Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Damallsvenskan på väg att slå dystert rekord: "Rejäl ökning - helt vansinnigt"

Damallsvenskan

Damallsvenskan är på väg mot rekordmånga korsbandsskador.
Det täta spelschemat utan träningsmatcher pekas ut som en förklaring.
- Rent medicinskt sett är det helt vansinnigt, säger Matilda Lundblad, lagläkare i Kopparbergs/Göteborg, till TT.
- Det här är en fråga som vi tar på stort allvar, säger EFD:s sportchef Stefan Alvén till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån.

Korsbandsskadorna, det vill säga en typ av allvarlig korsbandsskada, har duggat tätt under inledningen av damallsvenskan. Bland annat har Vittsjö Tove Almqvist och Sabrina D’Angelo drabbats av korsbandsskador och i Umeå är både Johanna Nyman och Zabibu Nduwimana uppsatta på skadelistan av samma anledning.

Trots att det är tidigt på säsongen, blott fem omgångar är spelade, är damallsvenskan på väg att slå ett dystert rekord när det gäller korsbandsskador.

- Vi har sett en rejäl ökning. Vi har tolv främre korsbandsskador redan nu under den här säsongen. Förra ordentliga toppen var 2012, då var det 18. Tyvärr verkar vi slå någon typ av icke önskat rekord den här säsongen, säger Matilda Lundblad, lagläkare i Kopparbergs/Göteborg, till TT.

Annons

Matilda Lundblad flaggade redan inför säsongen - i Lundhs podcast - för att skaderisk kunde öka rejält med anledning av att lagen inte spelat några träningsmatcher.

- Ur ett medicinskt perspektiv kan det kännas helt vansinnigt, sa hon.

I podden berättade även Lundblad att korsbandsskador på damsidan på seniornivå är betydligt vanligare än på herrsidan.

Lundblad är fortfarande av uppfattningen att skadorna ökat med tanke på att lagen knappt spelat några träningsmatcher. Hon menar också att risken för korsbandsskador inte togs i beaktning när spelschemat spikades.

- Nej, det är klart att man inte gjort. Det var ingen som kunde förutspå att det skulle bli covid-19 och man har från myndighetshåll försökt göra det på det bästa sättet, men rent medicinskt sett är det helt vansinnigt att gå från inga träningsmatcher till tävlingsmatcher, säger hon till TT.

Annons

Elitfotboll Dam (intresseorganisation för klubbarna i damallsvenskan och elitettan), EFD, har också lagt märke till att korsbandsskadorna avlöst varandra i de första omgångarna av damallsvenskan.

- Det tar vi på stort allvar och den (problematiken) följer vi upp. Vi vill utveckla svensk damfotboll och det gör man inte bara genom att titta på det tekniska eller taktiska spelet, utan även när det gäller fotbollspsykologi och fotbollsfysik. Där tycker jag att den problematiken kan ingå, att vara så vältränad och kunna förebygga så det här inte uppstår. Vi har nu under sommaren varit i kontakt med kanske Sveriges främste forskare inom korsbandsskador, Magnus Forsblad. Där diskuterar vi att kunna få samköra register och på något sätt se en trend och analysera antalet korsbandsskador över tid, och med det som underlag kunna titta på vilka åtgärder man kan vidta. Det här är väldigt allvarliga skador, man är borta lång tid. Det här är en fråga som vi tar på stort allvar, säger Stefan Alvén, sportchef på EFD, till Fotbollskanalen.

Annons

Vad säger klubbarna till er kring korsbandsskadeproblematiken?
- Det är väl egentligen ingen som kan peka på någonting specifikt. När vi pratar runt menar en del på att man är för dåligt tränad, och det är inte runt knäna utan runt bål och stabilitet i övrigt. Klubbarna menar på att man genomför knäkontroll och sådant där. Andra menar på att det är kroppskonstruktionen hos kvinnor. Om jag har förstått det rätt har bäckenet en placering på ett annat sätt som gör att man utsätter sig för större risk kring knäleden. Det är många frågor som vi behöver samla ihop och vi gör det tillsammans med Svenska Fotbollförbundet, som också har noterat det här. Det här är ingenting som har kommit i år. Det är sedan en längre tid konstaterat att det många gånger är där skadorna kommer. 

Nyligen lessnade Vittsjös tränare Thomas Mårtensson efter att hans lag drabbats av flera skador. I en intervju med Aftonbladet uttryckte han en önskan om att stänga ligan och ta upp två lag till. Ett sådant förfarande har inte EFD någon tanke på.

Annons

- Inte av det skälet, att få för många skador. Och det är en större fråga då. Vad får det för konsekvenser för ligorna under och för lag som vill komma upp? Det blir en fråga för repskapet (årligt möte där beslut om tävlingsbestämmelser tas) och då får man ta det den vägen. Det är ingen fråga EFD specifikt driver. Jag kan bara tycka att utifrån skaderisk och sådär så har vi haft korsbandsskador också, så det är lite för tidigt att dra några större växlar av det.

Alvén fortsätter:

- Men det är klart att matchandet som vi har i år och som är olikt det som man har vanligtvis ställer högre krav på organisationerna och tränarna. Hur tränar man? Hur belastar man truppen? Hur kan man rotera spelare? Det är ju en parameter till som påverkar hur framgångsrikt man lirar. Det ställs väldigt stora krav på tränarna speciellt i år och organisationen runt laget, för att hålla spelarna friska och fräscha ända in till slutet.

Annons

Lyssna på podcast-avsnittet med Matilda Lundblad här nedan.

Publicerad 2020-07-21 kl 10:09

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto