Obesegrat Hammarby tog femte raka mot Peking: "Stabilt rakt igenom"

Damallsvenskan

STOCKHOLM. Hammarby slog IFK Norrköping efter ett självmål och ett mål av Anna Jøsendal.
Laget tog därmed femte raka segern för säsongen.
Jag tycker att vi har mer att ge, jag tycker att vi kan komma upp i en högre nivå. Ändå vinner vi med 2-0, säger Wangerheim till Fotbollskanalen.

Den femte omgången i damallsvenskan började redan på onsdagen. Hammarby tog emot IFK Norrköping på Kanalplan. Den första hemmamatchen på just Hammarby IP den här säsongen. Tidigare matcher har spelats på Tele2 Arena.

När startelvan presenterades stod det klart att Hammarbys tränare Martin Sjögren valt att göra flera förändringar jämfört med derbyt mot Djurgården senast.

Stina Lennartsson inledde på bänken för att lämna plats åt 17-åriga Smilla Holmberg. Även Julia Roddar återfanns på bänken, i stället startade Thea Sørbo.

- Vi sparar lite på hela truppen, vi har match igen på måndag. Vi har bra konkurrens i laget så det är kul. Thea har sadlat om till innermittfältare i år och gör det otroligt bra. Jag försöker finnas där för henne och guida henne, jag har ändå spelat i många år så det känns kul att kunna få in en yngre supertalang, säger Roddar efter matchen.

Ellen Wangerheim, som varit skadad länge men som gjorde start-comeback mot Djurgården, inledde också på bänken. Vilde Hasund klev således in på Julie Blakstads position, som i sin tur ersatte Wangerheim på topp.

I inledningen av matchen var det inte riktigt något av lagen som tog kommandot. Tidigt i matchen satte Smilla Holmberg igång ett anfall när hon tog sig förbi på högerkanten. Men resten av laget var inte med på noterna så avslutet uteblev.

Med en kvart spelad klev Ebba Handfast med upp i ett anfall och slog ett inlägg som Elin Rombing var nära att få fast, men hon nådde inte hela vägen fram.

I den 23:e matchminuten tog hemmalaget ledningen. Smilla Vallotto spelade bollen in i boxen där Norrköping-försvararen Maja Regnås Valcic råkade styra in den i mål. 1-0.

- Självmål kan hända vem som helst, det var lite otur bara. Om vi tar lite bättre vara på våra offensiva lägen så kan vi också göra mål. Lite otur på självmålet men också lite oskickligt i offensiven, säger Sara Kanutte Fornes, som är utlånad från Hammarby till Norrköping, efter matchen.

Därefter hade både Norrköping och Hammarby några vaga halvchanser, men Hammarby hade mer boll.

1-0-ledningen stod sig halvleken ut.

Inför den andra halvleken gjorde Martin Sjögren ett byte. Vilde Hasund utgick, Julie Blakstad klev ner på sin ordinarie position och Ellen Wangerheim klev upp som anfallare.

IFK Norrköping inledde starkare i den andra halvleken. Ebba Handfast var nära att få en tå på bollen i Hammarbys straffområde, men Moa Edrud hann före.

60 minuter hade passerat när Norrköping kom till ett jätteläge. Wilma Leidhammar kom loss på vänsterkanten och hittade Elin Rombing i boxen. Den sistnämnda fick en fot på bollen men Edrud stod för en superräddning.

Den är superviktig. I och med att Anna Tamminen var MVP förra året och är en oerhört bra målvakt så är det inte så många som vet hur bra Moa är för att hon inte spelat så mycket. Men vi vet hur bra hon är, säger Martin Sjögren till Fotbollskanalen.

Även Hammarbys Julie Blakstad kom till ett guldläge. Norskan kom ensam med Sofia Hjern, men fick aldrig till avslutet. Därefter klippte Smilla Vallotto till med ett avslut utifrån, det hade kunnat bli farligt, men gick över målet.

Med tio minuter kvar av matchen gjorde Anna Jøsendal ett försök att avsluta från sin vänsterkant. Det gick vägen mot Djurgården senast när norskan blev tvåmålsskytt, men mot IFK Norrköping blev vinkeln något snäv och bollen gick utanför. Det skulle hon dock se till att åtgärda innan matchen var över. Hon slog nämligen till med 2-0 i minut 83.

Därmed fastställdes också slutresultatet.

- Jag tycker det är ganska stabilt. 2-0 målet kom väldigt lägligt. Stabilt och bra utan att vi skapar sådär jättemycket, säger Martin Sjögren till Fotbollskanalen.

Wangerheim:

Jag tycker att vi har mer att ge, jag tycker att vi kan komma upp i en högre nivå. Ändå vinner vi med 2-0. Vi har det stabilt rakt igenom, säger hon till Fotbollskanalen.