du några sviter efter den första skadan?

- Inte egentligen. Det är bara de första minuterna när man vaknar på morgonen. Då är det lite stelt i hälsenan, som en påminnelse om det man varit med om. Det är såklart irriterande, men samtidigt bara en petitess. Alla som brutit benet eller haft problem med korsband och sådana saker kan sätta det i perspektiv. Man har varit nere i skiten och vänt och då spelar småskavankerna inte så stor roll, säger Stenman.

Publicerad 2012-09-26 kl 14:52
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå