POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
DAMALLSVENSKAN

Förra årets succélag: ”Vi vill vara uppstickare även i år”

Foto: Scanpix

Förra året var Eskilstuna United bara en poäng från SM-guldet. En superskräll man vill göra om den här säsongen.
- Det är vårt primära mål, säger tränaren Viktor Eriksson. 

Det är en lite märklig fotbollsvärld vi lever i just nu. Leicester City är nära att mot alla odds besegra storlagen och ta hem Premier League och i herrallsvenskan så stod IFK Norrköping för en skräll då man plockade hem SM-guldet. Även i Damallsvenskan så var en skräll otroligt nära då lilla Eskilstuna United var en poäng ifrån att vinna guldet, men blev till slut besegrade av storlaget Rosengård.

Inför den här säsongen vill Eskilstuna göra om succéåret och ruska om storlagen i serien.

- På förhand så är det klart att Rosengård har en stark trupp som dessutom blivit starkare. Linköping har fått behålla sina spelare över en ganska lång tid vilket jag tror är nyckeln till framgång, att skapa kontinuitet. Så det är naturligt att de två är de största favoriterna, säger lagets tränare Viktor Eriksson till Fotbollskanalen.

- Sedan så har vi ambitionen att vara ett topplag och blanda oss in i toppen och tävla mot de andra två varje gång vi möter dem. Det får gärna vara så att ingen tror på oss, det gjorde ingen förra året heller.

Tror du att ni kan vara en uppstickare i år igen?
- Ja, det är vårt primära mål. Jag säger inte att det inte vore realistiskt med guld, men det är inte trovärdigt att ha sådana mål när det är så massa andra faktorer som påverkar och som vi inte kan mäta oss med i nuläget. Men vår ambition är att vara ett topplag över tid. Vi kom tvåa förra året, så hade vi kommit nia i år och sjua nästa år så hade vi inte varit nöjda med det. Är man uppe i toppen i flera år i rad så vinner man till slut.

Ett tungt bortfall för Eskilstuna inför denna säsong är att man förlorat sin stora stjärna och skyttedrottningen Gaëlle Enganamouit till seriekonkurrenten FC Rosengård. Tränaren Eriksson sörjer dock inte stjärntappet allt för mycket utan väljer istället att blicka framåt.

- Självklart så hade vi gärna haft kvar henne, men samtidigt så gjorde hon inte alla mål på egen hand. Det låg ett hårt jobb bakom det och det känns viktigt att vi kan förädla det i år. Under försäsongen så har det känts som att vi har lite fler nycklar i vårt anfallsspel och fler spelare som kan ta den sista nicken eller skottet som innebär mål. Det är inte så att spelaren som är anfallare i vårt lag som vara en direkt ersättare för Gaelle utan vår lösning blir att sprida ut det.

Fanns det ambitioner att ha kvar henne i klubben?
- Det är klart att det fanns en ambition från vår sida att hon skulle vara kvar, sedan så är det väl så att även fast det bara skiljde en poäng mellan oss och Rosengård så är vi inte på samma ekonomiska nivå. Det var nog en stor faktor och det får man respektera, dels spelaren då det här är deras jobb och att lönekuvertet såg annorlunda ut. Men också respekt för klubben att man inte tog några risker att sätta ekonomin ur balans, då vi är i den ordningen i näringskedjan, säger Eriksson.

Mitt under förra årets guldstrid så kom Viktor Eriksson med det dramatiska beskedet att han skulle lämna laget efter säsongen. Men bara någon vecka efter beskedet så tvärvände Eriksson och bestämde sig för att stanna i laget.

- Det var i grunden inget som hängde på motivation, utan det har gått väldigt fort för klubben. Vi som arbetar med det sportsliga innanför kritan vill på något sätt ta det vidare och ta steg till att fortsätta utvecklas. Nu känns det som att vi jobbar åt samma håll och har samma mål synsätt på verksamheten. Så det är egentligen inga konstigheter eller tvivel alls i dagsläget.

Kollar du på försäsongen, ser du en förbättring i Eskilstuna United jämfört med förra året?
- Ja, det känns som vi tar steg med allt varje dag. Vi ligger rätt långt fram jämfört med många andra klubbar, men det finns fortfarande saker att förbättra. Vi vill skapa en ännu bättre arbetsmiljö för oss ledare och spelare uppe på Tunavallen som är vår arbetsplats. Den är redan bra men den kan bli ännu bättre med resurser kring laget, men vi är helt klart på rätt väg och det är bara fortsätta jobba hårt för att utvecklas.

Om man ska bli mer konkret, vad är det på Tunavallen som behövs förbättras?
- Det är just vår miljö runt omkring. Hur mycket vi kan ha tillgång till spelarna och hur mycket de måsta arbeta utanför fotbollen. Kan vi ha fler spelare som inte jobbar? Hur ser vårt medicinska team ut? Hur mycket tillgänglighet har vi övriga ledare, läkare och sjukgymnaster? Så det är mycket som påverkar det sportsliga, och där har vi tagit något steg i år och hoppas kunna ta ännu fler steg i framtiden.

Har klubben hjälpt till att ge jobb till spelarna utanför fotbollen, kan tänka mig att det är ett problem att hitta då det måste anpassas till fotbollen?
- Ja, som fotbollstränare så vill jag att så få som möjligt har annat att fokusera på än själva fotbollen. Så där är vi på god väg att skapa sådana förutsättningar och på sikt så innebär det ännu mer att vi kan konkurrera med klubbar som har det lite mer så, som Rosengård och Linköping.

Vad är det som krävs för att Eskilstuna ska hamna bland de klubbarna rent ekonomiskt då det är ett rätt stort steg?
- Man får inte glömma att vi gör vår tredje säsong i Damallsvenskan och har på kort tid ökat och blivit bättre på allt. Vi har dels ökat omsättningen så att den är tre, fyra gånger större än vad den var för tre år sedan. Så det är klart att det är stort arbete bakom det och där känns det som att det finns potential att öka ännu mer.

- Det finns ett stort intresse kring laget och hos sponsorerna och samarbetspartner som tror på det vi gör. Elitidrott kostar och tittar man på omsättning i lagen och tabellposition så finns det ett samband då det sitter mycket i ekonomin. Men även om Rosengård omsätter dubbelt så mycket som oss så var det bara en poäng som skiljde mellan oss förra året. Så det handlar om att göra bra saker utifrån sina resurser.

Publicerad 2016-04-17 kl 12:10
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå