Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ENKÄT: Tränarnas svar - så ska svenska klubbar jobba för att utmana storklubbar i Europa

Damallsvenskan

STOCKHOLM. En damallsvensk klubb spelade senast Champions League-final 2014.
Hur ska svenska klubbar ta upp kampen med europeiska storklubbar framöver?
Fotbollskanalen ställde frågan under upptaktsträffen för damallsvenskan.

Foto: Bildbyrån

LÄS MER: Damallsvenska tränare tvivlar på framtida CL-triumfer: ”Får acceptera vår plats i hierarkin”

Svenska klubbar skördade i början av 2000-talet framgångar i Champions League. Umeå IK spelade i fem finaler och vann två gånger, medan Djurgården/Älvsjö föll i finalen 2005. Senast ett svenskt lag spelade i en Champions League-final var under 2014, då Tyresö FF föll mot Wolfsburg, men sedan gick i konkurs och lämnade damallsvenskan.

I år kommer det ha gått fem finaler sedan dess - och damallsvenskan har i takt med att allt fler europeiska storklubbar valt att starta damlag hamnat längre ifrån en Champions League-final. Detta bland annat med anledning av att storklubbarna har andra ekonomiska förutsättningar än vad klubbar har i Sverige och att de kan erbjuda bättre faciliteter runt omkring klubben. 

Annons

Fotbollskanalen ställde därför, under torsdagens upptaktsträff för damallsvenskan, två frågor till ett antal tränare för att få svar på hur de anser att svenska klubbar ska jobba framöver för att ta upp kampen med europeiska storklubbar i framtiden.


 

Marcus Lantz, tränare, Kopparbergs/Göteborg FC
Hur ska svenska klubbar jobba för att hänga på europeiska storklubbar i kampen om Champions League-pokaler?
- Vi kommer aldrig kunna matcha de ekonomiska musklerna som finns utomlands, men vi får i stället komma närmare ändå på något sätt genom att få lite mer pengar i damfotbollen och ha fler ledare som jobbar fler timmar och jobba mer individuellt med spelare, så att man kanske inte bara har en eller två heltidsanställda. Jag tror att det kan vara en grej, då man kan bli bättre på att utveckla spelare individuellt.

Annons

När får vi se ett svensk lag i en Champions League-final igen?
- Jag vet inte. Det har med lottningar och grejer att göra också. Vi spelade till exempel mot Lilleström nu under försäsongen och vann en och förlorade en match. Det var två jättebra och jämna matcher. De var också framme i kvartsfinal nu senast, men åkte visserligen ut mot Barcelona. Jag känner då, i jämförelse med det, att om vi slår dem och om de kan vara i en kvartsfinal, så kan vi det också. Det gäller att bli van och spela matcher i Champions League. Då är steget inte så långt. Det behöver inte vara så jäkla avlägset.

Henrik Korhonen, tränare, Kungsbacka DFF
Hur ska svenska klubbar jobba för att hänga på europeiska storklubbar i kampen om Champions League-pokaler?
- Jag tycker nästan att det har gått till överdrift i vad exempelvis IFK Göteborg behöver göra för att mäta sig med Manchester City. Det går inte. Vi ska självklart göra damfotbollen så bra vi kan, men att bara lägga det på klubbarna går inte. Många storklubbar väljer att ha ett damlag i sin organisation och jag tror att det är rätt väg att gå, samtidigt som jag tror att det är naivt att tro att alla klubbar klarar av det på det sättet som förväntas. I vårt fall skulle det kanske vara att slå ihop vår organisation med Varbergs Bois, men nu har de också ett uppstartat damlag i sin organisation. De spelar i superettan och klarar inte av att ta in ett damlag i sin organisation som går en miljon back.

Annons

- Det handlar i sådana fall från förbundshåll om att någonstans styra upp en lösning med att subventionera paket, att i år täcker vi de här och de här utgifterna mot att… Jag tror nog att det är rätt väg att gå på sikt, men någonstans landar allt i det ekonomiska. Manchester Citys damorganisation ryms inom deras akademiorganisation och de fick en ny akademianläggning för 600 miljoner kronor, vilket är ungefär vad Malmö har i eget kapital. Det går inte att jämföra, men jag tror att om man vill se en utveckling, så är nog det en möjlig väg att gå.

När får vi se ett svensk lag i en Champions League-final igen?
- Om vi är ödmjuka, vilket vi är duktiga på att vara i Sverige, så finns det ingenting som säger att det inte skulle kunna hända redan nästa år. Det går däremot att diskutera om man kommer att ta sig dit med en regelbundenhet år efter år med hjälp av en egen spelidé, men Kopparbergs/Göteborg som har tio landslagsspelare är det nu om någon gång de ska gå långt.  Då behöver man nog titta på vad man behöver göra och anpassa sitt spel och göra som Malmö FF på herrsidan. Det gäller att spela ett spel som lämpar bättre efter Europa. Du blir straffad om du går ut i Europa och spelar ditt eget spel mot ytterligare en nivå. Om man tittar på Piteå och Göteborg, så tror jag att Göteborg har störst möjlighet om man får behålla truppen efter VM.

Annons

Renée Sleegers, tränare, LB07
Hur ska svenska klubbar jobba för att hänga på europeiska storklubbar i kampen om Champions League-pokaler?
- Det finns så mycket mer pengar och är så mycket bättre med faciliteter i andra länder, så vi måste i stället titta på hur vi utvecklar våra spelare. Jag kan bara se till vår förening och det är alldeles för få spelare som är kreativa och kan lösa situationer på egen hand. Jag tycker att vi saknar lite av det och när det väl har blivit som det blivit måste vi titta på hur vi utvecklar våra unga spelare. Sedan måste vi såklart pumpa in mer pengar och förbättra faciliteterna, men även ställa högre krav på ledarteamen. I Holland och Danmark är det till exempel krav på att ha en fysioterapeut i alla lag, men det är det inte här. Det är ingen som ställer krav på det, så det är lite sådant också. Det gäller att utveckla unga spelare, men även förbättra faciliteterna.

Annons

När får vi se ett svensk lag i en Champions League-final igen?
-
Det ska mycket till, då det krävs mycket med investeringar i damfotbollen och i klubbarna. Det är klart att det ska vara möjligt, men inte inom de närmaste åren. Det är mycket som måste förbättras. Det kan nog ta lite tid.

Olof Unogård, tränare, Linköpings FC
Hur ska svenska klubbar jobba för att hänga på europeiska storklubbar i kampen om Champions League-pokaler?
- Jag tror att damfotbollen i Sverige kommer att gå en liknande utveckling som den herrfotbollen gjorde för några år sedan. Vi måste bli bättre på att utbilda egna spelare i egna led som vi sedan kan sälja dyrt till de här klubbarna som faktiskt har en betalningsförmåga och en betalningsvilja att köpa spelare. Tidigare har det bara varit bosman-spelare kors och tvärs i damfotbollen och korta kontrakt, så jag tror att klubbarna måste se till att få så bra verksamheter som möjligt för att vi ska kunna utbilda bra spelare. Vi får acceptera vår plats i hierarkin och börja sälja spelare och rätta verksamheten därefter.

Annons

När får vi se ett svensk lag i en Champions League-final igen?
- Jag tvivlar tyvärr på att det kommer ske igen. Jag tror att vi bara är i början av den här revolutionen i Europa och de här stora jättarna ser värdet i att satsa på damfotboll. Det är också därför svensk damfotboll måste ta sig en rejäl funderare över vilken väg vi ska gå och verkligen fokusera på den egna spelarutbildningen som herrfotbollen gjorde för 15, 20 år sedan. Det finns väldigt många duktiga pojkakademier nu och det tror jag även är framtiden för damfotbollen. Vi måste få bra flickakademier som producerar spelare efter spelare till europeiska topplag och förstås även till våra egna landslag.

Stellan Carlsson, tränare, Piteå IF DFF
Hur ska svenska klubbar jobba för att hänga på europeiska storklubbar i kampen om Champions League-pokaler?

Annons
- Det är klart att skillnaden ännu inte lika stor som på herrsidan, även om en del lag har dragit ifrån. Det var någon spelare som sa att de herrallsvenska klubbarna måste göra samma sak och absolut, det gör några också och fler följer efter. Men när vi pratar om storklubbarna i Europa pratar vi om fem, sex miljarder kronor i omsättning och det innebär att om jag har fem miljarder och plockar bort 50 miljoner, vilket är en ganska stor omsättning för en damfotbollsklubb, så har jag alltså 4 950 miljoner kronor kvar och då vet vi att Malmö FF var störst med hundratals miljoner (i omsättning). Då förstår man att det inte är rimligt eftersom att de inte är i närheten av den storleken. Jag tror inte att det kommer hända. Vi måste hitta en egen väg, där vår liga kan växa sig starkare, samtidigt som vi också får en starkare ekonomi. Det finns olika vägar för det, men det går ändå att samarbeta inom föreningar, som till exempel har ett herrallsvenskt lag.

Annons

- Vi måste fokusera på att få upp vår nivå så mycket som möjligt, vilket handlar om att ta in spelare och se till att de blir så bra som möjligt. Det handlar om medicinska team, andra förutsättningar och att tränarstaberna blir större och starkare, samtidigt som spelarna måste vara professionella. När vi pratar om att vi har sju matcher på 21 dagar i höst, så är det nästan en orimlig spelbelastning, men samtidigt ska spelarna också jobba och studera. Om vi bara utgår från det, så har vi ett stort minus mot de som är professionella oavsett om de tjärnar mycket pengar eller inte. Vi behöver få vår styrka att växa och hitta vårt sätt att tackla utmaningen för att kunna hitta vårt sätt att matcha de bästa klubbarna.

- Det finns många praktiska och rent handfasta saker som man behöver fundera över i framtiden. Vi vet också hur det ser ut på herrsidan, där det är samma klubbar som är långt framme i Champions League. Vi ska inte ge upp helt och hållet med att inte kunna utmana någon gång ibland och göra bra prestationer mot de största. Jag tror fortfarande att vi kan göra det, men man behöver titta på de här praktiska delarna kring hur vi kan optimera det om man tycker att det är viktigt. Det är det som man också måste fatta beslut om i svensk fotboll och damfotboll, att det är viktigt.

Annons

När får vi se ett svensk lag i en Champions League-final igen?
- Jag tror att det är svårt och det kommer inte att bli lättare, snarare svårare och svårare. Det kommer inte vara självklart att ens ta sig vidare från de första ingångsmatcherna. Om man går tillbaka tio år, så fanns det inte ens ligor i många länder i Europa, men jag såg en siffra nu att det är runt 50 ligor runt omkring i Europa på damsidan. Det har gått otroligt fort och Sverige har haft ett försprång i utvecklingen, men folk har kanske inte riktigt varit vakna för det och förstått det. Den utvecklingen går nu ännu snabbare i de här länderna och de har en fördel med den strukturen som finns i de stora klubbarna med träningsanläggningar, läkare, tränare. Det enda de behöver är spelare och det är inte så svårt att fixa. Det kommer att vara en tuff konkurrens, men vi ska inte lägga oss ner och säga att det här inte går. Vi måste jobba för att vara på så hög nivå vi kan. 

Annons

Jonas Eidevall, tränare, FC Rosengård
Hur ska svenska klubbar jobba för att hänga på europeiska storklubbar i kampen om Champions League-pokaler?
- Jag tycker väl egentligen att det är rätt så enkelt. Under den tiden, som fanns då, när Tyresö gick till final hade vi en marknad där många av de globala stjärnorna inom damfotbollen fanns tillgängliga både ekonomiskt och utifrån en attraktionssynpunkt genom att de ville komma till Sverige. Så är det inte i dag. Vi måste jobba med att utveckla egna spelare om vi ska vara på den nivån. Jag kan känna att vi har en styrka, om jag tar FC Rosengård som exempel, att vi har haft världsstjärnor och vet hur bra de var, då vi har bra referenspunkter för hur bra man måste vara för att spela på den nivån. Vår egen utveckling av spelare är en jätteviktig faktor, säger han.

Annons

- Den andra faktorn är att vi måste inse var vi befinner oss. Vi ligger i en serie som börjar och slutar för att det ska vara så bra som möjligt för svenska klubbar att gå och spela kvartsfinal och semifinal i Champions League. Vi spelar inga seriematcher i mars för att det laget som spelar kvartsfinal ska få mycket tid mellan matcherna. Wake up! Den tiden är inte längre. Vi behöver i stället lägga lite mer luft i schemat i höst, där vi har Champions League-matcher. När vi spelade i höstas mot Ryazan, så låg de på läger mellan matcherna och förberedde sig bara för det, medan vi drog i väg och spelade två tuffa matcher för att sedan spela mot dem i returen. Det var även samma sak mot Slavia Prag.

- I år har det varit lätt mig för mig att ha den synpunkten, tyvärr vill inte alla klubbar ha den, men nu är det Piteå och Göteborg och jag skulle vilja att de har så bra förutsättningar som möjligt. Jag tycker att vi kan börja damallsvenskan tidigare och sluta senare, då vi behöver mer luft i schemat för att lagen som spelar i Champions League ska få bättre möjligheter att kunna ta sig till kvartsfinal. Så egen utveckling och att ha ett anpassat spelschema för att slå vakt om de rankingpoängen vi har. Annars är det inte långt ifrån att det kan vara svårt för oss att nå kvartsfinal i stället för att gå vidare därifrån. Därför tycker jag att det är jätteolyckligt när vi pratar talangutveckling. Om talangutveckling är vägen framåt, så måste alla klubbar som spelar i damallsvenskan ha en egen ungdomsverksamhet. Om vi får in pengar från Obos och ska ha en jämställd sponsring, så gäller det att alla klubbar som tar del av pengarna bedriver en vettig och professionell ungdomsverksamhet. Det kommer att vara avgörande för svensk fotboll framåt och för svenska klubbars konkurrenskraft framåt.

Annons

När får vi se ett svensk lag i en Champions League-final igen?
- Så som det ser ut nu är det omöjligt, omöjligt. Om vi får klubbar som strukturerar upp sina ungdomsverksamheter till att utveckla spelare på världsnivå, så finns det en möjlighet, men eftersom att det inte finns någon klubb som gör det i dag är det omöjligt.

Thomas Mårtensson, tränare, Vittsjö GIK
Hur ska svenska klubbar jobba för att hänga på europeiska storklubbar i kampen om Champions League-pokaler?
- Jag tror att draget efter VM kommer bli bra, då jag tror att det kommer att bli ett bra VM för Sverige. Det kräver någon form av resultat för att det ska bli en större hajp i Sverige och jag tror att Sverige kommer att lyckas med det. Det var samma som under 2003, då det blev en hajp efteråt i Sverige och jag tror att man måste dit. Sedan ser man att det är mycket publik i Europa och jag tror att det kommer att bli det här med. Det höjdes i fjol och jag tror att det kommer bli mer i år eftersom att det är ett VM-år. För vår del gäller det däremot att jobba med de lokala spelarna i Hässleholm, Markaryd och få fler folk att känna igen sig här. Det gäller att marknadsföra sig ännu bättre och det ligger på oss. Jag tror att framtiden ser ljus ut.

Annons

När får vi se ett svensk lag i en Champions League-final igen?
- Det beror på hur mycket muskler vi har med pengar och sådär. Jag brukar säga att i Europa kanske du måste upp i 60 miljoner och bästa laget i Sverige har 20 miljoner, så det är inte en omöjlighet att få tag i stora sponsorer. Det kan vi göra bättre. Däremot dras spelare till Europa för andra saker, att man vill spela i Chelsea och Juventus. Det kan bli svårare att konkurrera med sådana koncept, men vi har en stark bredd, där alla tolv lag i damallsvenskan ändå har bra lag för att kunna mäta sig. Det var även bra att ett annat lag som Piteå gick upp och vann i fjol. Damallsvenskan har aldrig varit jämnare än den var i fjol. Jag tror att draget kring VM kommer att göra att det lyfter.  

Henrik Larsson, tränare, Växjö DFF
Hur ska svenska klubbar jobba för att hänga på europeiska storklubbar i kampen om Champions League-pokaler?

Annons
- Jag tror att man måste jobba med ungdomsutveckling, utveckla hela verksamheten och utbilda tränare, så att det blir bättre tränare i unga år. Jag tror att man måste börja träna mer, då man tränar för lite och man måste våga ställa lite mer krav. Med all respekt för det snacket som är i dag om att alla ska vara med, vilket jag också håller med om eftersom att jag jobbar med tränarutbildningsfrågor, så är det ingen motsägelse. Man måste erbjuda spelarna att få träna mer. De måste vara mer fysiskt förberedda. Jag möter i dag spelare som inte är fysiskt förberedda för att ens spela allsvensk fotboll och då får jag en liten chock och känner att det här inte är rätt sätt att gå vidare. Man måste ställa så otroligt höga krav på sig själv. Sedan måste man skapa ett större intresse, så att fler bra tränare ska vilja vara med. Det ska inte bara vara bra ledare i topplagen, även bra tränare som vill jobba med utveckling. Det gäller att hitta duktiga utvecklare och utbildare. Det är där man bland annat ska lägga ner kraft, energi och pengar. 
Annons

När får vi se ett svensk lag i en Champions League-final igen?
- Just nu ser vi inte det i närtid, så vi får nog vänta ett tag, men det är klart att det kan hända med ökade resurser och mer pengar. Det är där det sitter att många ska gå in och bidra och hjälpa till med den här utvecklingen. Jag tror också att det kommer att öka kraftigt och att det kommer, men det kommer nog att ta lite för lång tid.

Publicerad 2019-04-12 kl 07:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto