POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ANDRA LIGOR OCH CUPER

TV: Karl-Erik Nilsson vill att Blatter avgår: "De gör självmål efter självmål"

Spela

Foto: Scanpix

Nästa

Avbryt
Försök igen

Karl-Erik Nilsson och Sepp Blatter.

Sepp Blatter borde avgå, tycker SvFF-basen Karl-Erik Nilsson. Även om Fifa-presidenten inte misstänks för brott spiller skandalen över på honom, enligt den svenske förbundsorföranden.
- Fifa gör självmål på självmål, säger han till fotbollskanalen.se.

Under den tidiga onsdagsmorgonen skakades Fifa av en av sina största kontroverser genom tiderna, när polisen i Schweiz på uppdrag av USA:s åklagarämbete genomförde en gryningsraid mot det hotell där fotbollsorganisationens delegater inkvarterats inför fredagens årliga kongress. Sex personer greps, misstänkta för mutbrott, förskingring och penningtvätt från 90-talet fram till idag. En brottslighet som enligt justitiedepartementet i USA omfattar uppemot 150 miljoner dollar totalt sett.
Samtidigt gjorde polisen ytterligare ett tillslag, mot Fifas högkvarter, med anledning av misstankar kring oegentligheter för hur värdskapet till VM i Ryssland och Qatar 2018 och 2022 tillsattes.

När fotbollskanalen.se talar med svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson har Fifa precis hållit en presskonferens där de sagt sig välkomna polisutredningarna, men också understrukit att Sepp Blatter personligen inte misstänks för något brott, och att det inträffade inte ska påverka den kommande kongressen.

- Till att börja med blir man bedrövad och alldeles förtvivlad över att fotbollens världsledande organisation ännu en gång ska behöva hamna i den här typen av otroligt negativa fokus. Fotbollen på klubb- och landslagsnivå mår bättre än någonsin, men Fifa gör självmål på självmål. Det är klart att det här inte alls känns bra, säger Nilsson.

Fifa poängterar att Sepp Blatter inte är misstänkt för något brott, men vilket ansvar har han som ledare för en organisation som genomgår en kris av det här slaget?

- Det är ju så i de allra flesta företagen och organisationer att man som ytterst ansvarig måste ta konsekvenserna när händelser av den här sorten sker. Det borde vara det normala även inom Fifa. Så även om presskonferensen gav de besked du nämner är det klart att det här spiller över på den yttersta ledningen. Det råder ingen tvekan om det.

Kan Blatter sitta kvar?

- Det visar sig ju vid presidentvalet på fredag. Vi i Sverige har ju sedan en lång tid vår uppfattning klar: Vi vill se ett nytt ledarskap för Fifa och tycker att den 79-årige Blatter borde tacka för sig. Nu är frågan om fler länder hakar på den trenden vi ser i Europa, där vi har en linje som allt fler ansluter sig till. Eller så är det så att Blatters stöd i övriga världen fortfarande är stort, som det varit tidigare. Men detta kan rimligen leda till att fler tvekar om att ge honom fortsatt förtroende i fyra år till.

Enligt Fifa ska VM i Ryssland och Qatar spelas som planerat, hur ser du på det?

- Jag tror tyvärr att det är det enda rimliga för stunden. Det har gjorts förberedelser och finns bindande avtal. Däremot är det bra om man går till botten med ifall det förekommit några oegentligheter så att de ansvariga kan straffas. Men det är nog inte möjligt att göra mer i den delen. Det positiva nu är ändå att Fida bestämt att kommande mästerskap ska födelas direkt av Fifas kongress, istället för av exekutivkommittén. Förhoppningsvis kan det leda till en ökad transparens och öppenhet, så att vi slipper liknande situationer som den med Qatar.

Publicerad 2015-05-27 kl 23:01
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto