Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
DANMARK

Dansk klubb presenterar kall pyroteknik - Sef: "Jättenyfikna"

Foto: brondby.com/scanpix

I Danmark har en kall pyroteknisk pjäs nu presenterats.
Utvecklingen där följs av både Svensk Elitfotboll och Svenska Fotbollssuporterunionen.
- Vi är jättenyfikna, säger Sef:s generalsekreterare Mats Enquist till Fotbollskanalen. 

Pyroteknik på läktarna i bland annat Sverige och Danmark är olagligt. Under onsdagen presenterade dock den danska klubben Bröndby en egenframtagen pyroteknisk pjäs som klassas som legal i Danmark.

I tolv månader har man jobbat på att ta fram pjäsen, som är så pass kall att man kan hålla sin hand i flamman.

- Vi är mycket glada över den preliminära produkten, och vi ser den som ett naturligt första steg på vägen mot att säkerställa en fantastisk inramning runt Bröndbys matcher, säger klubbens SLO Lasse Bauer till Bröndbys hemsida.

- Den nya pjäsen kommer, när den tas i bruk, kunna användas på läktarna och kan fås i olika färger, som passar till klubbfärgerna.

Den produkt som tagits fram i dag täcker många behov i jämförelse med de pjäser som används just nu, men inte alla. Därför kommer arbetet med att utveckla produkten vidare att fortsätta framöver.

- Med de medler och den teknik som finns i pyroteknikbranschen i dag kan vi inte få fram en så kraftig ljusutveckling med så låg värme på flamman som de pjäserna som just nu används olagligt på fotbollsarenor, säger uppfinnaren Tommy Cordsen.

- Den nytvecklade produkten är både röksvag och brinner med så låg värme att den tillhör den låga klassificeringsnivån. På det sättet är det lagligt att använda den under nuvarande dansk lag.

Nyligen förklarade Svenska Fotbollssupporterunionens ordförande Sofia Bohlin att man följer utvecklingen i Danmark med stort intresse.

- I Danmark håller man på att ta fram kalla produkter, bengaler som inte är varma. De är under test just nu och det ska bli väldigt spännande att se vad som händer där. Jag har sett lite filmer på det och visuellt sett ser det väldigt bra ut, sa Bohlin till Fotbollskanalen då.

Även Svensk Elitfotboll, klubbarna i allsvenskan och superettans intresseorganisation, håller ögonen på den nya pyrotekniska pjäsen som tagits fram i Danmark.

- Ja, det gör vi. Nu har de tagit fram färdiga grejer också vilket gör att vi vill följa det ännu närmare. Vi får titta på hur det funkar, för vi vill kolla på alla möjligheter som finns för att kunna bli av med de illegala bränningarna och ersätta dem med legala lösningar. Vi är jättenyfikna, säger Sef:s generalsekreterare Mats Enquist till Fotbollskanalen.

Ser du det som ett alternativ att åka ner till Danmark tillsammans med SFSU för att titta på pjäsen?
- Ja, det hoppas jag, jag har redan ställt frågan till dem. Det tror jag säkert att vi kommer göra. Vi har ett bra samarbete här.

Vad tror du om att lösa frågan genom att ta fram nya pjäser?
- Pyroteknik på läktarna är ett så starkt fenomen och kan vi hitta lösningar som funkar för allas behov så vore det en enorm lättnad. Det är klart att det är jobbigt för alla parter när det sker olagligt. Kan vi hitta ett sätt att få det här att fungera under ordnade former så vore det enormt skönt, säger Enquist.

Publicerad 2016-12-21 kl 16:48
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons