Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Wilson i karantän i utbrytarstat - men siktar på Europa League: "Var lockande"

Andra ligor och cuper

Peter Wilson bytte Gif Sundsvall mot FC Sheriff.
Därmed kom han till en ny verklighet i en utbrytarrepublik i Moldavien. 
- Jag tycker att det är helt okej, bättre än vad jag trodde, säger han till Fotbollskanalen. 

Foto: Bildbyrån/TT.

Peter Wilson, som är fostrad i Gif Sundsvall, lämnade efter förra säsongen Norrlandslaget för spel i FC Sheriff från Tiraspol, som ligger i regionen Transnistrien i Moldavien.

Därmed flyttade den 23-årige anfallaren till lite av en ny verklighet.

Transnistrien, som alltså ligger i Moldavien, utropade sig självständigt hösten 1992 efter en väpnad konflikt, i samband med att Sovjetunionen rasade samman, men har fortsatt en stark koppling till Ryssland och är helt beroende av landet. Ryssland har bland annat en fredsbevarande styrka i regionen, vilket garanterar ryskt inflytande. Enligt människorättsorganisationen Amnesty kan bland annat offentlig kritik mot den ryska arméns närvaro leda till upp till sju års fängelse.

ANNONS

Regionen fungerar - trots att man inte erkänts av något annat land i världen - som en egen stat med egen valuta, egen armé, egen flagga och egna myndigheter. Transnistrien beskriver även sig självt som en parlamentarisk demokrati, men Amnesty har bland annat nämnt termer som laglöshet och människorättsövergrepp om regionen, då penningtvätt, människohandel och vapensmuggling har rapporterats vara utbrett. 

Wilson bor och spelar därmed numera i en minst sagt speciell region.

Anfallaren berättar att han inte har särkilt bra koll på det politiska i regionen, men menar att det är det ryska språket som gäller överallt i Tiraspol. 

- Det är ryska, men annars är det inga konstigheter. Jag har inte koll på hur det fungerar politiskt, men när man är här och spelar fotboll är det okej, säger han till Fotbollskanalen och fortsätter:

ANNONS

- Jag tycker att det är helt okej och bättre än vad jag trodde. Jag hade hört att det var gammeldags och sådär, men det är helt okej. Det är ingen modern stad, men det är helt okej. Jag trivs bra här, så det är inga konstigheter. 

Tidigare Djurgården- och IFK Norrköping-anfallaren Alhaji Kamara har tidigare tillhört klubben och sa bland annat i fjol så här om sin sejour i Sheriff:

- FC Sheriff är den enda bra saken i den staden och i Transnistrien. Klubben är det enda som är bra. De har ingenting speciellt förutom klubben, sa han till Fotbollskanalen. 

Wilson håller inte riktigt med.

- Det är väl lite olika perspektiv. Jag ska inte säga att det finns mycket att göra, men jag skulle inte säga att Sheriff är den enda bra saken. Det är en normal liten stad och jag fokuserar på fotbollen, äter min mat, pratar med vänner och är ju nu i karantän.

ANNONS

23-åringen påverkas nämligen, precis som många andra klubbar och spelare i världen, av coronavirusets utbrott. Den moldaviska ligan, som spelas vår-höst, skulle ha dragit igång tidigare i år, men har blivit uppskjuten till följd av pandemin.

- Just nu är det "lockdown" här, så det är inte så mycket som är öppet. Man är mest hemma och sedan har vi gruppträningar varannan dag i smågrupper, fyra och fyra, utan kontakt. Det är mest löpningar.

Wilson har därmed ännu inte hunnit spela några tävlingsmatcher, men tycker hittills att det har gått som planerat med flytten. 

- Det har känts bra. Allt är såklart nytt, då jag har flyttat utomlands för första gången och lämnat Sverige för att spela fotboll. Nu bor man själv, samtidigt som det är internationell fotboll och en annan mentalitet och kultur. Men det har varit roligt och jag ser fram emot att börja säsongen. 

ANNONS

Hur skiljer sig mentaliteten?
- Jag kan bara prata för hur det var i Gif Sundsvall, där jag har spelat, men det är framför allt hur man är på planen med inställningen och mentaliteten. Det är lite annorlunda, säger han och fortsätter:

- Det är tufft, mycket mer fysiskt och det krävs att man är mer fysisk, annars får man höra ett eller två ord från tränaren, så det är lärorikt. Jag växer av det och utvecklas varje dag.

Har du fått något utskällning av tränaren?
- Nja, inte sådär. Det är mest under match om man gör något som han inte vill att man ska göra. Då får man höra det direkt. 

Sheriff är mer eller mindre överlägset i den moldaviska högstaligan. Laget fem raka ligatitlar (18 totalt) och har en rik ägare i Victor Gusan, tidigare KGB-officer (Sovjets underrättelsetjänst), som pumpat in pengar i klubben, vilket förstås bidragit till framgången.

ANNONS

Gusan har också, i och med sitt tidigare uppdrag, en stark koppling till Ryssland och äger mycket i regionen med bland annat en tv-kanal, en tidning och ett mobiltelefonföretag. 

Wilson har ännu inte träffat Gusan, men menar att det är fina förutsättningar för laget.

- Anläggningen är toppklass, väldigt fin och stor. Sedan har man väl hört lite grann från folk runt omkring laget att han har ett väldigt stort inflytande och inte bara i klubben, även i hela Transnistrien. Jag har dock inte träffat honom, så jag vet inte så mycket.

Men något Wilson känner till är att det är höga krav på klubben. I fjol vann Sheriff ligan med 17 poäng ner till tvåan Sfântul Gheorghe. Numera är därmed ligan inte så intressant, i stället är målet att ta sig till Europa Leagues gruppspel, även om laget först och främst går in i Champions League-kvalet. 

ANNONS

- Känslan är att man inte fokuserar så mycket på ligan, den ska man vinna utan svårigheter, så "prio ett" är Europa League, säger han. 

Wilson fortsätter:

- Det var också en anledning till att man ville komma hit. Jag kände att det var lockande att få spela internationella matcher och visa upp sig på en större scen. Jag ser fram emot det, så det ska bli kul, då det är första gången.

I fjol slutade dock Europa-äventyret med uttåg mot AIK i den tredje play off-rundan till Europa League-gruppspelet. Det var därmed en missräkning.  

- Jag har pratat med några i laget om det och de sa väl att de förstörde det hemma, här i Moldavien genom att de släppte in två snabba mål direkt och sedan var det tungt att hämta upp efter det. 

Wilson längtar nu efter att coronavirusets utbrott ska lägga sig och att han ska få börja spela "riktiga" matcher igen med sitt nya lag. Då siktar han på att ta en startplats.

ANNONS

- Jag har full tro på att jag kan starta och vara nummer ett i laget, det är det jag siktar på och kämpar för nu, säger han. 

Wilson har kontrakt med Sheriff över 2021. 

Publicerad 2020-04-22 kl 18:47
Sponsrat innehåll

Streama alla matcher från LaLiga, Serie A och UEFA Champions League.

Och massor av annan fotboll, sport och underhållning. 299kr/mån. Ingen bindningstid.

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto