POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ANDRA LIGOR OCH CUPER

Vill se fängelse för fixade matcher - i dag kommer domen

Foto: SCANPIX

Fängelse för fem av de sex åtalade - det vill åklagaren Johan Lindmark se när dagens dom kommer i Sveriges andra matchfixningsrättegång.

Knäckfrågan är om rätten tror på åklagarens nyckelvittne, en fotbollsspelare i 20-årsåldern.

I eftermiddag kommer tingsrättsdomen för de sex män som åtalats misstänkta för att på olika vis ha påverkat matchresultat för en division 1-klubb i fotboll. Johan Lindmark, åklagare vid riksenheten mot korruption, framhåller att han anser att det rör sig om ett så kallat artbrott, som man normalt sett ska dömas till fängelse för.

- Det kan vara brott som är särskilt allvarliga angrepp mot olika värden och i det här fallet är det ett angrepp mot de idrottsliga värdena. Sedan är det även allvarliga konkreta brott och då anser jag att det ska vara fängelse, säger Lindmark till TT.

Till skillnad mot ett tidigare fall som slutade med friande dom finns nu ett nyckelvittne. En fotbollsspelare som har erkänt tagande av muta. De fem övriga åtalade, som alla nekar till brott, har ifrågasatt trovärdigheten i nyckelvittnets berättelse.

En av de åtalade, en 25-årig fotbollsspelare, friades i fjol i Jönköpings tingsrätt i det första fallet av matchfixning som nått domstol i Sverige. Hovrättsdomen i det fallet kommer nästa vecka.

Fakta om fallet

I eftermiddag kommer tingsrättsdomen i fallet där sex män åtalats för att på olika vis påverkat matchresultat för en division 1-klubb i fotboll hösten 2013 och våren 2014. Här är de misstänkta:

44-åringen: Åklagaren yrkar på tre och ett halvt års fängelse för grovt givande av muta, utpressning, olaga tvång och övergrepp i rättssak. Dömdes tidigare i år till 18 månaders fängelse i en stor matchfixningsrättegång i Norge.

34-åringen: Tre års fängelse för utpressning, olaga tvång och övergrepp i rättssak.

Spelare 1: Åtta månaders fängelse för grovt givande av muta. Friades i ett liknande fall i tingsrätten i fjol.

Spelare 2: Åtta månaders fängelse för grovt tagande av muta.

Spelare 3: Sex månaders fängelse för grovt tagande av muta.

Spelare 4: Villkorlig dom/samhällstjänst för tagande av muta. Har erkänt. Åklagarens nyckelvittne.

 

Publicerad 2015-10-28 kl 07:26
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto