Häcken tappade poäng - ger Rosengård chans att ta SM-guld

Damallsvenskan

Häcken kryssade mot AIK på bortaplan i Stockholm.
Därmed har Rosengård chans att få fira SM-guld under söndagen.

Frustrationen gick att ta på när Häcken klev av Skytteholms konstgräsmatta. Häcken-bänken reagerade kraftigt på en mängd situationer i den andra halvleken och trots att bortalaget tryckte upp allt de hade offensivt, gick AIK inte att få hål på.

Matchinledningen var annars allt annat än sprakande. Konya Plummer tryckte dit Stina Blackstenius i en duell efter en kvart så hon åkte i backen, vilket var det mest anmärkningsvärda från inledningen. Häcken uppträdde slarvigt och stod för flera enkla bolltapp. Det var annat än mötet mellan lagen i somras då det stod 5-0 till Häcken efter 25 minuter. Den matchen slutade 10-0.

Häcken tog därefter över alltmer men hade svårt att skapa tillräckligt med målchanser. Blackstenius hade Häckens bästa målchanser inom loppet av tre minuter, men lyckades inte hitta nätet. Blackstenius var tydlig med att hon inte var nöjd med den första halvleken.

- Är det någonting vi behöver göra bättre, så är det bolltempot. Vi behöver spela förbi AIK:s lagdelar och det gör vi inte riktigt för tillfället. Det blir mycket boll i sidled. Det gör att vi skapar för få chanser för att göra mål, sa Blackstenius till SVT i halvtid.

AIK hotade ofta i djupled och det var effektivt. Kaisa Collin tvingade ut Jennifer Falk från målet vid ett antal tillfällen när hon var nära att springa sig fri. Just Falk var nära att ställa till det dubbla gånger med fötterna, då hon träffade pressande AIK-spelare med sina längre bollar.

AIK har nästan haft genomgående problem med målskyttet i år. Endast vid tre tillfällen har laget gjort mer än ett mål i en match. I inledningen av den andra halvleken skapade dock AIK två kanonchanser. Rosa Kafaji vek in från vänster och hade ett avslut precis utanför stolpen. Strax därefter var Collin nära att nicka in Caroline Murrays inlägg.

I slutskedet tryckte Häcken på lite för ett segermål och hoppades på straff, men domaren valde i stället att blåsa för frispark, vilket gjorde att matchen slutade 0-0.

Häcken ger därmed nu Rosengård chans att få fira SM-guld under söndagseftermiddagen. Häcken behövde vinna mot AIK för att Rosengård inte skulle kunna ta SM-guld i dag. AIK säkrade i sin tur kontraktet i veckan när Växjö återigen förlorade.

AIK: Majasaari - Hallin, Plummer, Davison, Gisladottir - Murray, Santamäki, Hayashi, Danielsson, Kafaji - Collin.

Häcken: Falk - Rubensson, Gevitz, Kollmats, Ökvist - Karlernäs, Curmark - Rytting Kaneryd, Gejl Jensen, Larsen - Blackstenius.