Malmö utslaget trots heroisk insats

Det går knappast att vara närmare avancemang till Champions League. Men 2-0 räckte inte för Malmö FF - trots åtskilliga målchanser i slutet.

Oerhört, oerhört nära. Ivan Kelavas drömräddning på Ulrich Vinzents volleyskott och flera missade MFF-chanser gjorde att Dinamo Zagreb gick vidare till Champions League med minsta möjliga marginal.

Wilton Figueiredo och Pontus Jansson gav skåningarna hopp, men det räckte inte efter debaclet i Zagreb förra veckan. Malmö var tvunget att vinna med tre mål - det blev bara 2-0.

Malmö FF började dock offensivt hemma på Swedbank Stadion, eller som den heter i Uefasammanhang, Malmö New Stadium. I den femte minuten hittade Jiloan Hamad Agon Mehmeti med en genomskärare, men Dinamomålvakten Kelava kom ut bra och hann precis blockera Mehmetis chip.

Minuten efter kom Dinamo tre mot två i en kontring, men Jimmy Durmaz rev ner Sammir och stoppade anfallet. Gult kort för Durmaz, men missad målchans för kroaterna.

Malmö fortsatte att spela bra halvleken ut - men brist på skärpa i de avgörande lägena gjorde att skåningarna inte fick några fler bra målchanser under de första 45 minuterna. I stället fick Dinamos Ante Rukavina halvlekens sista chans när Sammir frispelade honom. Skottet gick dock utanför Dusan Melichareks bortre stolpe.

Fem minuter in i andra halvlek brann det till hos Dinamos talangfulle back Sime Vrsaljko, som sänkte Jimmy Durmaz med höjda dobbar. Rött kort direkt för backen.

Malmö skaffade sig direkt ett par chanser, men närmast var Ante Rukavina när Halsti och Melicharek krockade efter en Dinamokontring. Den kroatiske anfallaren fick sikta länge, men hans skott från nära håll styrdes ut till hörna.

På en MFF-hörna några minuter senare fick Markus Halsti nästan träff på en lös boll i straffområdet - men det blev bara ett halvdant avslut av den finländske backen.

Malmö fortsatte att komma i anfall efter anfall med en man mer - men de avgörande passningarna var flera gånger för dåliga.

I den 68:e minuten frispelades Rukavina i misstänkt offsideposition, men Dusan Melicharek klarade skottet med en fotparad.

Malmö kontrade och Daniel Larsson gjordes ner av Tonel precis på straffområdesgränsen - innanför tyckte publiken, utanför tyckte domaren.

Wilton Figueiredo tog hand om frisparken - och knorrade in den i Kelavas första kryss. 1-0 MFF - och Champions League-hoppet väcktes till liv.

Målet gav Malmö eld i baken - och i den 76:e minuten spelades Daniel Larsson fri, men Ivan Kelava räddade chippen. En minut senare sköt Jiloan Hamad på andrabollen efter en hörna - men Kelava klarade igen.

I jakten på fler mål bytte Rikard Norling ut Jimmy Durmaz, Agon Mehmeti och Ivo Pekalski och satte in Miiko Albornoz, Dardan Rexhepi och Jeffrey Aubynn.

Med fyra minuter kvar kom så målet som gav en hel stad hopp om avancemang. Pontus Janssons långa tå var framme och petade in 2-0 under Dinamomålvakten. MFF var nu ett mål från Champions Leagues huvudturnering.

På övertid flyttade till och med Dusan Melicharek upp för att försöka näta - och Ulrich Vinzents hotade med ett tungt volleyskott som Ivan Kelava klarade. På hörnan nickade Daniel Larsson över.

Pontus Jansson nickade sedan ett Vinzentsinlägg bredvid mål i drömläge. I den 96:e minuten blev Jeffrey Aubynns frispark för kort när MFF hade nio spelare i offensivt straffområde - och domaren blåste av.

Dinamo vidare - MFF till Europa League, trots en fantastisk insats.

Publicerad 2011-08-24 kl 22:19