Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Damallsvenskan femma i världen på lönelista

Damallsvenskan

Snittlönen i damallsvenskan är femte bäst i fotbollsvärlden på damsidan, visar en rapport från Sporting Intelligence.
110 spelare i allsvenskan är professionella och i snitt tjänar en spelare i ligan 10 000 kronor i månaden.

Foto: Bildbyrån

Sporting Intelligence, som har fokus på ekonomi inom idrott, har släppt en rapport om ojämställdheten inom fotbollen. Den visar bland annat att Paris Saint-Germain-stjärnan Neymar tjänar lika mycket som alla spelare - 1 693 stycken - i världens sju bästa damligor gör ihop.

Rapporten har publicerat en lista (se nedan) över de damligor som har högst lönesnitt och toppar den listan gör den amerikanska basketligan WNBA. Den fotbollsliga som betalar bäst är den franska, som ligger trea på listan. En spelare i den franska högstaligan i fotboll tjänar i snitt 420 000 kronor per år (35 000 kronor per månad). Den fotbollsliga som betalar näst bäst är den tyska ligan, där spelarnas snittlön ligger på 370 000 kronor per år (31 000 kronor per månad), medan den engelska ligan är trea med en snittlön på 295 000 kronor per år (24 500 kronor per månad). Den amerikanska ligan NWSL är fyra på listan över de fotbollsligor som betalar bäst. Spelarnas snittlön där ligger på 230 000 kronor (19 000 kronor per månad). 

Annons

Enligt sammanställningen tjänar en spelare i damallsvenskan i snitt omkring 120 000 svenska kronor per år. Snittlönen per månad och spelare ligger alltså på 10 000 kronor. Snittlönen i herrallsvenskan ligger på omkring 90 000 kronor i månaden.

Damallsvenskan är femma på listan över de fotbollsligor som betalar bäst i världen. 2017 betalades totalt 28,8 miljoner svenska kronor ut i lön till 240 spelare i tolv lag i den svenska högstaligan på damsidan, enligt rapporten från Sporting Intelligence.

Runt 110 spelare i damallsvenskan har professionella kontrakt och runt 40 av dem är utländska spelare.

"Ungefär hälften av Sveriges bästa spelare (eller ett dussin av de som kallats till landslaget nyligen) spelar utanför Sverige, i Frankrike, Tyskland eller England. Det indikerar att det finns en större potential att tjäna större pengar någon annanstans (än i Sverige)", skriver Sporting Intelligence i sin rapport.

Annons

Foto: Skärmdump från Sporting Intelligence-rapporten.

Publicerad 2017-11-27 kl 10:09

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto