Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ANDRA LIGOR OCH CUPER

Tillståndet förvärrat för Pelé

Foto: JASPER JUINEN, AP/Scanpix

Pele

Tillståndet för den brasilianska fotbollslegendaren Pelé har förvärrats och han har förflyttats till en specialvårdsenhet på kliniken i São Paulo.
74-åringen lades in på sjukhus för urinvägsinfektion i måndags, lite mer än en vecka efter att ha genomgått en njurstensoperation.

Enligt ett pressmeddelande från Albert Einstein-kliniken i São Paulo är Pelé, eller Edson Arantes do Nascimento, inte under intensivvård:

- Patienten har förflyttats till ett rum där han kan övervakas mer noggrant, men det är inte intensivvård, det är ett mellanläge, säger en talesman för sjukhuset till nyhetsbyrån AFP.

Rådgivaren Jose Fornos menar att Pelé är trött efter att ha tagit emot för många besök.

- Pelé får behandling som kan pågå i åtta dagar. Tack gode gud att han är vid medvetande och pratar, säger Fornos.

Pelé föddes i staden Três Corações cirka 20 mil nordöst om São Paulo och växte upp under knappa omständigheter i Bauru 30 mil västerut. Pappan Dondinho, João Ramos do Nascimento, spelade fotboll för Fluminense. I Bauru tränades Pelé av Waldemar de Brito som presenterade honom för ledare i klubblaget Santos där han debuterade som 15-åring.
Pelé gjorde sin första landskamp som 16-åring.

Genombrott i Sverige

Pelé fick sitt stora genombrott under VM i Sverige 1958. Han gjorde två mål i finalen mot Sverige på Råsunda den 29 juni. Brasilien vann matchen med 5—2 och tog landets första av hittills fem VM-guld. do Nascimento delade andraplatsen i skytteligan på sex mål.
Brasilien försvarade titeln fyra år senare i Chile. Pelé spelade fram till ledningsmålet och gjorde det andra i premiärmatchen mot Mexiko, 2—0, men skadade sig mot
Tjeckoslovakien i gruppspelsmöte nummer två och missade resten av turneringen. Efter VM 1962 försökte flera europeiska klubbar värva Pelé men den brasilianska regeringen gav honom statusen "nationalklenod" för att förhindra en flytt.

Århundradets idrottare

I VM i England 1966 togs Pelé hårt av de bulgariska och portugisiska försvaren och Brasilien försvann i gruppspelet. Pelé slog in en frispark i premiären mot Bulgarien och blev därmed den första spelaren att göra mål i tre VM-turneringar i följd.
I Mexiko 1970 utökade Pelé sviten till fyra. I sitt sista VM gjorde han fyra mål på vägen mot guldet, bland annat 1—0 i finalen mot Italien (4—1).

År 1999 utsågs Pelé till Århundradets idrottare av Internationella olympiska kommittén och till Århundradets fotbollsspelare av kollegorna som vunnit France Footballs pris Guldbollen.

Han är en av fyra som gjort mål i två VM-finaler (landsmannen Vavá, Paul Breitner, Tyskland, och Zinedine Zidane, Frankrike, är övriga tre) och fortfarande den enda fotbollsspelaren som vunnit tre guld.
Utöver sitt artistnamn kallades Pelé för "O Rei do Futebol", Kungen av fotboll, eller kort och gott "O Rei". Han avslutade karriären i New York Cosmos där han spelade fram till 1977.

Publicerad 2014-11-28 kl 07:19
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons