POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ANDRA LIGOR OCH CUPER

TV: Trakasserier och hot mot unga domare - "Otroligt jobbigt"

Nästa

Avbryt
Försök igen

Upp emot 70 procent av unga domare i vissa distrikt slutar inom det första året.
En stor anledning till det är de trakasserier och hot som de får utstå.
- Domare gör fel och spelare gör fel, men ingen behandlar spelare på det sättet, säger Jonas Eriksson.

Allt fler unga domare slutar i tidig ålder. I vissa distrikt är det så många som 70 procent som slutar inom det första året från att de har börjat. En av de stora orsakerna till det är de glåpord, trakasserier, och ibland även fysiska tilltag, som de får utstå. Något som är tufft att hantera för unga domare.

- Ja, självklart. Särskilt när man är yngre. När jag började döma så var det här otroligt jobbigt. För jag var otroligt osäker och som tonåring så har man rent generellt ganska dåligt självförtroende. Och att gå ut på en fotbollsplan och exponera sig på det sättet är otroligt påfrestande. Särskilt när man redan är så nervös, så får man bara massa ilskna påhopp, säger Leonora Heimdahl, som dömt sedan hon var 14, i Nyhetsmorgon.

Heimdahl menar att det framförallt är vuxna ledare och föräldrar till spelare i lagen som attackerar domarna. Proffsdomaren Jonas Eriksson, med stor erfarenhet från både VM och Champions League, menar att påhoppen beror på en brist på förståelse.

- Jag tror lösningen är att alla ska stanna upp en sekund och för det första få förståelse för att vi behöver en domare för att kunna genomföra matcherna, det är lika uppenbart som att det behövs två lag, säger han.

- Och har man förståelse kan man få lite mer respekt och empati och sätta sig in i rollen. Det är jättesvårt att döma fotboll. Domare gör fel och spelare gör fel, men ingen behandlar spelare på det sättet. Och domaren är ensam där, man har inget lag, inga ledare, inga föräldrar som är där och backar upp en.

Det svenska fotbollsförbundet har nu startat en kampanj som ska skapa förståelse för domares situation och få färre unga att sluta döma. Kampanjen går under mantrat "Utan domare - ingen fotboll".

Publicerad 2015-03-13 kl 09:45
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå