Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Insamling till guldbonus på damsidan startas: "Vill få igång debatt"

Damallsvenskan

2017 vann Linköpings FC allsvenskan på damsidan, men fick noll kronor i guldbonus.
Nu startas insamlingen "Segerpotten" av företaget Sigma, för att guldlaget 2018 ska få en segerpremie.
- Vi vill få igång en debatt kring det här, säger Sigmas Johan Glennmo till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån

I slutet av oktober i år, kort efter att guldet säkrats, gick Linköpings FC ut på sitt officiella Twitter-konto och rasade mot det faktum att man blir helt utan segerpremie.

"Svenska mästare och 0 kr i guldbonus. Hur är det ens möjligt? Horribelt!", skrev LFC.

På herrsidan gav Malmö FF:s SM-guld 2017 omkring 17,5 miljoner kronor till den himmelsblå klubben, enligt en uträkning som Göteborgs-Posten gjort. Pengarna som klubbarna på herrsidan får baseras på deras sportsliga resultat i ligan de senaste säsongerna och kommer från intresseorganisationen Svensk Elitfotboll. De placeringsbonusarna består av pengar från herrallsvenskans tv-avtal - och på damsidan saknas det just ett tv-avtal sedan något år tillbaka. Därför har inte Elitfotboll Dam delat ut någon guldbonus, utan valt att ge alla klubbar lika stor ersättning oavsett placering.

Annons

2018 kommer dock mästarlaget få en segerpremie. Företaget Sigma Group, som startades av IT-miljardären Dan Olofsson (som också stöttar FC Rosengård och har engagerat sig i klubben på flera olika sätt) , har nämligen startat en insamling som de kallar för "Segerpotten" och pengarna som den genererar ska gå till den allsvenska ettan på damsidan 2018.

I ett pressmeddelande skriver Sigma att det är "märkligt" och "konstigt" att Linköping blev utan guldbonus 2017 och att alla som vill, privatpersoner eller företag, kan bidra till den planerade segerpremien till nästa år. Insamlingen kommer att pågå fram till att nästa säsong är avgjord.

- Kan inte ansvariga för svensk fotboll se att det är något som inte stämmer och rätta till det, då får väl alla vi andra göra jobbet åt dem, säger Johan Glennmo i pressmeddelandet.

Annons

När Fotbollskanalen når Glennmo, som är vd för Danir AB som äger Sigma Group, poängterar han dock att insamlingen inte ska ses som någon kritik mot Elitfotboll Dam. Han är medveten om att mycket av pengarna som EFD kan betala ut till klubbarna är beroende av det som ett tv-avtal genererar.

- Men på något sätt borde ett SM-guld på damsidan också ge ett tillskott till kassan. Jag tycker att man kan vara kreativ och försöka hitta ett sätt att få till det. Det här är vårt sätt att bidra till det, säger Glennmo till Fotbollskanalen.

- Vi försöker vara aktiva i vårt sociala engagemang. Vi vill på något sätt göra vår omvärld bättre, och en del i det är "Segerpotten". Vi vill vara med och bidra till en positiv utveckling och göra något konkret, inte bara gnälla över att det inte fanns några segerpengar till Linköping i år. Vi vill försöka göra något åt saken. Förhoppningsvis kommer det här ge ett bra tillskott till den vinnande klubben.

Annons

Vad går ni själva in med för summa? Är det bestämt?
- Vi har inte gjort något sådant ”commitment” än, men vi kommer självklart vara med. Vi har inte sagt någon specifik peng än, vi får också se hur det utvecklas framöver. Det är ingen självklarhet att vi ska ligga i front och sponsra mest. Vi tar ett initiativ och är självklart med själva, men det viktiga är att få igång ett snack och ett engagemang runt den här frågan.

Glennmo sitter själv i FC Rosengårds styrelse och är på så vis insatt i situationen för klubbarna i allsvenskan på damsidan.

- Vi vill få igång en debatt. Jag tror det finns en potential inom damfotbollen som vi inte riktigt lyckas få ut i dagsläget, så det viktiga är att det skapas ett engagemang och en debatt.

Har ni några förhoppningar om vad ni kan samla in, någon målsättning?

Annons
- Jag såg någon som hade gjort någon sorts uträkning, som fått fram att om man gör en jämförelse mellan publiksnittet i damallsvenskan och herrarnas så kallade segerpremie så skulle segerpremien på damsidan vara runt 900 000 kronor. Så jag har väl en personlig målsättning, den har vi inte riktigt diskuterat i gänget, om att hamna där någonstans. Det vore jättebra. Det hade varit ett bra tillskott vilken klubb som helst i damallsvenskan. 

Är tanken att pengarna från insamlingen ska gå till fler lag, eller bara till vinnarlaget?
- Bara till vinnarlaget. Det här är mer för att få en diskussion på plats, än att kanske vara rättvis mot klubbarna. Vi ser på det som en engångsgrej. Det blir väl en liten extra krydda till allsvenskan.

De senaste åren har allsvenskan tappat mark ekonomiskt om man jämför med andra stora ligor internationellt.

Annons

- Tittar man internationellt är det svårare för svenska klubbar att konkurrera med storlagen ute i resten av världen, som fokuserar och satsar på damfotbollen. På ett internationellt plan tycker jag damfotbollen går framåt, men det gäller att vi, som har den positionen vi har, försöker hitta på kreativa och konkreta grejer så att vi för det framåt, säger Johan Glennmo.

- Det är väldigt svårt generellt att slåss om sponsorpengar. För oss i Rosengård är det inte det lättaste att sälja sponsring, även om vi lyckats bättre än många andra. Tittar man på klubbnivå så gäller det att vara lyhörd mot sponsorerna och titta på vilka värden de är ute efter. Det gäller allt ifrån att sprida flickfotbollen till att vara med och förbättra villkoren för damfotbollen, även på elitnivå. Damfotbollen har ju en fördel i att man når ut till media mer än kanske många andra damidrotter på lagsidan. Då har man också, tycker jag, ett ansvar att försöka jobba för mer lika villkor. Och med lika menar jag inte samma, för där har man nog en bit att gå.

Annons

Det blev ju en stor diskussion kring damernas landslagsavtal nyligen, när de inte kunde komma överens med Svenska Fotbollförbundet. Hur ser du rent generellt på de ansvariga i svensk fotboll och deras sätt att hantera frågan om villkor för damfotbollen?
- Dels tog det alldeles för lång tid att få ett avtal på plats. Sen tror jag att det finns en positiv anda i grunden, man vill förbättra villkoren på damsidan. Jag tror inte det finns någon illvilja på det sättet. Men debatten är svår att hålla, för de håller korten rätt nära kroppen. Det är svårt som utomstående att kunna tycka något. Det har ju till exempel varit tyst om hur det nya avtalet ser ut, det enda vi vet är att de nu är överens.

Mer öppenhet ger bättre förutsättningar för debatt, helt enkelt?
- Ja, det tror jag. Det gäller väl allt. Har man inte information om något är det svårt att engagera sig. Vill man skapa engagemang så måste man ge mer information, säger Glennmo.

Annons

I ett videoklipp som släppts i samband med lanseringen av insamlingen säger FC Rosengårds och svenska landslagets mittfältskugge Caroline Seger:

- Det här är ett initiativ som på ett konkret sätt förbättrar svensk damfotboll.

På frågan om hur mycket goodwill som initiativet ger Sigma svarar Johan Glennmo:

- Generellt tycker jag att vi har varit en del av många sociala engagemang. Vi har ju till exempel ”Star for life” och vi ser att vi får tillbaka väldigt mycket för det, från exempelvis våra anställda. Det är viktigt för oss. Det är därför vi lägger mycket energi på att jobba med de här frågorna. Sen är det väldigt roliga projekt. Vi vill ta möjligheten att kunna ge tillbaka och hjälpa andra på olika sätt.

När Fotbollskanalen når EFD:s generalsekreterare Linda Wijkström är hon fåordig om initiativet.

Annons

- Det är väldigt nytt för oss. Den dialogen har inte förts med oss som är rättighetsinnehavare för damallsvenskan. Så i dag har jag ingen kommentar alls. Jag ber att du får återkomma.

Publicerad 2017-12-31 kl 10:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto