Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

SvFF:s besked efter kritiken mot Umeås plan: "Får följa upp det"

Damallsvenskan

Zećira Mušović sågade konstgräset på Umeå Energi Arena.
Nu ska SvFF titta närmare på mattan.
- Vi får följa upp det, säger Pierre Blomqvist, tävlingskonsulent, till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån/SvFF.

Konstgräsplanen på Umeå Energi Arena har kritiserats. När Rosengård i dagarna ställdes mot Umeå IK var lagets målvakt och Fotbollskanalens krönikör Zećira Mušović förvånad över det dåliga skicket på mattan. Och hennes uppfattning är att den kan resultera i skador om inte åtgärder vidtas.

"I Sverige är vi inte bortskämda med alltför många spelplaner som är fantastiska och allt för ofta spelas matcherna på slitet konstgräs. När jag gick vidare till mitt straffområde så gick beskrivningen "dålig" över till katastrofal. Klippa och klistra, så såg det ut. På vissa ställen fanns det inget konstgräs kvar, där låg enbart hårt underlag. Jag kände mig osäker och rädd att spela på en sådan här plan", skrev Mušović i sin krönika.

ANNONS

Hon manade också till SvFF, Svenska Fotbollförbundet, att agera.

”Här behöver förbundet kliva in och markera, ställa tydliga krav med en kritisk minimigräns som inte tillåter dispens för en spelplan på bekostnad av spelarnas hälsa.”

Umeå IK är nykomling i damallsvenskan och Umeå FC, som också har Umeå Energi Arena som sin hemmaplan, är nykomling i superettan. För att nyttja en plan på elitnivå krävs det att man uppfyller särskilda arenakrav. Men dem nådde inte Umeå energi arena upp till helt och hållet - men både Umeå IK och Umeå FC tilldelades dispens av SvFF för den här säsongen.

- Inför en säsong genomgår alla anläggningar viss dokumentation som man måste komma in med. Man ska då ha ett visst certifikat för konstgräsplanen. Då har man gjort testmätningar i Umeå som visade att man inte klarade alla krav för att få ett Fifa quality pro, som det högsta certifikatet heter. Då har man som nykomling i en serie ansökt om tidsbegränsad dispens. Då har man gjort en värdering av de värdena som var från testmätningarna och där enligt praxis kan få dispens tills man kan byta ut planen vid första tillfälle, säger SvFF:s tävlingskonsulent Pierre Blomqvist till Fotbollskanalen.

ANNONS

Dispensen kom inför i år?
- Ja. Man gör en prövning inför varje säsong och just när det gäller Umeå IK och Umeå FC, så är de båda nyuppflyttade i damallsvenskan respektive superettan. Och det är bara i herrallsvenskan, damallsvenskan och superettan som vi har arenakravet, att man ska ha Fifa quality pro. 

Är det några klubbar som kommit med yttranden om den här planen?
- Inte mig tillkänna i alla fall, varken någon av hemmaföreningarna eller någon motståndarförening som har varit där och spelat.   

Samtidigt har inte SvFF sett några bilder på planen, men Blomqvist ger ändå besked om att SvFF ska tittar närmare på planen.

- Vi har inte sett några bilder, men vi får följa upp det och se hur man kan justera det.

Men om jag uppfattar dig korrekt ska ni titta närmare på det här?
- Vi får väl följa upp det. Jag har inga svar på hur än.

ANNONS

Om ni följer upp det här och bedömer att planen är otillräcklig, vad skulle kunna hända då?
- Det kan jag nog inte spekulera i, för då blir det en prövning för tävlingskommittén som tävlingsstyrelsen måste göra, vad som måste tillämpas och åtgärdas. Det är behörigt organ som prövar sådana typer av ärenden. 

Enhetschefen för Umeå Energi Arena, Camilla Lundberg, berättade i går för SVT att man har för avsikt att byta ut planen. Notan för det skulle enligt SVT landa på tre-fem miljoner kronor.

- Vi måste ha en fotbollsplan som är godkänd till nästa år, och det ligger ett förslag på att byta ut den, men det är en stor kostnad och upp till politikerna att fatta det beslutet, sa Camilla Lundberg till SVT.

Publicerad 2020-07-21 kl 11:35

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto