Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

"Är du inte rädd att typ alla homosexuella ska bli kär i dig i laget?"

Musovics krönikor

Josh Cavallo gick, som en av de första herrspelarna, ut som homosexuell under gårdagen.
En sann förebild, skriver Fotbollskanalens krönikör Zećira Mušović.

Foto: TT/C More

Malmö FF tog viktiga poäng mot AIK i toppstriden och toppar tillfälligt herrallsvenskan. Bayern München förlorade med förkrossande 5-0 i cupen i coach Nagelsmanns frånvaro. Ändå var gårdagens fokus riktat åt annat håll: Josh Cavallo, fotbollsvärldens senaste, stora förebild. Fotbollsstjärna och homosexuell, den första spelaren på herrsidan att öppet komma ut. Ett steg från honom som skriker starkt, modigt och extremt viktigt. Enorm respekt. 

Inom damfotbollen är det sedan ett bra tag tillbaka accepterat att vara homosexuell och professionell fotbollsspelare. Att det är vanligare på damsidan än på herrsidan har jag inte någon bra anledning eller svar på, men utan att låta allt för generaliserande kan vi väl lugnt konstatera att machokulturen är mer osund på den sistnämnda sidan. Samtidigt som ett herromklädningsrum förväntas innehålla känslokalla, tuffa testosteronfyllda killar som ska uppfylla kraven och normen på hur en en ska vara utifrån en snedvriden samhällsbild, har jag inte upplevt att fotbollsdamerna har fått motsvarande förväntansbild att uppfylla enligt mallen hur en kvinna ska vara enligt 1742 års manual. Snarare tvärtom. Fler frågor om varföalla damspelare är homosexuella.  

Annons

Tre snabba "jag frågar åt en kompis"-frågor:

1. Blir du verkligen utstirrad i duschen av alla homosexuella lagkamrater? Svar: nej. 

2. Är du inte rädd att typ alla homosexuella ska bli kär i dig i laget? Svar: nej.

3. Vadå, måste man typ vara lesbisk för att spela fotboll som tjej? Svar: nej.

Summa summarum är inte alla damfotbollsspelare homosexuella, men tryggheten finns hos omgivningen att våga komma ut och att få vara sig själv. Något som direkt leder till att mångfalden såväl som det psykiska välmåendet ökar markant.

Samhället är inne i en ständig förändring, även om skeva världsbilder alltid kommer att ligga kvar hos vissa. Trots att machokulturen är påtaglig inom herrsport, så vet vi alla att även på herrsidan finns det spelare som är homosexuella. Spelare som dagligen lever med en hemlighet som de inte vågar framföra på grund av den förväntansbild som skapats inom och kring idrotten. Josh Cavallo tog första steget, modigt blottade han sig för världen och blev genast en av våra viktigaste nutida förebilder. En hemlighet som tyngt Cavallo länge och som på grund av osäkerhet och rädsla inte fått sitt uttryck förrän nu. Stödet som han har fått världen runt är extremt. Storklubbar som Liverpool, Juventus och Barcelona för att nämna några gick snabbt ut med sitt stöd och uppmuntran. Stjärnor från både herr- och damsidan gjorde detsamma. Sociala medier fylldes snabbt med hype kring Josh Cavallo. Med all rätt.  

Annons

Cavallos mod leder och kommer fortsatt att leda till normalisering av att vi alla är olika, inom sporten som ett förstasteg för att sedan smittas av på resten av samhället. Sport är en otrolig plattform föönskvärda förändringar i världen. När en profil i proffssammanhang vågar, så vågar många fler efter den personen. När Josh Cavallo öppenhjärtat delar med sig av sin hemlighet, så gör han att många fler vågar låta hjärtat prata. När Zlatan Ibrahimovic hyllar Cavallo, så gör det att många fler väljer att försöka förstå, respektera och även de hylla. Cavallo är längst fram i ledet och den viktigaste pjäsen i just det här. Men vi andra, som står bakom och stöttar och hyllar, vi är alla med på samma tåg till förändring. När vi inom elitsport vågar visa och dela, så kommer tåget att fyllas på med ännu mer öppenhet samt förståelse kring inkludering och olikheter. Hatten av Cavallo, du är en sann förebild.

Annons
Publicerad 2021-10-28 kl 21:43

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto