Hammarby bröt förlustsviten - Karlsson matchhjälte mot Djurgården

Damallsvenskan

STOCKHOLM. Hammarby hade aldrig vunnit mot Djurgården på bortaplan.
Och trots att Blåränderna kvitterade lyckades Elsa Karlsson kliva fram och bryta sviten.
- Det var som en smäll på käften, säger Dif:s Tilde Lindwall till Viaplay.

När Hammarby gästade Djurgården på stadion fick man göra det utan nyckelspelaren Ellen Wangerheim - klubben meddelade i fredags att 17-åringen i matchen mot BP slet av sitt korsband.

Man hade aldrig tidigare vunnit mot Djurgården på bortaplan och senast man tog poäng var när båda Stockholmslagen spelade i elitettan 2014.

Trots det satte gästerna från Södermalm sig i förarsätet nästintill direkt. Hammarby var spelförande och såg till att styra matchen från första minut. Madelen Janogy tog sig förbi flera gånger om men lyckades varken hitta till en frampassning eller till en skottmöjlighet. Men det såg ut att bli farligt när landslagsanfallaren klackade till Adelina Engman vars skott gick över ribban.

Blåränderna hade en farlig målchans under den första halvleken och den kom i den 15:e minuten. Haley Dowd snodde åt sig en slarvig mottagning och kom ensam med Anna Tamminen som var med på noterna.

Blåränderna hade en del halvchanser och även om Hammarby pressade högt upp kom man inte närmare än Emilia Larsson som på hörna nickskarvade bollen tätt över

- Vi har ganska bra koll på dem. Jag tycker att det är vi som driver matchen men vi slarvar lite då och då. Och då åker vi på omställningarna som de är bra på, säger Larsson till Viaplay i halvlek.

Sen blåstes den andra halvleken i gång och Hammarby fortsatte att forcera framåt i jakten på ett ledningsmål. Och i den 54:e minuten kom det också. Larsson fick med sig bollen på vänsterkanten och spelade in till Vilde Hasund som dundrade skottet i ribban för att sedan leda sig in bakom Kelsey Daugherty.

Några minuter senare var gästerna på väg att utöka. Janogy fintade bort två spelare för att sedan spela in till Emma Jansson som inte lyckades få skottet på mål.

Bajen fortsatte att pressa på, bland annat fick Janogy en chans från en alldeles för snäv vinkel för att få till ett skott på mål.

Men det var i stället Blåränderna som skulle hitta till en kvittering i den 73:e minuten. Djurgårdsfostrade Tilde Lindwall gjorde sitt första mål för säsongen när hon hittade till skottläge utifrån straffområdet till 1-1.

Hemmalaget var påfyllda med energi och letade efter ett ledningsmål - Haley Dowd såg ut att få ett fint läge men var offside - och det såg länge ut som att matchen skulle sluta 1-1.

Men då klev Elsa Karlsson fram och kunde punktera matchen för Bajen när hon i den 91:a satte dit 2-1.

- Vi har aldrig firat ett mål såhär mycket, säger matchhjälten Karlsson till Viaplay efter matchen.

Målskytten för Djurgården, Tilde Lindwall, är nedslagen efter matchen.

- Jätteskönt att få göra mitt första mål för i år, och jag hoppas att det släpper nu. Men det är skitsegt att det ändå inte resulterar i en vinst, säger hon till Viaplay.

- Det var som en smäll på käften. Jag visste faktiskt inte det, säger hon om att det var första gången Bajen vann mot Djurgården på bortaplan.

Tove Almqvist:

- Jag känner mig tom.

I och med vinsten mot Djurgården klättrar Hammarby nu förbi Blåränderna till en åttonde plats i tabellen med sina 13 poäng. Djurgården halkar ner till en nionde plats och står fast på 12 inspelade poäng.

Djurgården: Daugherty - Olai, Asplund Lövgren, Kullberg, Karlsen - Almqvist, Lilja, Motlhalo - Lindwall, Dowd, Johansson.

Hammarby: Tamminen - Carlsson, Nyström, Nevin - Engman, Jansson, Hjelm Rönnlund, Vinberg, Larsson - Hasund, Janogy.