Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Eskilstuna United söker vikarierande huvudtränare: "Vill visa att det går"

Elitettan

Elitettan-klubben Eskilstuna Uniteds tränare Vaila Barsley ska gå på föräldraledighet.
Nu har klubben annonserat ut att de söker en vikarierande huvudtränare.
- Vi vill visa att det går att skaffa barn och bilda familj - och ha jobbet kvar, säger ordförande Anna Arnerdal.

Foto: Privat.

Vaila Barsley och Anna Arnerdal.

Elitettan-säsongen har precis börjat och Eskilstuna United har hunnit spela två matcher. Det har blivit en seger mot Jitex i premiären och en förlust mot IK Uppsala senast. 

Eskilstunas huvudtränare Vaila Barsley är gravid vilket innebär att laget kommer få klara sig utan henne från juli till och med december 2025 när hon är föräldraledig. Då har klubben valt en något annorlunda lösning för att ersätta henne.

I en annons söker de nämligen en vikarierande huvudtränare.

- För det första blev vi jätteglada att få en ny United-medlem. Vi visste att vi ville fortsätta jobba långsiktigt med Vaila och Daniel (Wiklund, assisterande tränare) och det betyder att vi behöver ha in en vikarie under hennes föräldraledighet. Vi ser det bara som en möjlighet att kunna rekrytera på ett nytt och annorlunda sätt. Vi vill visa att det går, säger klubbens ordförande Anna Arnerdal till Fotbollskanalen.

Annons

En av kvalifikationerna är att personen minst måste ha Uefa A-licens. I annonsen går det bland annat att läsa:

"Vår huvudtränare ska vara föräldraledig och nu söker vi hennes vikarie. Ja, du läste rätt. I en sport där föräldraledighet inte är vanligt förekommande och av många kanske ses som ett problem, ser vi det som en möjlighet. Vi tror på jämställdhet, och vi vill vara ledande i att bryta normer och skapa en mer inkluderande fotbollskultur".

Finns det en djupare bakgrund till att ni väljer att göra såhär?
- Eskilstuna United har en tradition av att driva jämställdhetsfrågor, vi vill bidra till att fotbollen blir mer jämställd och inkluderande. Om man tittar på hur många elittränare som är kvinnor blir man ledsen för att det är så få. Vi vill visa att det går att skaffa barn och bilda familj - och ha jobbet kvar. Man ska inte behöva välja, säger Arnerdal.

Annons

Vaila Barsley kommer lämna ifrån sig laget mitt under säsongen. Förutom huvudtränare är hon också sportchef, den rollen kommer hon dock behålla även under föräldrarledigheten.

- Jag tycker att det är väldigt modigt av vår huvudtränare att göra det här. Jag tolkar det som att hon har ett stort förtroende för oss som förening att lösa det på ett bra sätt, säger Arnerdal.

Annonsen lades upp i måndags och det har redan trillat in ansökningar och tips. Arnerdal förklarar varför de väljer att annonsera ut tjänsten, snarare än att själva kontakta potentiella vikarier.

- Det finns en liten tanke med det också. I den här branschen handlar allt vanligtvis mycket om kontakter och det är allmänt känt att lika rekryterar lika. Det här kanske är ett sätt att öppna upp lite. Finns det någon ny där ute som vi inte känner till? säger hon.

Annons
Publicerad 2024-04-23 kl 12:30

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto