Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Musovic: ”Bara för att”-anställningar är inte jämställdhet

Musovics krönikor

Jämställdhetsdiskussioner inom sport har pågått länge. 
Vägen framåt är genom att ge kvinnor samma chans som män. 
Läs Zecira Musovics krönika efter TV4 och C Mores satsning på kvinnliga kommentatorer. 

Foto: Bildbyrån/C More

”Utöver ett genuint idrottsintresse behövs inga förkunskaper i yrket. Man kan lära sig allt om man bara har glöden. Om du har glöden så ger vi dig verktygen.” Så lyder en mening i TV4:s och C Mores uppmaning till kvinnor att söka sig till den snart startade utbildningen för att få fram fler kvinnliga sportkommentatorer. Vidare skriver de att det finns alldeles för få kvinnor. Jag håller med.

Länge har vi fört diskussioner som berör jämställdheten i vårt samhälle och vad vi måste göra bättre för att ta kliv i frågan. Lösningar så som inkvotering av kvinnor till arbetsplatser har förekommit, allt för att balansera upp den skeva könsfördelning som förekommer där den stora majoriteten arbetsplatser har representerats av män. För mig handlar jämställdhet mycket om rättvisa, att du ska ges den möjligheten och chansen som du faktiskt förtjänar. För mig innebär det inte att du förtjänar det enbart för att du är kvinna eller enbart för att du är man. Inkvotering av kvinnor in till olika miljöer är därför något som jag aldrig känt har tilltalat eller övertygat mig. Min åsikt är att det är en ”quick fix” där verkligheten ändå kommer att komma ikapp förr eller senare.

Annons

Något jag däremot är extremt mycket för är att alla ska få samma möjlighet att lyckas, oberoende av kön, bakgrund eller andra faktorer som kan komma att spela roll när urval ska göras. I ett samhälle där många arbetsområden domineras av män hamnar vi allt för enkelt i en ond cirkel där vi blir snäva i vårt synfält och tar beslut grundande på omedvetna, tidigare erfarenheter av det vi haft och så som det har sett ut. Många gånger hamnar vi att män anställer män, egentligen med den okomplicerade anledningen att det är vad som faller situationen naturligt utifrån tidigare föreställningar. Jag vill tro och tycka att vi är förbi tiden där vi tycker och tror att kvinnan inte är tillräckligt kapabel. Jag är emot inkvotering av kvinnor men jag är för att det ska finnas ett krav och en uppmuntran att kvinnor ska utgöra en del av anställningsfördelningen som finns inom vissa yrken. En kvinna ska inte anställas för att hon är en kvinna, hon ska anställas för att hon är en kvinna, fullt kapabel till att briljera med sin expertis. Låt oss säga; rättvist inkvoterade genom att ges chansen och uppmuntras till att vilja.

Annons

Vi ser avsaknaden av kvinnor inom fotbollen inte minst, framförallt på ledarsidan där olika staber oftast representeras av enbart män. Mediabranschen likaså, även om jag anser att det finns flera otroligt skickliga kvinnor där och fler som är på ingång och som kommer att göra succé framöver. Vicki Blommé, Irma Zibanejad, Frida Fagerlund och Rihaneh Rouhani för att nämna några som inte är alltför ”gamla” inom branschen men som redan satt sin prägel på ett oerhört positivt sätt. Det här är personer som fått chansen och tagit den. När nu TV4 och C More satsar genom att starta en kostnadsfri utbildning för att få fram fler kvinnliga kommentatorer, så blir jag glad över att fler kommer att ges möjligheten. När de även går tillbaka till grunderna i livet; att ifall du har glöden så går allt att lära, så går jag igång ännu mer. Jag älskar det. Jag hoppas att det är många som vågar ta chansen. Chansen att rättvist inkvotera sig själv genom passion och kunskap. Vidare hoppas jag däremot att den här utbildningen leder till ökad konkurrens snarare än till automatisk anställning för kvinnor. ”Bara för att”-anställningar är inget som för mig förklarar jämställdhet.

Annons
Publicerad 2021-12-14 kl 22:57

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto