Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Foto: Scanpix

Andreas Isaksson kan få sällskap av fler svenskar i den turkiska ligan

Turkiet öppnar upp för fler utländska spelare "Ser en ljus framtid för svenskar i Turkiet"

Det turkiska fotbollförbundet gör stora förändringar i sin utländska spelarkvot. Detta öppnar nu upp för svenska spelare att få spel tid i Turkiet.
– Jag ser en ljus framtid för svenskar i turkisk fotboll, säger fotbollsagenten Hasan Cetinkaya till Fotbollskanalen.

Turkiskfotboll.com uppmärksammade tidigare i veckan att det inom den turkiska fotbollen gör en stor förändring i ligan inför nästa säsong. Idag får varje klubb ha nio utländska spelare registrerade i sina trupper, varav åtta får vara med i matchtruppen. Av dessa åtta får enbart fem vara på plan samtidigt. En stor begränsning som förhindrar och gör det svårt för utländska spelare att få speltid i ligan. Något som drabbat exempelvis Samuel Holmén under mittfältarens tid i Fenerbahce där konkurrensen var hård.

ANNONS

I måndags kallade förbundet till presskonferens där man berättade att man en stor förändring inför nästa säsong. Då kommer klubbarna få ha maximalt 28 truppspelare registrerade varav hälften får vara utländska spelare.

– Det är en stor nyhet och slog ner som en bomb i måndags. Det kan innebära att man spelar med elva utländska spelare i startelvan, vilket är unikt för turkisk fotboll. Samtidigt är det väldigt välbehövligt i mitt tycke, med tanke på att turkiska klubbar ofta drabbas i europacuperna där man möter till exempel engelska lag med elva utlänningar, säger Cetinkaya till Fotbollskanalen.

– De turkiska klubbarna har tidigare haft fler utländska spelare i sina trupper, men där fyra eller fem av dem varit matchotränade då de inte får spela i ligan. Det är en av anledningarna till att man ändrat kvoten.

ANNONS

Anledningen till att förbundet införde kvoten var att man ville gynna turkiska talanger och genom begränsningen ge dem mer speltid. Men de senaste åren så har projektet inte fungerat och de turkiska landslaget har haft dåliga resultat samtidigt som man oroar sig för att konkurrenskraften i exempelvis Champions League ska sjunka då de ställs mot lag utan restriktioner kring spelartrupperna. Nu öppnar man istället upp, något som fotbollsagenten Nenad Lukic är väldigt positiv till.

– Jag tycker att det är bra för alla länder att vara öppna. Man tjänar ingenting på att vara ett stängt land, utan man ska satsa på kvalité och det här gör situationen bättre. Så jag tycker att regeländringen är väldigt bra för turkisk fotboll.

Så du ser ingenting negativt med förändringen?

– Det kanske kan bli sämre för de små klubbarna med svagare trupper.

ANNONS

Hasan Cetinkaya förklarar att regelförändringen kommer att öppna upp marknaden för svenska spelare, men även göra att ligans kvalité ökar.

– Det här kommer att öppna vägen för svenska spelare då speltiden kommer att öka. Sedan är det positivit för klubbarna som kommer att kunna scouta unga utländska spelare och bygga upp dem innan man säljer vidare. Det har de inte haft möjlighet till tidigare.

– Jag ser en ljus framtid för svenskar inom turkisk fotboll, och framförallt för turkiska klubbar ute i europaspelet.

Även spelare som har turkiskt pass men som spelar för andra landslag kommer att räknas som utländska spelare – dock kommer spelare som under de gamla mer restriktiva reglerna tidigare räknats som turkiska tack vare dubbla pass, som Erkan Zengin, fortfarande att betraktas som inhemska. Hade han däremot flyttat till Turkiet under de nya reglerna hade han räknats som utländsk.

ANNONS

Sedan säger de nya reglerna att inga skuldsatta klubbar får värva, varken inhemska eller utländska spelare. Dessa klubbar kommer bli begränsade och de som struntar i reglerna kommer att bli straffade med transferstopp.

Publicerad 2015-01-07 kl 13:45

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto