Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Stenhård spelarkritik mot AIK-ledningen efter fiaskot: "Målet har alltid varit att dra ned oss"

Damallsvenskan

AIK:s säsong blev ett fiasko.
Nu kritiserar flera spelare ledningen för utebliven satsning.
- Det enda som varit solklart är att man velat dra ner oss till elitettan, säger en spelare till Fotbollskanalen.  

Foto: Bildbyrån

LÄS ÄVEN: Efter fiaskot - massflykt väntar AIK: "Inte bestämt något"

LÄS ÄVEN: AIK-basen slår tillbaka mot spelarkritiken: "Det är deras uppfattning"


AIK:s vd Manuel Lindberg har varit tydlig med vilka farhågor han ser för den svenska damfotbollens framtid. I en intervju med Fotbollskanalen i somras resonerade han i termer av att många klubbar kommer att behöva skära rejält ner för att överleva på lång sikt – och att det finns ett stort problem med att kostnaderna för att hänga med internationellt ökat, samtidigt som intäkterna inte hängt med. Lindberg förklarade krasst att det rent ekonomiskt är bättre att spela i elitettan än i damallsvenskan. 

Annons

För AIK:s del förklarade vd:n att det är herrarna som står för 99 procent av intäkterna, men att man trots det investerat mycket på damsidan. 

- Det är väldigt många miljoner som vi återinvesterar redan i dag - men det finns en gräns för hur mycket man klarar av att investera utan några intäkter då blir det att man som klubb prioriterar de stora inkomstkällorna, sa Lindberg. 

En del spelare som Fotbollskanalen har varit i kontakt med menar att förutsättningarna inom klubben har blivit bättre än det varit tidigare och att man litar på att klubben har återinvesterat de pengar som man sagt att man gjort.  

- När det kommer till pengarna som man menar ska ha satsats, så tror jag ärligt talat att det har handlat om val av tränare, spelare och våra förutsättningar helt enkelt. Sen har vi inte fått träff på de pengarna som andra klubbar, säger AIK-keepern Milla-Maj Majasaari.  

Annons

- Det är mycket bättre nu än vad det har varit tidigare. Vi reser bra till borta matcher och småsaker, men sedan tror jag att spelarbudgeten inte kanske är så jättestor, säger en spelare som väljer att vara anonym - vi kallar henne "spelare 1".  

Men andra håller inte riktigt med.  

- Pengarna fanns aldrig där för oss. Jag tror aldrig att man har investerat pengar på oss. Sedan jag kom till klubben har jag inte märkt av något i alla fall, dessutom jobbar de flesta spelarna vid sidan om för att tjäna pengar, säger en spelare, som också vill vara anonym, till Fotbollskanalen - vi kallar henne "spelare 2".  

AIK:s damlag har förlorat 21 matcher på 25 omgångar och efter storförlusten mot BK Häcken står det klart att man kommer att flyttas ned till elitettan. Flera spelare delar, enligt uppgifter till Fotbollskanalen, spelare 2:s uppfattning om att klubbens ambitioner inte varit stora nog för spel i damallsvenskan.  

Annons

- De som leder laget och sitter i styrelsen har aldrig brytt sig om oss. Man kan inte göra som man gör på herrsidan, damallsvenskan behöver klubbar som vill satsa. Jag vet inte vad AIK ville med allt detta men det enda som är solklart är att målet alltid varit att dra ned oss tillbaka till elitettan och att vi inte ska spela i högsta ligan, säger spelare 2.  

När resultaten uteblev i början av säsongen försökte Solna-klubben rädda situationen genom att sparka sportchef, Anne Mäkinen. Man valde också att ersätta tränarstaben. Herish Sadi tog över som sportchef och Nebojsa Novakovic tillsammans med Jesper Björk tog över som chefstränare. 

Men efter skiftet har den nedgående spiralen fortsatt.  

- När vi sparkade hela staben i våras kände jag att AIK ville att vi skulle åka ut. Jag säger inte att det är tränarnas fel, för det är det inte. Tränarna har gjort allt vad de kan. Jag tror att det kommer högre uppifrån. Därifrån ville de inte hjälpa oss och jag tycker att det syntes under sommarfönstret för det satsades inte. Man kanske försökte men jag kände inte att klubben ville hålla sig kvar, det var vi spelare och tränare som ville det men inte klubben, säger spelare 1.   

Annons

Vad sänder det för signaler tycker du på att Lindbergs tidigare uttalande nu när är konsekvensen att man åker ner?
- Helt ärligt fattar jag inte vad man tänkt. Det var en person som sa till media att det hade varit bra rent ekonomiskt om vi åker ner till elitettan men jag tror inte att det kommer att vara lätt att ta sig upp från elitettan. Vill man inte ha ett damlag i damallsvenskan alls? Jag förstår att man vill satsa på unga spelare men man kan inte spela i damallsvenskan med endast 19-åringar och det är AIK:s tanke. Det är jättesynd för vi har förutsättningarna men jag känner att det inte finns en vilja, säger spelare 1.  

Adelisa Grabus, AIK:s stora anfallsess som tillhört laget sedan 2020, är inte helt nöjd med klubbens agerande under de värsta stunderna. 

- Jag känner väl att man (ledningen högre upp) hade kunnat hjälpa till lite mer när man märkte av krisläget. Sen vet jag att spelare och ledarna kring laget har gjort allt för att vi ska stanna kvar i damallsvenskan och det som sker uppifrån det får de stå för, säger Adelisa Grabus.  

Annons

Det är dock inte alla av spelarna som Fotbollskanalen har varit i kontakt med som ser på situationen utifrån samma perspektiv. Finska målvakten Milla-Maj Majasaari menar att det är en mer komplicerad fråga.  

- Jag tror inte att det är så svart på vitt, så lätt och enkelt. Jag tror att visionen när man bytte ut hela tränarstaben var att göra allt man kan för att hålla kvar laget i damallsvenskan. Jag tror att det är ganska klart att ett sådant byte hade skett på herrsidan i samma läge och då var det rätt att göra det på damsidan också för att det behandla lagen likvärdigt. Jag tror att visionen att hålla kvar laget i damallsvenskan varit där i grund och botten och att ledningen har försökt göra vad de kan för att behålla laget i den högsta serien, säger hon och fortsätter:  

- Sedan kan det ha varit så den senaste tiden då vägen sett tuffare ut, att man börjat tänka framåt mot elitettan. Jag har svårt att se att en så stor klubb som AIK vill åka ner i elitettan för att bygga om. Jag tror att de hade velat bygga om i damallsvenskan och hålla laget där - det är min känsla.  

Annons

Lagkapten Jennie Nordin är inne på samma spår som Majasaari och menar att man haft stort stöd och förtroende från de som stått närmast.  

- Sen är det ju det här med den pågående debatten om att damfotboll bara kostar pengar. Men vi måste börja någonstans för att etablera damfotbollen på ett ordentligt vis. Hammarby går ju inte direkt runt på egna ben, de har ju stöttning från herrarna där med. Så jag tror att det är något som är en stor fråga generellt i Sverige, inte bara i AIK, säger hon.  

Några av dem jag pratat med menar att det känns som att klubben ville åka ner till elitettan, känner du att det varit så?
- Nej, jag har aldrig känt att det varit målsättningen att man vill åka ur en allsvensk serie, den feelingen har jag aldrig känt. Sen tycker jag att man i vissa mediespekulationer kanske formulerat sig lite dumt, det kan jag hålla med om.  

Annons

Finska stjärnan Kaisa Collin lägger även en stor del av misslyckandet på spelarna själva. Hon menar att spelarna under hösten har haft möjligheten att rädda situationen men att den nedåtgående spiralen endast fortsatt efter stabskiftet.  

- Redan i våras kände jag att vi hade för höga förväntningar på oss. Vi lyckades vinna i första matchen mot Örebro och tänkte att vi är bra, sedan fuckade det upp sig redan mot Kalmar i nästa match och så blev en snöbollseffekt. Det var inte alls kul att spela eller vara här i våras, det var verkligen tufft. Då var lagdynamiken inte bra alls, så på ett sätt kanske det hjälpte med tränarbyte. Jag säger inte att var på grund av Anne Mäkinen (tidigare sportchef för AIK dam) och Maiju Ruotsalainen (tidigare tränare för AIK dam) som lagdynamiken var dålig, det tyckte jag inte alls. Hade vi lyckats vinna några matcher under hösten hade vi kunnat vara kvar men vi fuckade upp säsongen redan i våras, säger Kaisa Collin.  

Annons

Enligt uppgifter till Fotbollskanalen kommer klubben att ha svårt att behålla sina internationella spelare. De flesta ska vilja lämna. Det handlar om: Kaisa Collin, Remy Siemsen, Milla-Maj Majasaari, Caroline Murray, Natasha Tcheki-Jamghotchian, Allison Abbe och Chinyelu Asher. Lägg därtill att fler svenska spelare även kan lämna.  

- Jag har inte bestämt något. Jag har kontrakt över nästa år men vi får se vad klubben kommer att säga men sen behöver jag en stund för att fundera. Den nivån jag vill spela på handlar om att ha en bra miljö med ett bra lag där man kan utvecklas, säger Kaisa Collin.  

Jennie Nordins kontrakt sträcker sig över 2023 men lagkaptenen har ännu inte tagit några beslut kring sin framtid.  

- Vi har en match kvar sedan får jag börja fundera på vad jag vill göra med min fotboll, det är ett tufft beslut. Jag vill inte spela i elitettan samtidigt trivs jag väldigt bra i klubben som helhet. Jag har inte fattat några beslut än, det återstår att se. 

Annons

AIK:s vd Manuel Lindberg anser inte att kritiken från spelarna är rättfärdigad.

- Nej, det tycker jag inte. Absolut inte. Men sedan är det deras uppfattning och det kan inte jag… självklart är alla superbesvikna, det är inte kul att komma sist och förlora alla matcher. Vi är alla besvikna med året och jag förstår det, säger han till Fotbollskanalen.

Läs hela Lindbergs svar här.

Publicerad 2022-11-02 kl 14:29

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto