Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Mušović: "Lika är bra, men vi ska ha mer"

Musovics krönikor

Så var det här, det första gemensamma avtalet någonsin i svensk landslagsfotboll mellan damer och herrar. Vi är två starka landslag, med personligheter i vardera lag som kämpar för sin rätt. Nu enar vi oss och väljer den gemensamma vägen, med avtalspunkter som är viktiga för fortsatt förbättring. Det glädjer mig. Men ännu är vi inte framme. Nu går stafettpinnen vidare till nästa problem.

Foto: Bildbyrån

Sverige är för många runt om i världen ett föregångsland när det kommer till frågor som berör jämställdhet och förutsättningar för människan. Fotbollen är en del som per automatik har hängt med i de diskussionerna, där specifikt damfotbollen i Sverige tidigare länge sågs som en av pionjärerna som banade väg. När nu ett gemensamt landslagsavtal är påskrivet och klart, så känns det extra bra att fortsatt kunna vara med i de diskussionerna över fotbollsnationer som lyckats. Ett avtal som är helt transparent utåt sett och som alltså är helt jämställt herrar och damer sinsemellan, i alla fall när det kommer till landslagsverksamheten som inte rör kommande mästerskap.

Annons

För oss spelare är det en viktig fråga att vi behandlas likadant när vi har landslagsdräkten på oss och representerar vårt land. Det är en viktig fråga både individualistiskt sett men även för de som kommer att komma efter oss. Landslaget är en stor del av det svenska samhället, vilket innebär att verksamheten sänder viktiga signaler utåt sett. Med det nya, gemensamma avtalet visar vi på att i svensk landslagsfotboll arbetar vi för att lyckas på olika plan och det oberoende av kön. Snyggt.

Det finns flera avtalspunkter som är viktiga för oss spelare och som ger oss förutsättningar att kunna prestera på plan. Som spelare är helhetsbilden helt avgörande för oss och frågor som berör exempelvis försäkring vid, ta i trä, skador är en punkt som ofta kan ligga och oroa i bakgrunden. En annan punkt som jag personligen anser är på tiden att den skrivs in och tas upp är föräldrafrågan. "SvFF ska skapa möjlighet för Spelaren att kunna kombinera föräldraskap med deltagande i SvFF:s landslagsverksamhet." Så lyder första meningen av avtalspunkten som alltså berör föräldraskap. Lysande, känner jag spontant. Att bli och vara förälder är för många en stor del av livet. Att ha möjligheten att kombinera de två, borde ses som en självklarhet som ska vara väl integrerat i våra karriärer, snarare än ett problem där vi ska släcka bränder. Snyggt SvFF. 

Annons

Ett gemensamt avtal, viktiga frågor rörande förutsättningar både på och utanför plan samt spelare i de två seniorlandslagen som är enade. Lika är bra, men vi ska ha mer. Det häär ett avtal för mig med inte minst ett stort symboliskt värde. Jag är glad över det och det visar på att vi har kommit en bra bit på vägen. Vår landslagsledning har tagit stora steg i rätt riktning mot att göra sportens fördelning jämnare bland damer och herrar. Men det finns fler steg att ta och skon klämmer ordentligt högre upp i hierarkitrappan. Mästerskapsbonusarna är inte jämställda, vilket jag helt och hållet förstår med tanke på hur marknaden ser ut. Alla ni som nu tänker, "damer har inte lika mycket publik, ni drar inte in lika mycket pengar" blablabla. Jag vet, jag köper det. Men, investeringarna, stödet och prispengarna från Fifas håll måste öka till damerna och närma sig herrarna. Det är nästa kamp att fortsätta att ta, för där finns förbättringspotential. 

Annons

Otacksamma damer, som aldrig blir nöjda. Helt rätt, vi kämpar för rättvisan.

Publicerad 2021-12-18 kl 11:57

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto