POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ANDRA LIGOR OCH CUPER
11å

Thanda Royals svenska vd: Vår planering sträcker sig över tio år

Johan Glennmo är vd för klubben som Sven-Göran Eriksson är delägare i. Trots många kulturkrockar är han lyrisk.
- Det finns en enorm potential i både landet och ligan, säger Glennmo till fotbollskanalen.se.

IT-miljardären Dan Olofsson och Sven-Göran Eriksson leder ett svenskt ägarkonsortium som ska satsa upp emot 100 miljoner kronor på Thanda Royal Zulu FC och akademien i Durban i Sydafrika.

- Vi satsar på lång sikt och vi vet inte exakt vad som kommer att krävas, men vi har sagt att det kan bli 100 miljoner kronor, säger Johan Glennmo.

- Vi hade ett tufft första år efter att vi köpt en klubb i Premier League två veckor före seriestarten. Det enda som ingick var rätten att spela i Premier league och nio spelare. Vi lyckades precis klara oss kvar och det var tur för det är tufft att ta sig upp igen.

I satsningen ingår även att man bygger upp en akademi som ska utbilda spelare, men det är inte klubbens akademi - utan tvärtom.

- Ja, det är akademien som äger klubben och det är ett sätt att försäkra att klubben satsar på unga spelare, säger Johan Glennmo.

Vad är ert syfte?

- Målsättningen är att få så många spelare utbildade och i förlängningen till Europa. det kan bli pengar av det men det första målet är att få det att gå runt, men det är ingen välgörenhet.

Ligan är enormt proffsig, enligt Glennmo som är son till huvudägaren Dan Olofsson, och det senaste tv-avtalet var i paritet med det svenska. Runt 1,3 miljarder kronor på fem år.

- Det är en enorm potential i både ligan och landet, särskilt nu när VM kommer om två år. Men vi är fortfarande en liten klubb i sammanhanget som omsätter runt 20-25 miljoner kronor. De stora klubbarna omsätter över 200 miljoner kronor så det är verkligen David mot Goliat. Därför var det skönt att slå Kaiser Chiefs.

Hur har ni mottagits?

- det är klart att en del i Durban inte gillade att vi flyttade dit och fick mycket uppmärksamhet.

Är ni populära bland spelare?

- Absolut, vår koppling till Europa gör oss heta.

Hur är det att driva en klubb i en ny kultur?

- Det har inte varit lätt och man måste visa öppenhet och försöka örtså lokala sedvänjor. Det är svårt att navigera, men nu har vi en bra manager som har erfarenhet av fotbollen där.

Hur poppis är ni bland fansen?

- Från början var det bara några hundra på matcherna, och mest bortafans. å vi spelade borta hela tiden. På slutet hade vi flyttat ut till en township utanför Durban och då hade vi 7-8000 på matcherna och det var häftigt att se.

Johan Glennmo hyllar de svenska tränarna Roger Palmgren och Johan Eriksson, och menar att Sven-Göran Erikssons son har bra egenskaper.

- Det har fungerat bra med honom, och det finns vissa likheter med pappa. Sedan är han utbildad i idrottspsykologi och det behövs här där många spelare haft en tuff uppväxt.

Publicerad 2008-09-01 kl 22:59
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå