POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ANDRA LIGOR OCH CUPER

Svensson mitt i ukrainska oron: "Om våldet trappas upp flyger jag hem direkt"

Foto: Scanpix

Oroligheterna sprider sig i Ukraina. På Krimhalvön har tungt beväpnade människor intagit parlamentshuset, och Gustav Svensson bor nära den belägrade byggnaden.

- Om våldet trappas upp reser jag hem direkt, säger han.

De senaste veckorna har varit oerhört dramatiska i Ukraina. Till följd av oppositionens massiva demonstrationer tvingades landets regering att avgå. President Viktor Janukovitj flydde huvudstaden Kiev hals för huvud, och tog många av sina minstrar med sig i fallet. Men regimens sammanbrott föregicks av våldsamma sammandrabbningar på självständighetstorget Majdan. Flera poliser och ett hundratal demonstranter dödades under förra veckan, och vreden växte sig enorm.

I det maktvakuum som nu uppstått breder konflikten ut sig på andra håll i landet. Under natten till torsdagen stormades parlamentshuset i Simferopol på Krimhalvön. Ett 50-tal tungt beväpnade personer ska ha brutit sig in i byggnaden och hissat Rysslands flagga på dess tak. Nu inväntar omvärlden Ukrainas reaktion, samt ett eventuellt motdrag från Ryssland. Det jätelika grannlandet genomför just för tillfället en storskalig militärövning vid sin västra gräns, som vetter mot Ukraina. Enligt Dagens Nyheter har Vladimir Putin försatt flygvapnet samt 150 000 marktrupper i stridsberedskap utifall att spänningarna ökar.

Mitt i allt detta befinner sig Gustav Svensson. Den före detta IFK Göteborgsspelaren tillhör klubben Tavrija Simferopol som har sin bas bara några kilometer från det belägrade parlamentshuset.

- Det är framför allt de två senaste dagarna som man märkt av att någonting är på gång. Men allting är begränsat till en liten yta. Just nu har polisen stängt av den centrala delen av staden, för att det inte ska samlas en större folkmassa utanför parlamentet, säger han till fotbollskanalen.se.

Är du orolig för händelseutvecklingen?

- Just nu är jag inte det överhuvudtaget, för hittills har ingenting riktats mot vanliga civila människor. Men om våldet skulle trappas upp får man givetvis tänka om och snabbt boka ett flyg till Sverige. Idag tränar vi som vanligt och sedan räknar jag med att få mer information från klubbledningen om hur de ser på min säkerhet.

Gustav Svensson berättar att han försöker att följa nyhetsrapporteringen lokalt, men att det är svårt eftersom medierna mestadels är ryskspråkiga och att situationen tycks förändras snabbt.

- Jag vet inte riktigt vad som kommer att hända, för stunden är det som sagt överlag lugnt. Men det kan ju svänga timme för timme, känns det som. Allt hänger väl på hur de ukrainska grupperingarna i samhället svarar på det som hänt nu, där den ryska sidan flyttat fram sina positioner.

Han förklarar att Krimhalvön skiljer sig till ganska stor del från det övriga Ukraina, eftersom en majoritet av befolkningen har ryska som modersmål och är väldigt positivt inställd till det stora grannlandet.

- Det märker man i hela närområdet och ännu mer om man kommer upp till städer som Sevastopol. Där är det ryska inflytandet väldigt stort. Men som sagt: Just nu är dramatiken fortfarande inte jättestor.

Hur påverkas ni på ett rent fotbollsmässigt plan?

- Det som redan är bestämt är att vår match på lördag ställs in. Det gäller hela landet. Ligaspelet skjuts på framtiden, men jag vet inte om det bara är den här omgången eller hur det utvecklas efter det. Vi får vänta och se. Av rena oroligheter har jag hittills bara bevittnat en sammandrabbning och det var igår. Då var det två grupper där den ena gillade Ryssland och den andra Ukraina. Det blev lite tumult mellan dem, men det lugnade ner sig ganska snabbt.

Publicerad 2014-02-27 kl 11:25
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto