POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ETTAN
3v

Division 1-tränare stängs av i ett år - från all idrott

Foto: Bildbyrån/Linköping City

Khalid Neshati, tränare för Linköping City i division 1, stängs av i ett år från all idrott.
Det står nu klart efter ett beslut av Riksidrottsnämnden.
Neshati ska ha bland annat kallat en domare för "köpt" och "din korrupta horunge".

Det var i samband med en match mot Sylvia i slutet av den gångna säsongen som situationen, som nu lett fram till en slutgiltig dom från Riksidrottsnämnden, uppstod. Linköping Citys tränare Khalid Neshati stängdes av i ett år av Svenska Fotbollförbundets disciplinnämnd för att ha skrikit "din horunge, din korrupta horunge, du är köpt" till matchens huvuddomare. Dessutom ska han ha ringt upp domaren dagen efter matchen, frågat om denne skulle lämna in en rapport om vad som hänt, och sagt att han i så fall ska gå till media med uppgifter om att domaren kommit fram till honom innan matchen och sagt att Neshati måste betala domaren pengar för att hans lag inte skulle förlora.

Disciplinnämnden ansåg att det inte fanns någon anledning att ifrågasätta domarens uppgifter.

- Det är hans utsagor och jag har inte sagt det han påstår att jag säger. Historien måste ju vara vattentät när det är ord mot ord för att det ska hålla. Och det gör den inte. Till en början funderade jag på om de tror att jag har dödat eller slagit någon på grund av det hårda straffet, har Neshati sagt till Corren tidigare.

Tränaren överklagade sitt straff men domen står fast. Det har Riksidrottsnämnden nu beslutat. 

I sitt beslut skriver Riksidrottsnämnden följande, enligt Corren:

"RIN instämmer i disciplinnämndens bedömning att de förseelser som Khalid Neshati gjort sig skyldig till i sammanhanget motsvarar en grov förseelse. Avstängningstiden ska därmed som lägst bestämmas till ett år. RIN konstaterar att ryktesspridning, inte minst genom uppgifter i media, om att en domare skulle vara korrupt riskerar att få förödande konsekvenser för dennes anseende och fortsatta karriär. Det är vidare inte fråga om ett spontant agerande som skett i direkt anslutning till avslutad match, utan först dagen efter då det funnits gott om tid för eftertanke."

"Mot bakgrund av detta bedömer RIN att straffvärdet är något högre än avstängning i ett år. Under handläggningen har dock framkommit att Khalid Neshati är anställd i Linköping City. Avstängningen kan därmed förväntas få inverkan på hans försörjning, vilket i viss mån ska beaktas i straffmildrande riktning. Även med beaktande av detta anser RIN dock, med hänsyn till förseelsens straffvärde, att avstängningstiden inte kan sättas lägre än ett år."

Disciplinnämndens ordförande Kerstin Elserth har tidigare förklarat för Corren att man såg allvarligt på att Neshati ska ha försökt påverka domaren till att inte skriva en rapport om det som hände i samband med matchen genom att hävda att han skulle gå till media med anklagelser om korruption.

Men något bevis, mer än domarens uppgifter, för vad som sades i samtalet dagen efter matchen finns inte.

- Nej. Det finns praxis från Riksidrottsnämnden som säger att man ska gå på en domares uppgifter om det inte är någonting särskilt som gör att det finns anledning att tro att det är något missförstånd eller liknande. I de flesta fallen går vi på domarens uppgifter. Vi har stöd i det från Riksidrottsnämndens tidigare beslut, har Kerstin Elserth sagt.

Neshatis avstängning gäller fram till den 25 november.

Publicerad 2020-02-06 kl 18:39
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå