POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
DAMALLSVENSKAN
2v

Marklunds spaningar: "Det betyder hur mycket som helst för klubbarna"

Foto: Bildbyrån.

Fotbollsvärlden står still - men många beslut måste fattas snabbt. Här är Hanna Marklunds fem spaningar inför helgen som kommer.

Permitteringar - en avgörande pusselbit
Coronaviruset sätter många klubbar i en minst sagt jobbig sits, inte minst ekonomiskt. Löneposterna är stora delar av klubbarnas utgifter varje månad och det riskerar att bli förödande i kombination med att man inte får in några pengar i form av biljettintäkter. Korttidspermitteringar, där staten täcker en stor del av kostnaderna, som det nu verkar vara klart att idrottsklubbar kan använda, blir en helt avgörande faktor. Redan innan coronavirusets utbrott hade klubbarna det kämpigt med små och slimmande organisationer. Nu handlar det om att övervintra och permitteringarna betyder hur mycket som helst.

Slutet av maj känns optimistiskt
Tanken är att allsvenskan på damsidan ska dra igång i slutet av maj. Jag tycker att det känns som en optimistisk plan, inte minst med tanke på att vi hört ett tveksamt expertutlåtande från statsepidemiolog Tegnell gällande herrarna, som ska börja i inledningen av juni. Det känns som att det är en stor risk för att det blir ett omtag igen och varför inte ta några veckor extra? Kanske är man stressade över att OS fortsatt ligger kvar i kalendern senare i år?

EM-nöten - en otroligt svår fråga att knäcka
Två EM efter varandra nästa sommar eller EM 2022 för damerna? Ja hur man än vrider och vänder på det är det ingen lätt fråga. I vanliga fall hade jag blivit besviken på grund av att damerna alltid får flytta sig för herrarna, men i det här läget handlar det bara om att enas och hitta de bästa lösningarna. Jag tycker att det viktigaste blir att Uefa är öppet och transparent och kommer fram till ett snabbt och genomtänkt beslut så att man visar att man tar det på allvar. Det vore inte enbart dåligt att skjuta på mästerskapet, på sätt och vis skulle det visa att Uefa verkligen prioriterar damerna och vill ge det en egen sommar. Men det behöver visas i handling genom en jämnare resursfördelning och marknadsföring. Det finns en oerhörd potential att kapitalisera och bygga på det ökade intresset från VM i fjol.

Förberedelserna är utmanade...
Det kan inte vara helt enkelt att vara vare sig spelare eller ledare i en fotbollsklubb i dag. Alla lag resonerar lite olika till kring träningar och matcher - och att planera för och försöka toppa formen inför seriestart är svårt. Och flyttas allt fram igen behöver man justera igen. Och hur tänker spelarna? Nu hostade jag - hur länge ska jag stanna hemma nu? Spelarna vill träna för att prestera men behöver främst ta ansvar för att inte utsätta andra för fara. Inte helt lätt.

Publicerad 2020-03-21 kl 08:00
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto