Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Juul Hansen: AIK bröt ner mig mentalt - jag förnedrades

Damallsvenskan

Laura Juul Hansen bröt med AIK efter bara ett halvår.
Danskan kände sig så förnedrad och utfryst att hon, åtminstone tillfälligt, avslutat sin proffskarriär.
- Sportchefen sa att jag skulle användas som en kon, säger Juul Hansen till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån

LÄS OCKSÅ: AIK:s svar: "Det är väldigt tråkigt"


AIK gick rent i elitettan i fjol och det belönades med en plats i damallsvenskan. Det är inte första gången AIK åker ur damallsvenskan för att sedan ta sig upp igen, den resan har man gjort tidigare. 

Men i skuggan av lagets prestationer har AIK:s damlag kritiserats. När man degraderades från damallsvenskan efter säsongen 2022 berättade spelare i laget för Fotbollskanalen att det uppfattades som att klubben var tillfreds med  att "dra ner" laget i elitettan. Tidigare samma år talade landslagsspelaren Jenny Danielsson ut i Aftonbladet om varför hon valde att lämna klubben och  anklagade tränare Jesper Björk för utfrysning, bland annat. 

Annons
 
I år är laget tillbaka i damallsvenskan. Jesper Björk leder fortsatt skutan och Herish Sadi är kvar som sportchef. Nu har ny kritik blossat upp. I centrum för de historier som Fotbollskanalen nåtts av finns behandlingen av Laura Juul Hansen som nu väljer att träda fram och ge sin bild av vad som fick henne att må så dåligt att hon tillfälligt avslutat sin fotbollskarriär.  
 
Danskan värvades till AIK sommaren 2023. Hon skrev då på ett kontrakt över två och ett halvt år. Men redan i februari i år, sex månader efter att hon presenterades av de svartgula, meddelade klubben att Juul Hansen lämnar AIK. 

- Vi har gemensamt kommit överens om att bryta avtalet i förtid. Trots en kort period i AIK vill vi tacka Laura för hennes tid i klubben och önskar henne lycka till i framtiden, sade damlagets sportchef Herish Sadi i pressmeddelandet. 

Annons
 
Men att beslutet skulle varit gemensamt stämmer inte, enligt Laura Juul Hansen. 23-åringens sanning är en helt annan.

- Jag sa till Herish när jag skrev under på att jag bröt kontraktet att: "På pappret skriver jag under frivilligt men du ska veta att det inte är frivilligt för mig". Jag ville vara kvar men skrev bara under för att de bröt ner mig mentalt, säger hon till Fotbollskanalen. 

Sportchefen Herish Sadi har en annan bild av situationen. 

- Sen om hon upplever att det var en utfrysning… det är fotbollsvärlden. Det är konkurrens, det är en prestationsmiljö. Vi behöver få resultat, säger Sadi bland annat.
 
Hela hans svar kring hanteringen av Laura Juul Hansen kan du läsa i faktarutan nedan.
 
***

Vi backar bandet. 
 
Juul Hansen värvades från den belgiska klubben RSC Anderlecht till AIK. Innan hon skrev på kontraktet hade hon varit på plats och provtränat. 

Annons

- Efter att de hade sett mig spela sa de att de ville ha mig. Inte för att jag var den bästa spelaren, utan för att de såg potential och ville utveckla mig. Jag var också tydlig med att jag som fotbollsspelare just då behövde en plats där jag kunde slå mig till ro och stanna lite längre. För jag hade flyttat runt mycket i mina tidigare klubbar. De ville att jag skulle skriva kontrakt på två och ett halvt år, vilket var perfekt. Allt kändes jättebra, säger hon. 
 
Inledningsvis trivdes Laura Juul Hansen i sin nya klubb. Hon fick starta de två första matcherna på höstsäsongen, sedan fick hon nöja sig med inhopp. Totalt blev det sju framträdanden. 
 
I samband med att hon fick allt mer sparsamt med speltid upplevde hon avsaknad av återkoppling på hur hon skulle kunna ta en plats i laget.  

Annons

- Som fotbollsspelare vet du att du inte kan ta för givet att starta och det är helt okej. Jag bestämde mig bara för att träna på som vanligt, vara glad och inte klaga. Jag var dedikerad, tränade på och ställde inga frågor. Om de satte mig på fel position så accepterade jag det bara, eftersom jag tänkte att det skulle vara bäst för laget, säger hon och fortsätter. 
 
- Men sedan frågade jag tränaren varför jag inte fick spela. Jag ville ha feedback eftersom jag var där för att utvecklas. Snacket var okej, men det blev ingen skillnad. Jag fick ingen feedback alls. 
 
Hon förklarar att hennes tolkning av situationen under hösten var att hon inte bedömdes vara tillräckligt bra för att spela. 

- Vilket är helt okej, säger hon. 
 
I november ska hon haft ett möte med sportchefen och tränaren. Vid den här tidpunkten hade AIK säkrat en plats i damallsvenskan, en liga som var särskilt lockande för Juul Hansen. Mötet är en viktig punkt i hennes berättelse. Där ska sportchefen nämligen varit tydlig med att AIK ville göra sig av med henne, trots det långa avtalet, och Herish Sadis kommunikation tog särskilt hårt på henne. 

Annons

- Det var det mest förnedrande samtalet jag någonsin haft. De kollade på mig och sa att de inte tyckte att jag var bra och att de inte kommer använda mig. De sa: "Vi ångrar att vi värvade dig, vi skulle aldrig ha erbjudit dig ett kontrakt då du är mer offensiv än defensiv". Jag var tydlig med att det inte spelade någon roll för mig var de spelade mig, de fick gärna skola om mig, det spelade ingen roll för mig. 
 
Enligt Juul Hansen spelade den typen av invändningar ingen roll. Hon upplevde att Sadi bestämt sig för att hon skulle bort. 

- Han sa att om jag stannade skulle de inte använda mig, jag skulle vara spelare nummer 27 och användas som en kon. Han sa ordet kon framför mig och sa att om jag stannade skulle jag användas som en kon. På det mötet var det sportchefen som pratade, tränaren satt bara där, berättar hon. 

Annons
 
Backen tror sig förstå vad som var anledningen till AIK:s agerande.

- Jag vet att det har med pengar att göra, jag är inte dum. Jag vet hur fotbollsvärlden fungerar. Troligtvis var det för att jag inte var i startelvan. För att det inte är bra för dem att ha en spelare med så hög lön som inte startar. 
 
Vidare beskriver Juul Hansen att sportchefen ska ha sagt att klubben inte kommer vilja lägga vare sig tid eller resurser på att utveckla henne om hon stannade. I sådant fall kunde det bli aktuellt att spela med F19-laget, enligt henne. 

- Vilket jag tyckte var helt okej. Jag hade inte några problem med det. De pratade även om att låna ut mig, vilket också var helt okej för mig, säger hon. 
 
Herish Sadi bekräftar att han under det nämnda mötet meddelade Juul Hansen att hon var "spelare nummer 27" och att hon inte skulle prioriteras. Han har inte samma minnesbild som spelaren om hur han uttryckte sig kring henne som en "kon", men bekräftar att ordet användes under samtalet.

Annons

- Jag sa: "Jag vet inte hur roligt det är för dig att stå vid sidan av som en kon på träning". Jag har inte sagt att hon ska användas som en kon, säger sportchefen.
 
Trots de tydliga förutsättningarna från klubbledningen valde Juul Hansen att stanna i Stockholmsklubben. Det gjorde att AIK tog till nya metoder för att få henne att bryta sitt kontrakt, hävdar danskan.

- Jag visste att de ville få mig att bryta kontraktet, men jag ville inte ge dem det så jag stannade. Då blev det bara värre och värre. Tränaren pratade inte med mig och svarade inte ens på mina frågor. Om jag ställde en fråga så svarade han spelaren som stod bredvid mig. Alla såg det och flera av tjejerna frågade mig vad som pågick. Jag kunde inte svara dem för jag visste inte vad jag skulle säga. Tjejerna var jättebra stöd. De var bäst. 

Annons
 
Tränaren Jesper Björk benämner Juul Hansens upplevelse som "beklaglig", men nekar till att han ska ha ignorerat henne på sättet som hon beskrivit det.

- Det blir väl absolut mindre samtal med de spelare som inte spelar så mycket. Det gjorde inte Laura mot slutet. Det är klart att de i startelvan får lite mer tid av tränaren. Det är väl ganska naturligt skulle jag säga. Men att jag skulle ha slutat prata med henne, nej, det gjorde jag absolut inte, säger Björk bland annat.
 
Björks svar i sin helhet kring ämnet går att läsa i faktarutan nedan.
 
***

För att få en bredare bild av situationen har Fotbollskanalen pratat med ett antal personer i och runt AIK:s damlag. Av samtalen framgår att frågan om hanteringen av Juul Hansen är känslig. De personer som valt att ge sin syn på saker och ting vill göra det anonymt, men flera källor bekräftar olika situationer som danskan berättat om för Fotbollskanalen.  

Annons
 
Dessutom uppger källorna att det både bland spelare och ledare fanns en uppfattning om att behandlingen av Juul Hansen fick henne att må dåligt. 
 
En av personerna berättar att det var tydligt att Juul Hansen inte mådde bra. Enligt denne kunde det visa sig genom att hon bröt ihop. Särskilt tydligt ska det ha varit under lagets träningsläger som ägde rum på Gran Canaria i slutet på januari. En tid som även Juul Hansen själv beskrivit som den värsta i AIK. 
 
Under lägret blev Juul Hansen bortprioriterad under träningarna på olika vis. Det berättar både hon och källor som var på plats. Ett exempel: danskan var under vissa delar den enda spelaren som inte fick delta fullt ut i övningar.
 
Juul Hansen beskriver att hon upplevde hanteringen under träningslägret som "förnedrande".
Annons

- Efter det kände jag att inga pengar i världen kunde få mig att stanna där. I slutet av lägret hade jag ett samtal med sportchefen. Jag började med att berätta hur jag kände och hur dåligt jag mådde psykiskt. Men han fokuserade bara på att fråga hur jag tyckte att jag hade presterat på planen och frågade mig på vilket sätt han hade behandlat mig annorlunda jämfört med de andra tjejerna. Då sa jag att jag inte ville diskutera det med honom när alla andra i laget kunde se det. Sedan sa jag att de hade vunnit, att jag inte ville vara kvar mer, att jag ville bryta kontraktet.
 
När kontraktet var brutet och Juul Hansen hade lämnat Stockholmsklubben valde hon att kontakta AIK:s klubbdirektör Fredrik Söderberg, för att berätta sin historia. I en beskrivning som hon skickade till klubbdirektören har hon bland annat kallat situationen för förnedrande och diskriminerande.

Annons
 
I kontakten med Söderberg framförde också Juul Hansen att hon hoppades få ytterligare ekonomisk kompensation av AIK med anledning av att hon stod utan klubb. En önskan som Söderberg avslog, med hänvisning till att spelaren själv gått med på att bryta sitt kontrakt och därmed redan gjort en uppgörelse med AIK.
 
I ett svar till Juul Hansen skrev dock Söderberg följande:

"Jag är väldigt ledsen över att höra att du inte behandlats väl. Det är inte så jag vill att en spelare ska känna om tiden i vår klubb och jag kommer göra allt jag kan för att ingen spelare ska känna likadant i framtiden".
 
Laura Juul Hansen hävdar att flera ledare, inklusive huvudtränare Jesper Björk, har bett om ursäkt till henne i efterhand. Danskan riktar främst sin kritik mot sportchefen Herish Sadi, som hon inte tycker är rätt man på rätt plats. 

Annons

- Det finns tjejer som är 16 år gamla som spelar där. Det är inte okej. De offrar hela sina liv för det här och de pratar med dem som att de inte är människor.
 
Juul Hansen förklarar att hon upplevde det som att det var Sadi som var ansvarig för det som hon beskriver som en utfrysning av henne. Att sportchefen låg bakom hur hon behandlades av tränaren.

- Hon hallucinerar, svarar Herish Sadi.
 
Några förhoppningar om att eventuellt få ytterligare ekonomisk kompensation från AIK har Juul Hansen inte längre. Anledningen som hon ger till varför hon nu vill berätta sin historia handlar om att hon vill förbättra saker och ting för andra.

- Jag känner att jag kämpar för alla andra tjejer också. För damfotbollen i stort. Det är så många saker som sker som de på herrsidan inte har en aning om. De marknadsför det som att dam- och herr är samma men så är det inte. Bakom kulisserna så är inte miljön så bra och det är det jag vill prata om. Mina egna erfarenheter, såklart. Men jag känner också att fler borde få veta hur damsektionen styrs.

Annons
 
Juul Hansen berättar att tiden i AIK satt så stora avtryck i henne att hon tappat glädjen för fotbollen. Faktum är att danskan har satt sin proffskarriär på paus. 

- Jag måste fundera på hur jag ska få min lycka tillbaka. Ibland känner jag att fotbollen handlar för mycket om business. Det är inte en mjölk du ska köpa i affären, det är en människa och det måste man komma ihåg.
 
Fotbollskanalen har varit i kontakt med en annan spelare som också beskriver att hon känt sig utfryst i AIK. Hon beskriver hur hon inte velat gå till träningar och att hon känt sig "osynlig". Både den spelaren, som vill vara anonym, och Laura Juul Hansen är - precis som andra personer med insyn i AIK:s verksamhet som Fotbollskanalen talat med - kritiska till den generella miljön runt laget. Och de menar att det i stor utsträckning är sportchefen Herish Sadi som är ansvarig för den.

Annons
 
Behandlingen av olika enskilda spelare har, som nämnts ovan, fått folk att höja på ögonbryn. Men källorna som Fotbollskanalen varit i kontakt med beskriver även att de upplevt en tystnadskultur inom laget och att Sadis sätt att leda verksamheten påverkar spelare och ledare negativt.

- Jag upplevde att det främst var från Herish, men att ledarstaben hängde på. När jag pratade med en av ledarna sa han att han inte tyckte att det var okej, men att han inte kunde säga emot för då ryker hans jobb. Det är svårt för spelarna att stå upp för varandra när inte ledarna gör det, säger en källa.
 
Sportchefens makt och sättet han använder den på har fått källorna att reagera. En av dem minns en särskild händelse.

- Det kunde vara allt från att Herish hade satt en samlingstid när vi skulle göra en lagaktivitet. Sedan var han själv iväg på annat och ändrade tiden för att han skulle hinna. Då satt vi där och bara väntade. Ingen vågade säga ifrån för ingen vågade stå upp mot honom. Det var härskarteknik, ingen vågade säga ifrån, då blev man bara nedtryckt, säger källan.

Annons
 
Laura Juul Hansen berättar också:

- Sportchefen kan stå inför hela gruppen och skämtsamt säga att om han vill kan han sparka alla. Han är så kontrollerande och det kanske även skrämmer andra ledare.
 
Herish Sadi håller inte med om att det finns en tystnadskultur och han förnekar att han agerat så som det beskrivs i de två ovanstående exemplen (se hela hans svar i faktarutan nedan).

- Det stämmer inte. Det är dåligt ledarskap och ingen vettig ledare skulle säga så inför en öppen grupp som man vill ha med sig. Det är bara löjligt, säger sportchefen.
 
Situationen som källorna beskriver har varit en bidragande orsak till att ett antal personer valt att lämna klubben de senaste åren, berättar uppgiftslämnare för Fotbollskanalen. Fler än Laura Juul Hansen har alltså gått skilda vägar med AIK på grund av missnöje, enligt källorna.

Annons
 
När Fotbollskanalen frågar en av de källor som vill uttala sig anonymt om varför hen tror att det är möjligt att situationen kan vara så som hen upplevt blir svaret:

- Jag tror att man högre upp i AIK inte har så stor insyn i damverksamheten. Man har låtit Herish sköta det. Man har inte så bra insyn. Utifrån ser det bra ut, men inifrån är det inte så bra.
 
Ser du på AIK som en jämställd förening?
- Nej, sedan fattar man såklart att dam och herr inte kan få exakt samma när vi inte drar in lika mycket. Men om man ser till Bajen så satsar man där, även om inte damerna drar in lika mycket. I AIK får alla inte ens plats i omklädningsrummet för att det inte finns platser, det är inte alltid det finns kläder till folk som provtränar eller är nya. Det är lite för stora skillnader för att vara en så stor klubb som påstår sig vilja satsa och bry sig om jämställdhet, svarar källan.

Annons
 
Herish Sadi beskriver dock AIK som en "väldigt jämställd förening". Liknelser med andra "dubbelklubbar" som exempelvis Hammarby och Häcken, som källor stått för, tar han också med ro.

- Vi kämpar jättemycket för att göra saker och ting lättare för damspelare. Om någon inte är nöjd så kan de alltid gå och spela i Häcken eller Hammarby, svarar sportchefen.

Fakta

SÅ SVARAR HERISH SADI

Sportchefen Herish Sadis svar:

- Det handlar om konkurrens och Laura fick en bra start, hon spelade en del men efter en tid blev konkurrensen för hård. Hon blev utslagen av konkurrensen och då är det min uppgift som sportchef att informera henne om vart hon ligger i processen. Under det mötet som vi hade informerade jag henne om att: “Du är spelare nummer 27 just nu. Du kommer inte prioriteras”. Varken i en startelva eller i träning, för vi behöver fokusera på dem vi behöver spela in. Sedan om hon upplever det som en utfrysning eller något sådant… det är fotbollsvärlden. Det är konkurrens, det är en prestationsmiljö, vi behöver få resultat. 

Hon har berättat att du sa att hon skulle användas som en kon. Stämmer det?
- Nej. Jag sa: “Jag vet inte hur roligt det är för dig att stå vid sidan av som en kon på träning”. Jag har inte sagt att hon ska användas som en kon. Jag har sagt: “Hur rimligt är det för dig att stå vid sidan av som en kon och titta på träningar? För det är det som det kommer landa i”. Sedan sa jag till henne att om hon vill välja att stanna kvar så får hon göra det för att vi har ett avtal och det är inga problem. “Vi tog in dig för att vi trodde på dig, men nu är läget såhär och that’s it”. 

Jag har förstått det som att när ni värvade henne inte såg på det som att ni tog in någon stjärna, utan att ni tog in en spelare som skulle ges möjlighet att utvecklas i AIK. Hur kommer det sig att situationen skiftade? Hon hade väl bara varit i AIK i några månader i november (när mötet ägde rum). Hur ser du på det?
- Absolut, hon togs in som en vänsterback som vi ville jobba med. Men det gick inte i den riktningen som vi ville försvarsmässigt främst. Och då flyttade vi upp henne ett steg och då gick det inte i den riktningen vi ville offensivt… och sedan tog vi det beslutet, att hon inte håller måttet.  

Men hur jobbar AIK med den aspekten, att man tar in en spelare som ska få chans att utvecklas i klubben och sedan, när man inte platsar, så är man utanför även på träning. Hur ser utvecklingsmöjligheterna ut då?
- Nej alltså, möjligheterna ger vi. Sedan om spelarna tar dem eller inte, det är ju helt upp till spelarna. Sedan blir det inte hundra procent rätt, alltså det blir inte rätt utveckling på alla spelare, vilket är normalt. Då är det också min uppgift att informera de spelarna om att det inte gått som vi velat. Sedan är beslutet hos dem, sedan har hon skrivit under ett avtal och sagt upp sitt avtal. Jag har bara gett henne förutsättningarna för vad som gäller.  

Hennes uppfattning är att du ville få henne att själv bryta kontraktet, att det ska ha handlat om en pengafråga. 
- Absolut inte. Jag informerade henne om att det är helt okej om hon vill stanna kvar, men jag gav henne förutsättningarna för hur det kommer se ut. Och hon valde att skriva på det (uppsägnings)avtalet för att hon inte gillade att inte vara prioriterad.  

Efter det där mötet i november, när hon hade fått förutsättningarna förklarade för sig. Hur upplever du att situationen var då? Upplevde du att hon var utfryst, att ni behandlade henne annorlunda?
- Nej, det skulle jag inte säga. Min behandling av henne har inte varit annorlunda från att hon kom till att hon lämnade. Min uppgift är inte att vara spelarnas vän. Jag är här för att optimera prestationen hos spelarna. Oavsett om det handlar om kost, förberedelser, återhämtning eller förutsättningar. Däremot så blir det per automatik att hon uppfattar saker och ting annorlunda för att hon inte är prioriterad i träning. Det är normalt. Vi behöver bygga en trupp som ska prestera efter att vi har gått upp. Är man spelare nummer 27 så kommer man inte känna sig som spelare nummer 1. Men jag har varit lika human, trevlig och snäll mot henne som jag är mot alla andra. Den aspekten av det är en annan del. Sedan, det som händer på fotbollsplanen, det är tränarnas beslut och bedömer de att hon inte håller, då håller hon inte. Det är inte jag som coachar. 

Hon säger att du ska ha sagt något i stil med att ni ångrar att ni värvade henne och att ni aldrig skulle ha erbjudit henne ett kontrakt eftersom hon är mer offensiv än defensiv. 
- Det är en lögn. Det kan du ta med. 

Hon har också pratat om att även Jesper ska ha hållit på med utfrysning, efter mötet i november. Han ska ha slutat prata med henne, inte gett någon feedback och om hon ställde en fråga ska han ha svarat personen som stod bredvid. Är det någonting som du har lagt märke till?
- Absolut inte. Det får du fråga Jesper om, men som sagt, om du är en spelare som är sist i ledet så kommer du per automatik inte få samma fokus som de främsta för att vi behöver bygga ett lag. Det är naturligt och skulle inte förvåna mig. Men återigen är det hennes uppfattning av det.  

Hennes uppfattning är att det här ska ha kommit från dig. Att det nästan ska ha varit lite direktiv från dig till Jesper att frysa ut henne för att hon i sin tur ska bryta sitt kontrakt. 
- Hon hallucinerar. Även om det stämde och jag mot förmodan skulle sagt det, hur skulle hon kunna veta det?

Varför tror du att hon säger så?
- För att hon säkert mådde så för att hon inte var prioriterad längre. Det var inga problem fram tills dess.  

Vad har AIK för ansvar, även om det är en konkurrensfråga, för hur en spelare, oberoende av situation, mår psykiskt?
- Jättestort ansvar, så länge hon är här. Vi försöker ta hand om alla spelare, men vi försöker också vara ärliga och raka med var de ligger. Sedan om man inte gillar det som spelare, det är en helt annan femma. Men vi behöver vara raka och konkreta och omhändertagande, vilket vi är. Och det är vi också genom att vi ger dem sanningen. 

Hur upplevde du att Laura mådde, kanske framför allt efter november och under träningslägret? Något du la märke till?
- Nej, inte direkt. Men det är svårt för mig att veta hur någon mår om man inte berättar hur man mår. Då kan man komma till mig, min dörr är alltid öppen för alla spelare. 

Ni var ju på träningsläger i början av året. Hur uppfattade du att Laura dels behandlades där, dels mådde?
- Ingen skillnad på henne och alla andra spelare. Samma behandling.  

Kan hon ha bortprioriterats i övningar? Att hon som enda spelare inte deltog på samma sätt eller på andra premisser?
- Inte utöver det taktiska. Allt annat har hon varit med på. Men på vissa upplägg är det naturligt att hon inte deltar, om hon inte ska spela under helgen.  

Sedan har jag också varit i kontakt med flera källor runt laget, som har valt att vara anonyma, som uppfattar det som att det finns en stark tystnadskultur i AIK:s damlag och att du är den som har skapat den. Varför tror du att folk säger så?
- Jag svarar inte på anonyma personer. Om de har någonting, eller några åsikter, så står min dörr alltid öppen. De kan alltid komma till mig. Det finns ingen tystnadskultur i AIK. Anonyma personer… jag vet inte vad du pratar om. De kan komma till mig när de vill. 

Men du upplever inte att det är någon tystnadskultur?
- Absolut inte. Vi frågar dem hela tiden vad de tycker och vad de tänker så de är delaktiga både i träningar och i ledarskap.  

Källor till mig säger att du vid ett tillfälle satt en samlingstid för en lagaktivitet, men sedan själv ändrat tiden för att du var i väg på annat och själv skulle hinna. Laget ska då ha suttit och väntat och ingen i laget ska då ha vågat säga ifrån. Känner du igen den situationen?
- Absolut inte. Ingen aning. Vad är det för fråga ens? Löjligt.  

Du känner inte igen situationen alls?
- Vi är super-professionella i ledarstaben. Spelarna är professionella så det där känner jag absolut inte till över huvud taget. 

Du ska även ha stått framför hela gruppen och skämtsamt sagt att om du vill så kan du sparka alla.
- Absolut inte. Jag skulle aldrig säga något sådant där. 

Vad tänker du när du får höra de grejerna?
- Att det inte stämmer. Det är dåligt ledarskap och ingen vettig ledare säger så inför en öppen grupp som man vill ha med sig. Det är bara löjligt.  

Det är ganska allvarliga anklagelser får man ändå säga. Vad tänker du om att det, förutom Laura, är fler som upplevt den här utfrysningen och tystnadskulturen?
- Det jag kan säga om sådana saker, gå ut öppet och säg allting så får de som är här dementera det ifall det inte stämmer och bekräfta det ifall det skulle stämma.  

Tror du att det kan finnas någon anledning till att man inte vågar gå ut öppet?
- Det finns ingenting som de behöver vara rädda för över huvud taget. Vi är transparenta med allt, inga konstigheter. Om någon har något som de undrar över så säg till. Det är ingenting som jag känner till eller har hört någon säga här på plats, så det är svårt för mig att tro på. Och jag spelar också in det här samtalet så att du vet.  

Det är helt okej såklart. 
- Så ta med allting som sägs. 

I samband med att jag har varit i kontakt med både Laura och de andra personerna så har de uttryckt att de inte tycker att AIK är en särskilt jämställd förening, mellan dam och herr. Du som har god insyn i damlaget, vad säger du om det?
- Jämställt på vilket sätt? 

Det har exempelvis kommit upp att det funnits tjejer i laget som inte fått plats i omklädningsrummet. Kritik vad gäller fördelningen mellan dam och herr helt enkelt. De har dragit liknelser vid Hammarby och Häcken och att det inte alls ser ut så i AIK.
- För mig är AIK en väldigt jämställd förening. Klubben prioriterar damlaget otroligt mycket. Speciellt med vår nya vd Fredrik Söderberg. Vi kämpar jättemycket att göra saker och ting lättare för damspelare. Om någon inte är nöjd så kan de alltid gå och spela i Häcken eller Hammarby. 

Efter publicering har några av svaren uppdaterats med tillägg från Herish Sadi.

Fakta

SÅ SVARAR JESPER BJÖRK

Huvudtränaren Jesper Björks svar:

- Det är klart att spelare inte känner sig prioriterade på det sättet som man gör när man är i startelvan både i träning och match. Det är väl det enda som jag kan säga runt omkring det ärendet.

Du ska ha varit med på ett möte i november i fjol där Herish gjorde klart för Laura hur hennes förutsättningar såg ut. Han ska bland annat ha sagt att hon kommer vara spelare nummer 27 och att om hon stannar så kommer hon användas som en kon. Vad minns du från det mötet?
- I grunden tar vi de mötena med spelare oavsett om de är positiva eller negativa. Om man tänker ur ett spelarperspektiv så är det enkelt för oss att kunna säga att allt är bra och att det går jättebra, men du får noll spelade minuter. Då tror jag andemeningen i det samtalet var att det kommer bli tufft, att hon var långt ifrån speltid helt enkelt. Så uppfattade jag det. Att hon skulle kunna ha en chans att göra någonting annat och kunna konkurrera på ett bättre sätt. Det är väl så jag tolkade det. 

De här orden som jag nämnde, att hon skulle vara spelare nummer 27 och användas som kon. Känner du igen de orden från mötet?
- Jag vet faktiskt inte om jag ska vara helt ärlig. Vi genomför flera möten med spelare och ledare varje dag och samtliga ord från alla parter är svårt att minnas så här långt senare. 

Efter det mötet började hon känna av den här utfrysningen som hon beskrivit. Bland annat säger hon att du ska ha slutat prata med henne och slutat svara på hennes frågor. Hur upplever du att det blev efter mötet?
- Upplever hon det så är det klart att det är beklagligt. Vi jobbar ju med de spelare som är där. Det blir väl absolut mindre samtal med de spelare som inte spelar så mycket. Det gjorde inte Laura i slutet. Hon spelade en del i början och sedan blev det så att hon inte spelade. Det är klart att de i startelvan får lite mer tid av tränaren.

- Det är väl ganska naturligt skulle jag säga. Men att jag skulle ha slutat prata med henne, nej, det gjorde jag absolut inte.

Du upplever inte att du behandlade henne annorlunda jämfört med de andra spelarna som också var utanför laget, startelvan?
- Vi har ganska bra koll och rutiner på saker och ting runt omkring spelarna och vi har personal i AIK som ser till att de här frågorna hanteras på ett bra sätt. Det är en tävlingsverksamhet. Det är en verksamhet där vi har ett resultatkrav på oss. Jag upplever inte att jag behandlar människor annorlunda oavsett om de spelar eller inte spelar. Sedan kommer man definitivt ge mer fokus och direktiv till de spelarna som är tänkta att starta matchen, till exempel.

Under ert träningsläger i början av året, hur upplevde du som huvudtränare att Laura mådde då?
- Det ska jag väl inte sticka under stolen med, att man märkte att det var någonting som inte var kanon. Utifrån det möte som vi hade så finns det väl anledningar till det. Om man får berättat för sig eller att man ligger en bit ifrån de andra. 

Hon upplever att hon på det här läget var helt bortprioriterad och helt exkluderad i vissa fall. Var det så i träningssituation? Att hon nästan fick stå vid sidan?
- Nej, definitivt inte. Hon var med och tränade, hon var med och tränade fotboll som laget gjorde, vad jag minns i alla fall. Om man inte får den coachingen eller feedbacken eller liknande av mig eller någon annan så är det väl så. Vad ska jag säga. Jag vill även minnas att vi hade spelarmöten och vi har prioriteringar på vilka spelare vi ska prata med och hur vi ska pusha vissa spelare och där har Laura definitivt varit en del av den träningsplaneringen. Det köper jag inte riktigt.  

- Sedan ska jag säga såhär, jag återkommer till det: är man lite längre ifrån laget kanske man får mindre feedback. Jag upplever inte att hon inte fick vara med och träna och sitta vid sidan och göra något annat.

Hon behandlades inte annorlunda än resten av laget under lägret?
- I den definitiva träningen så deltog hon. Det gjorde hon definitivt. Sedan om hon var glad eller nöjd över sin roll eller om hon spelade på rätt eller fel position, så är det alltid med spelare. 

Varför tror du att Laura upplevde sig som utfryst i AIK?
- Det får hon svara på. Det är definitivt en fråga som hon får stå för. Sen är det absolut tufft att höra i ett samtal att man ligger långt från speltid. 

En liknande situation har varit på tapeten tidigare som gällde just utfrysning (med Jenny Danielsson, reds. anm). Hur är det som huvudtränare att det riktas sådana allvarliga anklagelser?
- Det finns positiva och negativa stunder i fotbollslivet. Sedan så önskar jag att behandlingen eller hanteringen av de frågorna sker på korrekta sätt. Det klart att hon får uppleva saker och ting och det respekterar jag fullt ut. Definitivt. 

Jag har varit i kontakt med andra personer i och kring AIK som bekräftar Lauras bild. Men som själva också har upplevt utfrysning, framför allt från Herish men också från dig. Varför tror du att flera känner så? Hur reagerar du på de anklagelserna?
- Jag vet inte vilka de här personerna är så det är svårt att kommentera. 

Det är källor som har valt att vara anonyma i det här fallet.
- För mig är det svårt att kommentera. Jag tror att mycket handlar om att ha speltid, att vara nära speltid eller att inte ha någon speltid alls. Det tror jag är en nyckelfaktor i de här frågorna. 

Du återkommer ju till det med speltiden hela tiden och hur nära elvan man är. Men vad har du och AIK för ansvar i att även spelare nummer 27, 26, 25 och 24 ska känna sig som en del av laget? Man vill väl inte att någon spelare ska känna sig utfryst oavsett om man är spelare 1 eller 27?
- Det är definitivt inte vad jag har sagt heller. Jag vill vara tydlig med att det inte är det jag har sagt. Vi har vår träningsmiljö och våra rutiner för att driva en god träningsverksamhet och tävlingsverksamhet. Vi försöker hantera de problem och situationer som uppstår hela tiden. Oavsett om man spelar eller inte spelar, nu återkommer jag till det ändå. 

- Vi försöker ta hand om människor på absolut bästa möjliga sätt och göra saker och ting i “by the book” många gånger. Antingen för att pusha upp en spelare eller berätta för en spelare vad den personen behöver jobba med eller liknande och försöka pusha i träning. Sedan är det alltid upp till spelaren.

En gemensam bild som både Laura och de anonyma källorna som jag pratat med delar är att det råder en stark tystnadskultur i AIK:s damlag, och att det framför allt ska komma från Herish. Hur upplever du det?
- Det upplever jag väl inte. Jag upplever inte den tystnadskulturen. Vi gör våra rutiner innan och efter träning och match med tankar och känslor från spelargruppen. Ett spelarråd som lyfter fram saker och ting. Sedan har vi personer runt omkring laget som är kopplade till laget som går att prata med om man inte har förtroende för de som jobbar i laget. 

Laura har också berättat att när hon hade brutit sitt kontrakt var det flera ledare, bland annat du, som ska ha kommit fram och pratat med henne och bett om ursäkt till henne. Minns du om du gjorde det?
- Jag kommer vara jättetydlig med den här frågan som jag pratade med henne om. Jag tyckte att det var synd i sig i situationen, hur den blev efter hennes rekrytering. Det tyckte jag definitivt, och jag önskade henne lycka till i det hon ska göra.

Publicerad 2024-05-30 kl 10:30
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto