Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Sverige största exportören av damspelare i Uefa: ”Gäller att skriva längre avtal”

Damallsvenskan

Sverige är det land i Europa som exporterar flest spelare till andra länder.
Det visar en Fifa-rapport om övergångar inom damfotbollen, som även visar en rad framsteg inom damfotbollen.
- Det gäller för de svenska klubbarna att se till att skriva längre avtal, säger EFD:s sportchef Stefan Alvén till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån

Fifa har genomfört en studie om internationella övergångar inom damfotbollen. Den visar på en rad framsteg gällande transfers för spelare som byter till klubbar i andra länder. Antalet övergångar ökade mellan 2018 och 2019, precis som den totala summan som klubbar betalade för internationella övergångar. Båda de siffrorna ökade med 19,7 procent.

Samtidigt innehöll endast 3,7 procent av övergångarna för damspelare som gick internationellt 2019 övergångssummor, vilket kan jämföras med herrarnas procent på 14,9. Samtidigt har även kontraktstiden ökat för damspelarna från 10,5 månader till 12,1 månader i snitt.

Annons

Sportchefen på intresseorganisationen Elitfotboll Dam, Stefan Alvén, tror att det är en trend som kommer att öka.

- Det är en spännande tid att vara inom damfotbollen för jag tycker det händer mycket och det finns en positiv känsla kring de möjligheter som står framför oss, säger han till Fotbollskanalen.

Siffrorna i rapporten visar också att de svenska ligorna var de serier i Europa som exporterar flest spelare till andra länder under 2019, då 42 spelare lämnade landet. Samtidigt kom 51 nya spelare till de svenska ligorna under fjolåret, vilket var tredje mest i Europa tillsammans med Frankrike.

- På ett sätt är det positivt för att det innebär att spelare i Sverige får så pass bra utbildning och är i en miljö som är så bra att de blir attraktiva för andra ligor. Å andra sidan vill vi ju behålla bra spelare i Sverige och i våra högsta ligor för då har vi en ännu bättre liga att spela i som är intressant för spelare, tränare, publik och så vidare, säger Alvén.

Annons

- Sen en annan reflektion är att jag tror att den trenden kommer att vara kvar eller kanske till och med öka i och med att man hör att ligor runt om i Europa mobiliserar och att så kallade herrklubbar startar upp damsektioner och pumpar in pengar. Då gäller det för de svenska klubbarna att se till att skriva längre avtal. Min förhoppning, om spelarna ska gå, är att man kan få någon sorts transfersumma så att man med den summan ska kunna investera i nya spelare. Det där är ett system som finns inom herrfotbollen och som kommer att komma inom damfotbollen ännu mer, med större summor och än mer tydlighet skulle jag tro.

Samtidigt tror Alvén att antalet importer till de svenska ligorna kommer att minska till 2020. Detta efter den regeländring som Svenska Fotbollförbundet klubbade igenom efter Fotbollskanalen granskning och fusket med turistvisum i elitettan. Fotbollskanalen kunde då berätta att ett antal spelare befunnit sig i Sverige tack vare turistvisum och spelat för olika klubbar som amatörer, men att de i praktiken verkade som proffs och fick olika former av ersättning. De nya reglerna innebär att alla icke EU-spelare som spelar i elitettan ska vara professionella för att få speltillstånd.

Annons

- Då föreställer jag mig att om klubbar väljer mellan en spelare från Kanada och en svensk 18-årig tjej så kommer klubbarna välja den svenska spelaren, för hon kommer inte att kräva 14 300 i månaden. Jag tror att vi kommer att få se redan nästa år att det blir färre importer i svenska ligan, säger Alvén.

Sportchefen på EFD menar också att det är positivt att spela utifrån Sverige vill komma hit och spela. Han tror att de gör samma bedömning som EFD, att Sverige är ett bra samhälle att komma till.

- De flesta klubbarna har god ekonomi och har ordning. Man får sin lön i tid. Vi har välutbildade tränare, vi har bra faciliteter och. Vi har ett fotbollsförbund och en intresseorganisation som värnar om ligorna så att det blir bra kvalité. Hela produkten är seriös. Det tror jag attraherar spelare.

Annons

- Vi gillar ju att spelare vill komma till vår liga, det är ett kvitto på att vi har en bra liga och har bra kvalitét. Man ser i många sammanhang att svenska tränare finns på både landslagsnivå och klubblagsnivå utomlands och det tycker jag är ett kvitto på att vi bedriver bra verksamhet i Sverige på flick och damsidan. Damspelare som kommer hit utifrån vet att då kommer de utvecklas.

Kan damallsvenskan på sikt bli en liga som är ett skyltfönster för de större ligorna likt herrallsvenskan?
- Jag tror det. Sverige kommer man komma till för att där kan man utvecklas. Samtidigt tror vi att vi snart kan mäta oss med några av de där ligorna. Jag tror att intresset för damfotboll i Sverige kommer att öka. Både publikmässigt och därmed också företag som vill sponsra. Vi hör redan nu att företag som är involverad inom sponsring vill sponsra både på dam-och herrsidan. Det funkar inte längre att man som tidigare bara sponsrar herrfotboll och herridrott. I dag kräver deras kunder att man har ett jämställdhetstänk i sin sponsring.

Annons

Fakta

Om Fifas rapport

Rapporten visar att klubbarna runt om i världen genomförde 833 internationella övergångar, när en spelare flyttar från en klubb i ett land till en klubb i ett annat land. Det motsvarade en ökning på 19,7 procent, eller 137 stycken, fler övergångar än 2018.

Även pengarna som har betalats för spelare i internationella transfers har ökat med 19,7 procent. Under 2019 spenderades 652 032 dollar, cirka 6,2 miljoner kronor, vilket kan jämföras med 560 798 dollar, cirka 5,3 miljoner kronor, under 2018.

I rapporten framgår samtidigt att endast 3,7 procent av alla övergångar innehöll en övergångssumma, vilket motsvarar 31 övergångar, vilket även det är en ökning från siffran på 3,2 procent under 2018. I herrfotbollen är motsvarande siffra 14,9 procent.

Något som även har ökat är kontraktslängden på spelare, som gått från 10,5 månad till 12,1 månader i snitt mellan åren.

De svenska klubbarna höll ungefär samma siffror i inkommande och utgående övergångar av internationell karaktär 2019 som under 2018. Sverige var däremot det land i Europa som hade flesta internationella övergångar för spelare som lämnade för klubbar i andra länder och den fjärde högsta siffran i världen efter USA, Australien och Brasilien, då sammanlagt 42 spelare lämnade Sverige för andra länder. Antalet inkommande övergångar till Sverige landade på 51 stycken, vilket var tredje mest i Europa tillsammans med Frankrike.

Publicerad 2020-01-24 kl 07:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto