AIK åkte på tionde raka förlusten - Linköping upp i serieledning

Damallsvenskan

SOLNA. Linköping dominerade borta mot AIK.
Då åkte AIK på sin tionde raka förlust - och Linköping gick upp i serieledning.
- Det är otroligt tufft att stå här igen, säger AIK:s Jennie Nordin till Viaplay.

När AIK tog emot Linköping FC på Skytteholm gjorde man det med nio raka förluster i bagaget. Dessutom fick man klara sig utan skadade lagkaptenen Hannah Davison ytterligare en match när man roterade något enormt. Remy Siemsen startade på bänken när AIK ställde upp med en 4-5-1 formation med Jenny Danielsson på topp.

Linköping var på jakt efter sin tredje raka vinst och satte press direkt och knackade på Milla-Maj Majasaaris port flera gånger om innan man fick utdelning i den 28:e minuten.

Och det var Amalie Vangsgaard och Therese Simonsson som låg bakom det mesta. Först skickade danskan in en boll mot Alva Selerud som rensades bort av AIK-försvaret. Sen testade Vangsgaard från distans men bollen gick över.

Ett lågt stående AIK försökte pressa framåt och kom till några halvchanser men inget som hotade gästerna från Linköping som dominerade större delar av den första halvleken.

Det första målet hade kunnat komma redan i den 23:e minuten när Simonsson hittade till Vangsgaard som styrde bollen i ribban – men efter flera försök på ledningsmålet fick man utdelning fem minuter efter ribbträffen.

Jenny Danielsson försökte ensam lösa sig ur en situation och fick ingen hjälp av sina medspelare – hon tvingades därmed passa tillbaka till backlinjen och fick till en felträff. Bollen hamnade vid Simonsson som kunde trycka in 0-1 vid den bortre stolpen.

Men man hade bud på mer för strax därefter var man nära att utöka. Efter en stökig situation kunde lagkapten Olga Ahtinen komma till skott, men Majasaari var med på noterna.

Sen kom också den andra ribbträffen innan utökningen kom i den 38:e minuten. Saori Takarada skickade in bollen i straffområdet och Simonsson kunde stöta in sitt andra mål i matchen när hon tryckte dit 0-2.

Målfesten fortsatte för Linköping som efter halvtidsvilan kom ut med samma energi som man avslutade den första halvleken. Redan tre minuter in i den andra halvleken fick Majasaari ett skott som hon boxade ut. Yuka Momiki var med på returen och tryckte in 0-3. Så väl som sitt tredje mål för säsongen hittills.

Minuten senare var Solnalaget nära att reducera. Chinyelu Asher skickade en djupledsboll mot en snabb Adelisa Grabus. Men Grabus petade bollen långt över. Och i den 54:e minuten kom nästa chans för hemmalaget. Jenny Danielsson fick en djupledsboll från Caroline Murray som hon lobbade över Cajsa Andersson – denna gång var det dock ribban som stod mellan AIK och en reducering.

Det såg också ut som att 0-4 skulle komma. Majasaari storspelade och nekade Linköping fyra gånger om i samma sekvens. Först räddade hon en nickskarv – som hon släppte till en retur. Sen hade Nilla Fischer dubbla chanser på utökning men i första läget var stolpen i vägen och i andra läget var Majasaari framme och nekade landslagsbacken.

AIK hade ett gyllene kontringsläge. Nyinbytte Remy Siemsen hittade till en djupledsspringande Danielsson som gjorde bort två försvarare innan hon skickar in bollen mot Kaisa Collin som hade öppet mål – men missade bollen.

Om ribban hade stoppat Linköping tillräckligt? Icke. För i den 70:e minuten dundrade Johanna Svedberg bollen i målställningen.

Men två minuter senare var 0-4 ett faktum. En inspelning från Momiki tvingade Majasaari till att boxa ut bollen - och det blev farligt. För Selerud var med på returen och kunde utöka för gästerna.

Hemmalaget hade ytterligare chanser men det ville inte med sig alls - och man åkte därmed på sin tionde raka förlust. För Linköping är det tredje raka vinsten - man går därmed upp i serieledning med en match mer spelad än FC Rosengård.

- Det är otroligt tufft att stå här igen och beklaga sig över en förlust. Vi blev ordentligt nedtryckta nästan hela matchen och fick gå på kontringar. Det är inte roligt med fyra mål bakåt, säger Jennie Nordin till Viaplay och fortsätter:

- Vi ville försöka vara ganska kompakta och ha ett lågt försvarsspel, men jag tycker inte att vi löste det tillräckligt bra. Vi släppte igenom bollar i mitten och de fick både spela utanför oss, emellan oss och lite överallt. Vi hade en god tanke med matchplanen, men jag tycker inte att vi fullföljde den ordentligt.

AIK: Majasaari - Murray, Nordin, Nordin, Jansson - Collin, Asher, Hallin, Hayashi, Grabus - Danielsson.

Linköping FC: Andersson - Karlsson, Fischer, Takarada - Selerud, Ellingsen, Ahtinen, Lennartsson - Simonsson, Momiki, Vangsgaard.

Publicerad 2022-05-29 kl 16:51