Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Damallsvenskan hotas av strejk: "En sista utväg"

Damallsvenskan

Spelarna i damallsvenskan kan strejka i premiären.
Anledningen? Man har ännu inte fått ett kollektivavtal på plats.
- En strejk är en sista utväg i en konflikt, men det är inte på bordet just nu, säger Caroline Jönsson, vice ordförande i Spelarföreningen till Fotbollskanalen.  

Foto: Bildbyrån.

Det är just nu mindre än en månad kvar till den damallsvenska premiären – och det var i januari som rapporterna om att damallsvenskan och elitettan stod utan kollektivavtal. Men förhandlingarna kring kollektivavtalet har stagnerat.  

Anledningen? Klubborganisationen Elitfotboll Dam och samarbetspartnern Arbetsgivaralliansen vill inte föra förhandlingar med spelarfacket Spelarföreningen. I stället vill de att Unionen tar över.  

- Problematiken är att Spelarföreningen inte anses vara en seriös arbetstagarorganisation. Det är tydligt att spelarföreningen vill ha ett typ av avtal som inte speglar den svenska arbetsmarknaden. Kollar man hur det ser ut i övrigt så representeras klubbarna av arbetsgivaralliansen och spelarna representeras av Unionen. Dessutom är det viktigt att poängtera att vi har klubbarnas mandat, sade Patrik "Bjärred" Andersson, ledamot i EFD, till Fotbollskanalen i förra veckan.  

ANNONS

FC Rosengård Emma Berglund kunde inte förstå varför det är som det är och menar att spelarna och Spelarföreningen inte kommer att backa.  

- Det är mycket som gör mig frustrerad och förbannad. Främst handlar det just om att varken Arbetsgivaralliansen eller EFD vill ta sig till förhandlingsbordet och jag kan inte förstå vad problemet är, sade hon då.  

Hon får medhåll av IFK Kalmars Amanda Persson som menar att det nya avtalsförslaget inte är lika bra som det gamla.  

- Det finns delar både kring försäkringar och pensioner som är sämre än det som fanns i gamla avtalet, säger hon till Barometern.  

Tidningen uppger även att Spelarföreningen hotade med att gå ut i gemensam strejk till det pågående cupspelet - men att det sedan drogs tillbaka. Dock kan det vara aktuellt inför den damallsvenska starten. Uppgifter som även nått Fotbollskanalen som varit i kontakt med spelare från flera olika damallsvenska klubbar.  

ANNONS

- Det är viktigt att belysa att en strejk inte är på bordet just nu, men när man är i en konflikt är en strejk en sista utväg, det är en del av verktygslådan. Det är inget mer eller mindre med det. Det finns vägar hur man gör om man ska göra det och det är en process oavsett, säger Caroline Jönsson, vice ordförande i Spelarföreningen till Fotbollskanalen.  

Samtidigt är hon tydlig med att spelarna fortsatt inte är nöjda över situationen och att man fortsatt inte kommit tillförhandlingsbordet.  

- Spelarna är inte nöjda med situationen som råder. Spelarföreningen har från dag ett varit tillgängliga till förhandling och den dörren har vi fortfarande öppen. Vi har återigen sträckt en hand till Arbetsgivaralliansen. Vi har jobbat under flera år och jobbar även febrilt nu för att få till en lösning. Och grundförutsättningarna måste vara att deras röst respekteras och att vi inte får ett avtal som är sämre än det vi haft. Och det finns ett stort engagemang hos våra medlemmar. Det är de aktiva pelarna som väljer vilken väg som ska tas.  

ANNONS
Publicerad 2023-03-01 kl 12:14

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto