Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Andersson vill höja sig till EM - pekar ut nyckeln till succé

Sverige (dam)

ARNHEM. Jonna Andersson känner att hon kan bättre i landslaget.
Under EM vill vänsterbacken höja sitt spel en nivå.
- Det gäller att tro på sig själv, säger hon till Fotbollskanalen.

3:11
Nästa

Avbryt
Försök igen

I ungefär ett och ett halvt år har Jonna Andersson varit en del av det svenska A-landslaget. I OS förra sommaren gjorde vänsterbacken, som totalt sett har 18 A-landskamper på meritlistan, ett inhopp. Men nu är läget annorlunda, Andersson har varit given i startelvan i landskamperna inför EM och på träning i veckan har hon mestadels bildat backlinje tillsammans med Jessica Samuelsson, Linda Sembrant och Nilla Fischer, vilka också väntas starta mot Tyskland i EM-premiären på måndag.

- Det känns bra. Jag kommer in i det mer och mer. Det gäller att ta vara på de här träningarna och situationerna man får, och försöka göra det bästa hela tiden, säger Andersson.

ANNONS

Hur ser du på dina chanser till att få starta mot Tyskland?
- Det är klart att chanserna finns. Jag har fått förtroende sedan tidigare och får jag förtroendet igen ska jag göra allt för att det ska bli så bra som möjligt.

Efter EM-genrepet mot Mexiko nyligen fick Sveriges vänsterkant kritik av TV4:s expert Hanna Marklund.

- Man måste verkligen fundera hur man ska lösa det här med vänsterkanten som absolut inte fungerar under matchen. Snäppet kommer höjas mot Tyskland i nästa match, med deras höga tempo och skicklighet att såga sig igenom försvar. Det kommer inte att hålla, sa Marklund bland annat.

Jonna Andersson själv medger att det inte riktigt gått som hon tänkt under uppladdningen inför EM.

- Det har varit lite upp och ner. I den senaste matchen var det trötta ben på alla håll, men jag känner väl att jag i vissa matcher inte kommit in i matchen tillräckligt. Det har blivit lite ensamt på kanten och det har känts lite tungt. Det är annan sak när man kommer in i det direkt, att man känner att man trycker till någon eller att det blir rätt de första tio minuterna. Då får man ett annat självförtroende. Men jag försöker jobba vidare från de matcherna som inte gått så bra som jag velat och analysera vad jag kan göra bättre.

ANNONS

Den 24-åriga Linköping-spelaren tar till flera grepp för att hitta mer rätt.

- Jag försöker ta upp många situationer ute på träningen och prata med de närmaste på planen. Sen har jag även möten med Pia och jag tittar på klipp. Jag analyserar både individuellt och med andra. Vissa situationer är individuellt baserade, men vi är också tio spelare till på planen och vi ska hjälpas åt. Det är oerhört viktigt att vi kan prata om det i grupp.

Andersson säger sig fokusera på defensiven först och främst.

- Nyckeln ligger nog i att hitta rätt i försvarsspelet. Det kan vara oerhört viktigt i ett mästerskap.

Men hon vill annars bidra mycket offensivt, där hon ser sina största styrkor.

- Jag ska försöka hänga med ganska mycket offensivt, säger Andersson.

I övrigt njuter vänsterbacken av att ha tagit ett kliv upp på landslagstrappan. Andersson ser ut att stå inför sitt första mästerskap som ordinarie i Blågult.

ANNONS

- Det är helt fantastiskt. Jag har inte varit med så jättelänge i A-landslaget, så det är klart att det är riktigt stort. Det blir en speciell känsla, för även om jag var med i OS så kanske det blir på ett lite annat sätt nu om man får spela. Det är helt fantastiskt.

Andersson jobbar nu också för att hitta rätt anspänningsnivå inför mästerskapet, som kommer innehålla flera stora matcher.

- Det gäller att det inte blir en för stor grej, att man är lagom nervös och kan bibehålla lugnet. Jag ska försöka gå in med så bra självförtroende som möjligt. Det gäller att tro på sig själv, laget och vår spelidé.

- Jag ska bara försöka ta med mig den goa känslan från de bra situationerna som jag haft och försöka bidra med min offensiva styrka.

ANNONS

Se en tv-intervju med Jonna Anderson inför EM-premiären i spelaren ovan.

Publicerad 2017-07-14 kl 20:15

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto