FEM SPANINGAR: "Var är markeringen, AIK?"

SOLNA. Kristiandstads DFF besegrade AIK med 3-1.
Här är Fotbollskanalens Ella Lindvalls fem spaningar från matchen.

VAR ÄR MARKERINGEN, AIK?
Vid Kristianstads 1-0-mål var markeringen som bortblåst från AIK:s håll.

Gästerna satte fart framåt och känslan var att AIK inte alls hängde med. När inspelet från högerkanten väl kom var Tabitha Tindell helt ren i AIK:s straffområde och man kunde enkelt rulla in 1-0.

En onödig mardrömsstart för AIK.

Därefter hände det flera gånger att den bakre ytan var helt öppen för Kristianstad att göra mål från - och det skulle de göra. I minut 34 utökade gästerna ledningen, på liknande sätt som vid första målet. En skön dag på jobbet för Kristianstads anfallare som inte behövde oroa sig över markeringen.

EFFEKTIVT KRISTIANSTAD - MEN INTE IMPONERAD
Gästerna skapade inte överdrivet många målchanser - och anfallen duggade inte heller tätt. Men de bra chanserna man fick tog man. AIK:s slarviga försvarsspel hjälpte såklart till.

Men trots 2-0 i halvtid imponerade inte Kristianstad. Ett taffligt försvarsspel gjorde att AIK kunde reducera och AIK kändes ofta övertaligt på mittfältet.

MATCHENS HÄNDELSE
Det var inte några klassmål som gjordes på Skytteholms IP på söndagen. Därför blir matchens händelse någonting helt annat, nämligen ett byte.

I minut 60 tog Jesper Björk ut Emelie Jansson och ersatte henne med Emma Engström. Känslan är att AIK håller på att skola om anfallaren till försvarare. I genrepet mot Linköping spelade hon mittback, något hon fick testa på även på söndagen. Ett intressant positionsbyte helt klart och hon såg ut att trivas.

FRÅGETECKNET
Trots 2-0-underläge i halvtid glimtade AIK helt klart till i anfallsspelet och trots att 1-2-målet var ett självmål så föranleddes det av ett starkt anfall och ett bra avslut av Silja Jaatinen.

Frågan är däremot om grunderna i försvarsspelet sitter för AIK? Det spelar ingen roll om man är starka framåt om man ska tappa in enkla mål bakåt. Det var alldeles för många gånger som inte en utan flera Kristianstadsspelare fick stå omarkerade i AIK:s straffområde under anfall. Nykomlingarna blev bolltittande och det kostade dem två baklängesmål.

I den andra halvleken blev försvarsspelet något bättre men tendenserna från första halvlek fanns fortfarande där.

MATCHENS SPELARE
3.  Katla Tryggvadottir. Det 18-åriga nyyförvärvet visade verkligen vad hon gick för. Två mål i premiären är mer än godkänt.

2. Hlin Eiriksdottir. Låg bakom båda Kristianstads mål i första halvlek efter inspel från högerkanten. Två bra passningarna in i straffområdet gav 2-0.

1. Serina Backmark. Första halvlek blev av förklarliga skäl tuff för målvakten, men så fick hon inte någon större hjälp av sin backlinje heller. I den andra halvleken stod hon för flera avgörande räddningar.

Publicerad 2024-04-14 kl 14:56