Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Nygren slog igenom tidigt - såldes för rekordsumma: "Blev en hajp - var inte obefogat"

Superliga

Benjamin Nygren glänste och såldes för en rekordsumma.
Nu ser 20-åringen tillbaka på tiden när han kom fram i IFK Göteborg.
- Det är klart att det blev en hajp, säger anfallaren till Fotbollskanalen.

1:00
Nästa

Avbryt
Försök igen

Se ett av Benjamin Nygrens mål i U21-landslaget i spelaren ovan.

FAKTA

På senare år har flera talanger lämnat svenska klubbar efter en kort tid i allsvenskan. Vissa har sålts för stora summor, medan andra flyttat direkt från klubbars ungdomslag till akademier ute i Europa.

I media skrivs samtidigt många artiklar om ämnet - och det är ofta spekulationer om spelarövergångar och transfersummor i allsvenskan. Intresset är stort bland läsarna.

Har det blivit en hets kring att unga spelare ska lämna tidigt? Ser klubbar mer på talanger som säljobjekt? Hur påverkar det spelare och vad tänker supportrar om utvecklingen?

Benjamin Nygren, 20, är en spelare som slog igenom tidigt i IFK Göteborg i allsvenskan.

Anfallaren, som numera tillhör den danska klubben Nordsjælland, blev först målskytt i A-lagsdebuten mot Örgryte IS i mars 2018 och gjorde i oktober samma år allsvensk debut med ett inhopp mot Djurgårdens IF, vilket följdes av starter mot Malmö FF och Örebro SK med två mål och en assist mot Närke-laget i den sista omgången av säsongen.

Året efter blev det stor succé och ett ordentligt genombrott i allsvenskan. Nygren stod för fyra mål och fyra assist på tolv matcher och var därmed i rampljuset i svensk fotboll. Bara några omgångar in i säsongen började det pratas om intresse från utländska klubbar och möjliga summor vid en transfer.

Till slut gick anfallstalangen vidare till den belgiska storklubben Genk i den största affären i Blåvitts historia, då övergångssumman uppgavs landat på 53 miljoner kronor.

Nygren minns nu främst tillbaka till en rolig tid när han kom fram i Blåvitt.

- Det var jävligt kul. Vi var ett bra lag och ett bra gäng. Det känns som att alla tyckte det var väldigt kul att komma och träna varje dag och spela matcher tillsammans. Vi hade en väldigt bra kemi i gruppen. Vi spelade och det flöt på bra, man tänkte inte så mycket, säger han till Fotbollskanalen.

Tränaren Poya Asbaghi och klubbikonen Tobias Hysén var två av flera som hyllade Nygren i början av säsongen, och på kort tid blev han omskriven och sedd som en av de hetaste spelarna i allsvenskan.

- Jag blir bara glad när folk pratar bra om mig. Jag kände inte någon press alls. Jag försökte bara vara så bra som möjligt, hjälpa laget och göra det jag är bra på. Jag tror att det är bäst att man gör sin grej och inte tänker så mycket. Det handlar om att ha kul och göra det man är bra på, säger han.

- Jag upplevde inte det som ett problem då och jag upplever inte det som ett problem nu i efterhand. Jag tyckte inte det var jobbigt att det var skriverier och stod om klubbar. Det var bara roligt att jag fick kredd för att jag gjorde det bra, fortsätter han.

Nygren blev samtidigt inte förvånad över att det började skrivas om intresse från andra klubbar och möjliga transfersummor. Han var beredd på det.

- Det är klart att det blev en hajp. Det handlade om en ung spelare, och då är det inte så konstigt. Ett tag gjorde jag även flest poäng i allsvenskan, så då blev det en hajp. Det var inte obefogat. Det är så det är, säger han och fortsätter:

- Folk tycker även allt som har med pengar att göra är intressant. Det är vad folk tjänar och vad det är för övergångssummor. Man snackar inte öppet om pengar på det sättet, så då blir det intressant, folk vill veta. Jag tycker inte det är så konstigt.

Började agenter höra av sig till dig?
- Nej, det var ingen som kontaktade mig personligen. Det var via klubben eller min pappa, så det var inget jag behövde gå runt och tänka på alls.

Till slut blev det alltså en flytt till Genk, något som han själv ville och tog beslut om.

- Om man får chansen tycker jag man ska ta den. Jag har en dröm om att bli så bra som möjligt och om jag får en chans vill jag ta den. Jag tänkte på vad som är det bästa och sämsta som kan hända med att jag går någonstans eller om jag stannar. Uppsidan med att gå var att jag i bästa fall skulle bli en startspelare i en klubb som skulle spela i Champions League. Oavsett hur det skulle gå kände jag att jag inte skulle ångra att jag tog chansen. Däremot skulle jag kunna ångra mig om jag inte tog chansen.

Du ville ge dig själv chansen helt enkelt?
- Ja, då kan jag bli hur bra som helst. Om jag utvecklas bra, får spela och är en ordinarie spelare utomlands som 18-19-åring, så är det lite "sky is the limit" och man kan bli hur bra som helst. Min dröm är att bli så bra som möjligt och därmed ville jag det.

På den tiden var Blåvitt lite pressat ekonomiskt. Kände du någon press från klubben att gå?
- Nej.

Det var enbart ditt eget beslut?
- Ja, hundra procent.

Efter övergången straffades IFK Göteborg med 350 000 kronor i böter, då en agent medverkade vid försäljningen, vilket enligt Svenska Fotbollförbundets reglemente inte var tillåtet, då Nygren var under 18 år när förhandlingarna ägde rum. Det är något som anfallaren inte vet något om.

- Jag har inget att säga om det. Jag vet ingenting kring vad som hänt och vad de har gjort, så jag har inget att säga om det, säger han.  

Nygren gjorde mål i ligadebuten med Genk, men hamnade lite senare i frysboxen i Belgien, blev utlånad till nederlänska Heerenveen och spelar numera i Nordsjælland i Danmark.

20-åringen tycker att spelare ses lite som säljobjekt och handelsvaror i dagens fotbollsvärld, men förstår samtidigt också att verkligen ser ut så 2022.

- Det är så det är i fotbollsvärlden. Eftersom att det är så mycket pengar ses man ju lite som det. Klubbar vill inte gå med förlust. De vill inte köpa någon för mycket pengar för att det är en skön snubbe. De vill utveckla, sälja vidare och tjäna pengar, säger han och fortsätter:

- Jag tycker inte det är konstigt och jag tänker inte på det. Jag fokuserar på mitt, då jag vill bli så bra som möjligt. Jag försöker träna så bra som möjligt, utvecklas och spela så bra som möjligt. Då vinner alla på det. Jag tror inte spelare tänker på hur mycket de köptes för och att de känner en press från klubbar att prestera för att klubbarna ska göra en vinst på en.

Nygren kände själv inte press att flytta utomlands, och tror heller inte att andra spelare gör det.

- Det är i varje fall inte för att gynna klubben ekonomiskt, utan i sådana fall mer press från en själv om att man vill prestera, ta en plats och spela. Det är i sådana fall den pressen.

Är det på något sätt negativt att spelare ses lite som säljobjekt och handelsvaror?
- Det är så det blir. Fotboll är världens största sport. Det är så det är och det är inget man kan göra något åt. Det är en tuff bransch och man får leva med det och lära sig hur man ska hantera saker.

Snackas det mycket mellan spelare om att ta nästa steg?
- Alla har en ambition om att bli så bra man kan bli, men det är inte så att det snackas mycket om det.

Ångrar du något?
- Jag ångrar ingenting. Jag känner att jag lärt mig mycket längs vägen. Jag ligger inte sömnlös om nätterna för att det gått som det gått eller blivit som det blivit. Det är inte så att jag tänker tillbaka på något. Jag har tagit med mig det jag har lärt mig och jag har utvecklats som person och spelare. Det är bara att fokusera på nuet och framtiden. Det är det som är det viktiga. Det går ändå inte att gå tillbaka i tiden och ändra på något. Det är överhuvudtaget ingen idé att vara kvar i dåtiden. Så är det med allt, säger han.

Nygren trivs just nu bra i Nordsjælland och sitter på ett långt kontrakt över 2025. Trots att han bara är 20 år gammal har han redan hunnit spela fotboll i fyra olika länder och har upplevt flera sidor av fotbollsvärlden, då han både haft framgång och lite tuffare perioder i karriären.

Om det är något Nygren lärt sig och vill skicka med till andra unga spelare är det att hitta viljan att bli så bra som möjligt och sedan göra det hårda jobbet. Utan det blir det inget, menar 20-åringen.

 - Jag känner mig jävligt stark mentalt och att ingen kan knäcka mig, säger han och fortsätter:

- För att bli så bra som möjligt gäller det att ligga i. Det är så många som faller bort och det gäller att vara jävligt stark. Du kan inte vara svag mentalt och klara av den här branschen. Du måste vara ett fucking djur psykiskt och mentalt. Det är det som jag skulle uppmana yngre personer till, att ge sig fan på att bli så bra som möjligt. Sedan gäller det att ha personer runt omkring dig som ger positivitet, som hjälper dig och som står bakom dig, samt inte ha personer som influerar dig med dåliga saker och som är negativa och säger till dig att du inte ska göra saker. 

- Ena stunden är det flera tusentals som bryr sig om dig, och andra stunden är det inte en kotte utöver dina närmaste vänner och din familj. Hur många som helst skulle knäckas av att vara några dagar här, träna stenhårt och sedan få motgång på motgång. Man får inte spela, men man ska ändå fortsätta träna och bete sig bra, samtidigt som man inte får göra vissa saker och får prioritera bort mycket. Det är verkligen inte för alla och jag tror inte så många klarar av det och är villiga att göra det som krävs. Därför faller också många bort. Sedan är det vad man gör det till. Om man vill det tillräckligt mycket är det inga konstigheter. Det är verkligen inte som att leva i en mardröm. Det är ju det bästa som finns, det handlar bara om man ha passionen som krävs.

Publicerad 2022-03-14 kl 14:47

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto