Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
DAMALLSVENSKAN
46v

Marklund: "Otroligt viktigt att gå till botten med detta"

Foto: Bildbyrån

En tidigare damallsvensk spelare berättade för Kvällsposten om våldtäkt, sexuella trakasserier och en hård kultur. Den tidigare Umeå-spelaren Hanna Marklund har inga egna erfarenheter av det som beskrivs - men hoppas att EFD och SvFF gör en ordentlig uppföljning.
- Nummer ett är att ta reda på hur det ser ut och vad man annars gör för att åtgärda det, säger Marklund.

En tidigare damallsvensk spelare gick under måndagen ut, i en intervju med Kvällsposten, med att hon för några år sedan utsattes för mobbning av sina lagkamrater, blev sexuellt utnyttjad av en motståndare efter en match och att hon även blivit drogad och våldtagen av en lagkamrat.

Den tidigare spelaren berättade också om en hård miljö och jargong både på och utanför planen. De tidigare damallsvenska stjärnorna Hanna Marklund och Malin Swedberg, nu experter i TV4, har inga egna erfarenheter av det som berättas i Kvällsposten.

- Jag blev väldigt överraskad. Jag har aldrig hört talas om att det förekommit under den tid som jag var aktiv, just det här som hon beskriver. Det är väldigt jobbigt att det kommer upp, och det är något som man måste förebygga, säger Swedberg.

- I lagen som jag har spelat i och även i landslaget så har det varit väldigt bra och trygga miljöer. Jag har inte haft den erfarenheten själv eller blivit bemött på det sättet heller. Men det kan finnas andra miljöer också och det ser olika ut i olika lag och olika år också, säger Hanna Marklund.

Har du hört något från annat håll om det?
- Nä, faktiskt inte. Antagligen har jag varit i en skyddad värld så att jag inte upplevt det. Sedan hur utbrett det är kanske är det mer intressanta i det här läget, att ta reda på hur det ser ut i de flesta lagen. Är det något man behöver jobbar mer med? För det är såklart något som inte ska finnas.

ElitFotboll Dam har tidigare meddelat att man inte planerar att polisanmäla ärendet och heller inte utreda den tidigare spelarens berättelse själva. Istället vill föreningen fokusera på "ett operativt arbete när det gäller trakasserier" och "en policy för att arbeta med kön, sexualitet och etecetera."

Hanna Marklund menar att det nu är viktigt för EFD och SvFF att utreda om det är ett utbrett problem.

- Kom nu en varningssignal som den här så är det viktigt att undersöka och titta om det här finns på fler håll eller är det ett enstaka fall där det har skett. Det är otroligt viktigt att direkt kunna gå till botten med olika saker och se hur miljön är. Även om man kommer in som ung tjej så ska det vara en otroligt trygg miljö att fostras i och nummer ett är att ta reda på hur det ser ut och vad man annars gör för att åtgärda det, säger Marklund.

Malin Swedberg:

- Det är klart att det kan finnas överallt och att det inte har kommit upp till ytan. Det är viktigt att det kommer fram så att EFD kan göra ett gott jobb i klubbarna och utreda vad som faktiskt har hänt här och även förebygga så att det inte förekommer inom damfotbollen eller fotbollen överhuvudtaget.

Vad vill du se från Elitfotboll Dam och förbundet framöver?
- Det är självklart att de måste jobba med de här frågorna och ta upp dem och utreda det som har skett här och förhoppningsvis komma med en strategi hur man ska förebygga att sådan här förekommer.

Publicerad 2017-11-27 kl 19:26
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons