TV: Galet guldjubel och sambadans - Malmö tog SM-guld

Dam

Malmös plan var full fart framåt från start. Frida Nordin följde den till punkt och pricka.
-Jag blev förvånad själv, säger hon med ett glas bubbel i hand efter Malmös mästerliga 6-0-seger mot Örebro.

"Oj, oj, oj."

"Oj, oj, oj, oj."

De hoppande Malmöspelarnas enkla sång i mittcirkeln efter matchen summerade känslan kring vad som inträffat denna kyliga, men strålande soliga, oktoberdag på gamla Malmö IP.

Oj, vad starkt Malmö var när det gällde som mest.

Oj, vad enkelt det såg ut.

Oj, vad vackert det var.

Och oj. Vad snabbt det gick.

-Jag fick ganska lång tid på mig, jag såg att jag var helt fri. Så jag tänkte "jag chansar". Och ibland så går chansningar in, säger Malmös högerfotade vänsterback Frida Nordin om den yttersida hon drog till utanför straffområdet.

Skottet skruvade sig upp till vänster om Valerie Henderson i Örebros mål till 1-0 för Malmö. "Ganska lång tid" är dock ett i högsta grad relativt begrepp. Matchen hade bara pågått i 49 sekunder.

-Det blev lite chockat faktiskt. Jag förstod nog inte riktigt heller vad som hände. Det var en otroligt häftig känsla, säger Nordin.

Planen var visserligen full fart framåt. Men steget från plan till handling går inte alltid så fort.

-Jag kände det lite efter målet att jag blev lite ofokuserad. Det var mycket i huvudet.

Det gjorde inget. Malmös urstarka mittfält med Nilla Fischer, Caroline Seger och Therese Sjögran tog tag i initiativet och vägrade därefter att släppa det. Då spelade det ingen roll att värsta guldkonkurrenten Göteborg - som bara låg en poäng efter - tog en nästan lika snabb ledning borta mot Tyresö.

2-0 kom efter ett drömanfall i den 25:e minuten. Therese Sjögran drev upp, spelade kort till Sara Björk Gunnarsdottir som klackade tillbaka och frispelade Sjögran. Avslutet: Hur säkert som helst.

-Det vara bara ett sätta dit den, säger Therese Sjögran.

-Det är så vi ska spela.

Men Frida Nordin kände sig inte lugn förrän även Katrine Vejs skruvat ett skott förbi Valerie Henderson.

-När vi gjorde 3-0 i början av andra halvlek så kändes det någorlunda säkert, säger hon.

Vet du hur lång tid det tog?
-Nej.

34 sekunder.
-Å herregud, det var ännu snabbare!

Det var ju det. Örebrospelarna hade knappt kommit ut från omklädningsrummet.

Därefter handlade det om en ren defilering mot ett försvarat SM-guld för Malmö:
I den 58:e minuten gick bollen som på ett snöre mellan Sjögran, Fischer och Gunnarsdottir, som satte 4-0.

Kvarten senare väggspelade Caroline Seger med Manon Melis innan hon sköt 5-0.
På tilläggstid stod skyttedrottningen Melis för en tredje framspelning när Lina Nilsson gjorde 6-0 och satte punkt för Malmös guldkross.

Det var upplagt för gulddramatik på förhand. Men den varade bara i 49 sekunder.