POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
MUSOVICS KRÖNIKOR
3v

Mušović: "Förbundet måste markera - en plan som den i Umeå kan vara karriärdödande"

Foto: Bildbyrån/Zećira Mušović

Det finns krav på hur många sittplatser som ska finnas på en damallsvensk arena.
Samtidigt ges det dispens för usla spelplaner - på bekostnad av spelarnas hälsa.

Förra säsongen blev det ett väldigt tjat kring Vittsjö GIK:s avsaknad av tillräckligt med sittplatser på sin arena där damallsvensk fotboll spelas. Det ligger som ett krav, att ha X antal sittplatser för att arenan ska vara godkänd. Samtidigt ges dispens för usla spelplaner, där spelarnas säkerhet direkt äventyras. Denna gång är det inte en jämställdhetsfråga, där vi ska klaga på att herrarna har det bättre än damerna. Denna gång handlar det om att det måste finnas krav på hur det ska se ut på yttersta elitnivå i Sverige, för herrar såväl som för damer.

I helgen flög vi upp till Umeå för att spela match på söndagen. Dagen innan match skulle vi genomföra ett träningspass på matcharenan. Snabbt insåg jag att planen var dålig. I Sverige är vi inte bortskämda med alltför många spelplaner som är fantastiska och allt för ofta spelas matcherna på slitet konstgräs. När jag gick vidare till mitt straffområde så gick beskrivningen "dålig" över till katastrofal. Klippa och klistra, så såg det ut. På vissa ställen fanns det inget konstgräs kvar, där låg enbart hårt underlag. Jag kände mig osäker och rädd att spela på en sådan här plan. Det här innebär skaderisk, tänkte jag tyst för mig själv.

Texten fortsätter under tweeten

Som jag har förstått det är det kommunen som ansvarar för planens skick och Svenska fotbollförbundet för kriterierna som ska uppfyllas för att det ska vara godkänt. En kommun håller inte enbart på med fotbollsplaner och underhållandet av dem, det förstår vem som helst. Vem som helst kan också tyckas förstå att berörda från kommunen gällande den här frågan kanske inte inser vikten av att ha godkända förutsättningar för att optimera en fotbollsspelares karriär. För en person som inte är insatt i fotboll eller idrott överlag, är en fotbollsplan godkänd så länge den är grön. Typ. Här behöver förbundet kliva in och markera, ställa tydliga krav med en kritisk minimigräns som inte tillåter dispens för en spelplan på bekostnad av spelarnas hälsa.

På elitnivå behöver du vara noggrann med många bitar för att orka hålla dig kvar i toppen och kunna prestera. Kost, sömn, och rätt träning är viktiga delar för att optimera återhämtningen. Många av oss har högt uppsatta mål i vår karriär och vi arbetar ständigt med att bli bättre för att en dag kunna nå våra drömmar. Tänk att du är noggrann med allt det här och att du siktar skyhögt med din karriär. Så kommer du till en sådan spelplan som i Umeå, som kan vara direkt karriärdödande på grund av en skada som orsakats av förutsättningar som inte är okej på yttersta nivå. Det ska inte få vara okej.

Vi strävar efter förbättring och utveckling inom svensk fotboll och på många olika plan har vi kommit långt, vilket även resulterat i att vi är ett föregångsland för många. Vi är nyfikna och söker ständigt efter områden som kan göras bättre, villiga att göra det som krävs för att hänga på i toppen. På ett plan har vi ting att förbättra, kanske den plan som är den viktigaste och där allting börjar - fotbollsplanen. Där behöver vi skärpa oss och hjälpas åt. Klippa och klistra håller inte på elitnivå. Ska vi fortsätta med det, då är vi illa ute.

Publicerad 2020-07-20 kl 15:45
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto