Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Guldbonusen tillbaka - så mycket ger damallsvenska titeln i år

Damallsvenskan

STOCKHOLM. Under två år har mästarlaget i damallsvenskan blivit utan guldbonus.
Men till 2018 är segerpremien tillbaka.
- Klubbarna har bestämt att återinföra den och ge 200 000 kronor till laget som vinner, säger EFD:s generalsekreterare Linda Wijkström till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån

I slutet av oktober förra året, kort efter att guldet säkrats, gick Linköpings FC ut på sitt officiella Twitter-konto och rasade mot det faktum att man blir helt utan segerpremie.

"Svenska mästare och 0 kr i guldbonus. Hur är det ens möjligt? Horribelt!", skrev LFC.

På herrsidan gav Malmö FF:s SM-guld 2017 omkring 17,5 miljoner kronor till den himmelsblå klubben, enligt en uträkning som Göteborgs-Posten gjort. Pengarna som klubbarna på herrsidan får baseras på deras sportsliga resultat i ligan de senaste säsongerna och kommer från intresseorganisationen Svensk Elitfotboll. De placeringsbonusarna består av pengar från herrallsvenskans tv-avtal. 

ANNONS

De två senaste åren intresseorganisationen Elitfotboll Dam inte delat ut någon guldbonus till det lag som vinner damallsvenskan, utan valt att ge alla klubbar lika stor ersättning oavsett placering.

Men nu återinförs segerpremien, som alltid funnits med undantag för de två senaste åren. 200 000 kronor kommer att delas ut till det vinnande laget 2018.

- Klubbarna bestämmer här. Det lades ett förslag att återinföra segerpremien och det röstades igenom, säger EFD:s generalsekreterare Linda Wijkström.

- Det är inte att vi tagit pengar från något av de andra lagen, utan vi har omfördelat budgeten och gjort det möjligt att lägga 200 000 kronor på det här.

Sedan tidigare får ettan och tvåan i allsvenskan på damsidan en Europa-bonus på 250 000 kronor.

Vid årsskiftet lanserade också företaget Sigma, sponsor till FC Rosengård, en insamling som de kallar för "Segerpotten". Privatpersoner eller företag kan bidra till den insamlingen och alla pengar som kommer in kommer att tilldelas det lag som vinner guldet. Just nu har drygt 92 000 kronor samlats in.

ANNONS
Publicerad 2018-04-09 kl 13:31

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto