TV: MFF:s fiasko - utslaget ur Champions League-kvalet efter ny förlust mot Zalgiris

Champions League-kval

MALMÖ. Malmö FF är utslaget redan i den andra kvalomgången i Champions League.
0-2 mot Zalgiris Vilnius betyder att MFF förlorade dubbelmötet med 0-3, detta efter bland annat en utvisning på Anders Christiansen.
- Vi kämpar, vi gör vårt bästa men tyvärr räcker det inte till i dag, säger Felix Beijmo till Fotbollskanalen.

Se höjdpunkterna från Malmö FF-Zalgiris i spelaren ovan.

Malmö FF stod inför utmaningen att vända ett 0-1-underläge från den första matchen i Champions League-kvalets andra omgång. De gjorde tre i ändringar i startelvan sedan 3-0-segern mot Sirius senast. Dennis Hadzikadunic bänkades till förmån för Niklas Moisander, Sergio Peña ​ersatte den långtidsskadade Mahamé Siby och längre fram i planen inledde Jo Inge Berget istället för Patriot Sejdiu.

Hemmalaget hade det väldigt svårt att dyrka upp ett lågt stående Zalgiris, som var nära en jättemöjlighet under den inledande kvarten men där Johan Dahlin till slut plockade upp bollen. MFF:s första avslut kom i den 20:e minuten när Anders Christiansen provade från distans och fick se Edvinas Gertmonas rädda avslutet till en hörna.

Fyra minuter senare hittade Moustafa Zeidan in till Ola Toivonen, vars skott från cirka 18 meter gick decimetern över ribban. Kort efteråt styrde Gertmonas undan en Christiansen-frispark från ett farligt läge, och i den 30:e minuten fick målvakten upprepa samma sak när dansken sköt från vänsterkanten.

Tre minuter senare tog Zalgiris ledningen på lagets första avslut. Efter att de vunnit bollen på mittplan frispelades Mathias Oyewusi och placerade bollen kyligt förbi Dahlin. MFF tappade fart efter målet och buades ut av åskådarna på stadion när domaren visslades för halvtid.

- Vi gör en rätt så dålig halvlek, vi måste steppa upp. Upp med bolltempot, fler löpningar in bakom (deras backlinje), fortsätta ta avslut. Då kommer bollen sitta. Men vi måste få stopp på deras kontringar, säger Felix Beijmo i MFF Plays sändning.

Isaac Kiese Thelin byttes in istället för Veljko Birmancevic i halvtid och var ytterst nära att kvittera efter ett par minuter men lyckades inte få en tå framför en bortspelad målvakt. Fem minuter senare kom nästa Zalgiris-chock. Beijmo blev omsprungen av Petar Mamic på kanten, vars inlägg Moisander inte fick bort. Renan Oliviera hade då en enkelt uppgift att sätta 0-2 några meter från målet.

Nästa MFF-läge kom i den 63:e minuten när Moustafa Zeidan med sin högerfot sköt inifrån straffområdet, men bollen gick någon meter över. Sedan hade Zalgirisbacken Mario Pavelic ett distansskott som gick strax över Dahlins ribba. I den 78:e åkte sedan MFF på en extremt onödig utvisning.

Christiansen, varnad sedan tidigare, märkte att en Zalgirsspelare stod i vägen när han skulle ta en frispark och knuffade undan en motståndare. MFF-kaptenen varnades och åkte därmed ut. Luften gick ur hemmaspelarna och Zalgiris hade inga problem att försvara segern och säkra ett dubbelmöte med norska Bodö/Glimt i nästa omgång.

MFF misslyckades med att upprepa förra årets prestation och gå till Champions Leagues gruppspel. De får trösta sig med fortsätta i Europa Leagues tredje kvalomgång, där de ställs mot F91 Dudelange från Luxemburg.

- Det är mycket besvikelse, så klart. Vi kämpar, vi gör vårt bästa men tyvärr räcker det inte till i dag. Vi får slicka såren och sikta ordentligt på Europa League. Vi har viktiga matcher som kommer och det börjar redan nästa torsdag. Europa League är en bra turnering och vi kommer satsa allt på att komma in där, säger Felix Beijmo till Fotbollskanalen.

- Zalgiris gör det bra, man får inte ta det ifrån dem. De spelar en simpel fotboll, men gör det bra. Snabba kontringar och en duktig målvakt. De har bra spelare.

Hur ser du på målen de gör?
- Vi får kolla igenom det och se vad vi kan göra bättre. Jag kan inte stå här och… Jag kommer inte ihåg exakt hur det såg ut.

Är det ett misslyckande att MFF åker ur CL-kvalet?
- Varenda gång vi förlorar en fotbollsmatch är vi missnöjda, det spelar ingen roll vilka vi möter. På det sättet är vi så klart besvikna. Men lyckas vi gå till Europa League är det fullt godkänt, så det är jättemycket fokus på det nu.

MFF-tränaren Milos Milojevic:

- Alla är verkligen besvikna och jag är medveten om att vi borde gjort det bättre. Vi mötte en bättre motståndare som hade ett flyt och straffade oss med två, enligt mig, billiga mål, säger han på presskonferensen efteråt.

Zalgiris tränare Vladimir Cheburin är stolt över gästernas insats i dubbelmötet.

- Resultatet 3-0 sammanlagt förklarade det mesta gällande huruvida det var rättvist att vi gick vidare. Jag är mycket stolt över mina spelare, säger Cheburin.

Malmö FF: Dahlin - Beijmo (utbytt 70'), Nielsen, Moisander, Knudsen (57') - Zeidan, Peña (77'), Christiansen (K) - Berget (57'), Toivonen, Birmancevic (46').

Byten: Kiese Thelin (46'), Rieks, Sejdiu (57'), E. Larsson (70'), H. Larsson (77').

Zalgiris Vilnius: Gertmonas - Bopesu, Pavelic, Ljubisavljevic, Mamic - Buff (utbytt 81), Milickovic, Gorobsov (K), Ourega (70') - Oyewusi (57'), Oliveira (70').

Byten: Kyeremeh (57'), Jarusevicius, Kazlauskas (70'), Mikoliunas (81').

Gula kort: Gorbosov (26'), Bopesu (29'), Ljubisavljevic (32'), Christiansen (38'), Ourega (65'), Kyeremeh (72'), Jarusevicius (78'), Toivonen (83').

Utvisning: Christiansen (78').