Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Skenande el- och bränslepriser oroar svenska klubbar: "Ett par går på knäna"

Damallsvenskan

Herrklubbarna på elitsidan pratar om elpriserna "med stor oro".
Och på damsidan har de ökade bränslekostnaderna skakat flera klubbar.
- Det finns ett par klubbar som går på knäna, säger Elitfotboll Dams Tomas Hoszek till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån

Mats Engquist och Tomas Hoszek.

I år har el- och bränslepriserna i Sverige stuckit i höjden. Det påverkar både privatpersoner och verksamheter. Flera idrottsklubbar runt om i landet har via media slagit larm om läget och vittnat om enorma ekonomiska konsekvenser. Hur ser det ser ut för fotbollsklubbarna? De ser bekymmersamt på läget.

Frågan om elpriserna har exempelvis varit uppe till diskussion hos Svensk Elitfotboll, intresseorganisation för klubbarna i allsvenskan och superettan.

"Vi pratar om det med stor oro, men har ingen sammanställd summa från klubbarna än. Gissar att det kommer upp på kommande möten", skriver generalsekreteraren Mats Enquist i ett sms till Fotbollskanalen.

ANNONS

Är det en utmaning både för de klubbar som äger och hyr sin arena?
"Ja, säkert. Utan att veta så kommer det mycket troligt att påverka i båda fallen, givetvis lite beroende på hur hyresavtalen ser ut, eller om man har låsta elavtal i vissa föreningar etc".

Tomas Hoszek som är generalsekreterare för Elitfotboll Dam, intresseorganisation för klubbarna i damallsvenskan och elitettan, beskriver också en tuff vardag för elitföreningarna på damsidan.

- Det allmänna kostnadsläget har ökat. Det handlar om exempelvis resekostnader kopplat till kriget. Det påverkar klubbarna väldigt hårt. Det finns ett par klubbar som går på knäna. Bland annat på grund av ökade kostnader som inte funnits med i planeringen, säger Hoszek.

Bränslepriset ställer till det, exempelvis?
- Precis. Det är för Umeå och lagen i Norrland, de som har väldigt långa resor.

ANNONS

- Vissa klubbar lever på marginalen för att få ihop sin verksamhet. Så det här är allvarligt för en del. För det verkar ju inte vara något kortvarigt.

Även elpriserna har delvis redan lett till konsekvenser för klubbar på damsidan.

- Vittsjö driftar sin arenan och de har kraftigt ökade kostnader kopplat till elpriset. Det är ju sådana kostnader som inte funnits budgeterade, det är det som är så jobbigt. Är det något oförutsett så smäller det till direkt, berättar Hoszek.

Umeå IK:s kanslichef Valle Anundsson bekräftar problematiken som Hoszek tar upp. Han säger att resorna för det allsvenska laget blivit betydligt dyrare och att man tvingades spräcka resebudgeten tidigt i år.

- Det är svårt att undvika. Man har försökt göra mer research-jobb vad gäller hotell och mat. Vad gäller resorna, så har vi ett avtal med en resebyrå, som bokar resor åt oss. De förstår vår grej, men vi kan inte dra ner antalet på de vi åker med. Vi åker med de vi åker med. Vi försöker ta buss så ofta vi kan, så vi kommer ha någon buss-match i höst, vilket gör att vi sparar lite grann på det, men totalt sett kommer vi ligga på ungefär 25 procent dyrare än budgeterat, säger Anundsson.

ANNONS

Han skulle gärna se att de som reser så mycket kan ta del av någon ersättning från centralt fotbollshåll.

- I damallsvenskan finns det heller ingen reseersättning. Det finns en liten resepott i elitettan och den täcker såklart inte alla resor, men det är åtminstone någonting som ges tillbaka. Det finns inte i damallsvenskan och det kan man ha synpunkter på.

- Det är både flygpriserna och bränsle för bussarna som påverkar. Vårt F17-lag har exempelvis sju-åtta resor upp till Luleå och det är en bussresa på typ fyra timmar enkel resa. Där har busspriserna gått upp, så deras budget har också ökat, men de pengarna är små i jämförelse med A-laget.

Anundsson förklarar att Umeå nu är tvingat att jobba in "extrapengar" för att hålla ekonomin i balans.

Vad finns det för oro kring att utgifterna ökar ännu mer?

ANNONS
- Jag vill inte tänka på det. Det är utmanande som det är, så det vore inte så kul. Men vi får se vart det tar vägen.

För nämnda Vittsjö har de stigande elpriserna gjort att budgeten för den posten spräcktes tidigare i somras.

- Vi har redan passerat budget för elen, det gjorde vi redan sista juli. Om det eskalerar kommer det nog bli tufft att få ihop budgeten (överlag). Men som sagt, vi får försöka hålla nere våra kostnader så mycket det kan och sen försöka få hjälp på andra ställen man kan vända sig till, berättar klubbchefen Erika Nilsson.

Överlag har den senaste tiden varit utmanande för Vittsjö.

- Vi får högre hyra av fastighetsbolaget som vi hyr av. Men det handlar om allt från resor, mat till bränsle till bussarna. Vi upplever absolut ökade kostnader. Det är nog elpriserna som har varit allra värst. Bränslet var dyrt även förra året när vi satte budgeten.

ANNONS

Finns det en oro för att priserna kan öka? 
- Så länge man inte har kontroll på elpriserna och elbolagen har sagt att man som privatperson ska ha 50 000 i budget, då är det klart man funderar på hur högt det kommer att slå. Men det är spekulationer. Vi får försöka hålla igen på kostnader och hitta andra intäktslösningar, som extra publik, för att kunna hämta igen.

Har ni någon möjlighet att parera den ökade kostnaden?
- Vi har bytt belysning till led-lampor, vilket kommer att få ner kostnaderna något jämfört med innan. Så det är positivt. Sen har vi gjort många bra saker på idrottsplatsen med värmepumpar som vi kan använda på rätt sätt och bytt ut gamla elelement som vi inte använder längre, säger Nilsson.

Fotbollskanalen har varit i kontakt med flera klubbar i allsvenskan på herrsidan som sitter på fasta avtal som inte påverkats av den senaste tidens utveckling. Exempelvis Degerfors, Kalmar, Varberg och Sirius. Den sistnämnda föreningen säger dock:

ANNONS

- Som det ser ut i år ser vi inga risker. Men ja, det finns så klart en oro. Men det är inget som har adresserats eller som vi har fått någon heads up på. Men det är självklart att vi är oroliga för hur det kan påverka hela fotbollsrörelsen med vintertider och upptända fotbollsplaner. Så det är något vi har funderat på, säger klubbchefen Christer Abrahamsson.

Under fredagseftermiddagen meddelade Sveriges statsminister Magdalena Andersson (S) att EU-förhandlingarna om elkrisen varit framgångsrika för att få ner priserna i hela Europa. Hon sa att det i södra Sverige kan handla om halverade elpriser. 

Publicerad 2022-09-09 kl 15:48

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto