Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Kollektivavtalskrisen växer - Spelarföreningen redo att gå till domstol

Damallsvenskan

En vecka kvar till den damallsvenska premiären och inget kollektivavtal på plats.
Då är Spelarföreningen redo att ta ärendet till domstol.
"Det ligger inte i linje med den svenska modellen, Arbetsgivaralliansen begår förhandlingsvägran", skriver man i ett pressmeddelande.
"Spelarföreningen gör ett bra jobb för spelarna men i kollektivavtalsrelaterade sammanhang är de inte en part som kan ta del av hela det paket", skriver Arbetsgivaralliansen i ett pressmeddelande.  

Foto: Bildbyrån.

Från vänster: Magnus Erlingmark, generalsekreterare hos Spelarföreningen, och Tomas Hoszek, generalsekreterare i EFD.

Det har under en längre period pågått en konflikt mellan Arbetsgivaralliansen och spelarfacket Spelarföreningen. Arbetsgivaralliansen representerar klubbarna och EFD och menar att man vill få ett kollektivavtal på plats - med Unionen som förhandlingspart. Det accepterar inte Spelarföreningen då man representerar spelarna som inte vill att Unionen ska ta över.  

Men samtalen stagnerade och med en vecka kvar till den damallsvenska premiären står man utan ett kollektivavtal. Först i förra veckan satte man sig vid förhandlingsbordet igen.  

- Vi organiserar elitidrotten i Sverige, till exempel hockeyn och handbollen för dam och herr och fotbollen på herrsidan. Ju fler grupperingar vi samlar desto bättre förmåner kan vi teckna, vilket i sin tur gynnar både klubbar och spelare, säger Johnatan Kibebe, förhandlare för arbetsgivaralliansen i ett pressmeddelande.  

ANNONS

Det har sedan tidigare framkommit att det nya avtalet är sämre på pappret. I en intervju med SVT sade Hedvig Lindahl:  

- Till exempel får man nu i avtalet en inkomstgaranti för upp till 90 procent av sin inkomst. Men nu har det föreslagits att det ska förändras och det skulle ju drabba de som har det värst i damallsvenskan. Vi vill inte skriva på ett avtal som är sämre än för tio år sedan.  

Men i ett pressmeddelande skriver Arbetsgivaralliansen att det omfattar förmåner som ingår i ett kollektivavtal så som pension, försäkring och omställning. Dessa skulle då inte ingå om man tecknar ett avtal separat som inte faller inom kollektivavtalets ramar.  

"Spelarföreningen gör ett bra jobb för spelarna men i kollektivavtalsrelaterade sammanhang är de inte en part som kan ta del av hela det paket som förhandlats fram i och med det nya huvudavtalet som Arbetsgivaralliansens medlemmar omfattas av", skriver man i ett pressmeddelande.  

ANNONS

Spelarföreningen meddelar i sitt pressmeddelande att situationen fortfarande är låst och att spelarnas frustration växer där man understryker att man inte kommer att ändra sig kring sin förhandlingspart.  

Och om det inte sker någon förändring är spelarföreningen beredda att ta ärendet till domstol.  

"AA:s position innebär i praktiken att man begår förhandlingsvägran i strid med MBL (lagen om medbestämmande i arbetslivet, reds. anm). Detta ligger inte i linje med den svenska modellen och om det krävs är Spelarföreningen beredd att ta ärendet vidare till domstol", skriver Spelarföreningen i ett pressmeddelande.  

EFD har sedan uppgifter om strejkhot kommit ut i medier, enligt Spelarföreningen, vädjat till spelarna att avvakta och påmint om hur en sådan åtgärd skulle påverka klubbarna negativt.  

ANNONS

"Spelarna värdesätter ligan och damfotbollen högt. Därför tar de inget beslut om varsel att strejka i samband med seriepremiären. De hoppas fortfarande att det går att hitta en lösning. Strejk är fortfarande ett alternativ som kan bli aktuellt".  

Pressmeddelandet avslutas med att EFD och representationsparten, i detta fall Arbetsgivaralliansen, får ytterligera en chans av spelarna att sätta sig vid förhandlingsbordet med Spelarföreningen som representant.  

Publicerad 2023-03-17 kl 11:18

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto