Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

EM 2017
35v

Blackstenius prövning: ”En stor förändring i mitt liv”

Foto: Bildbyrån

ARNHEM. I vintras lämnade hon tryggheten i Sverige för spel i Frankrike.
En utmaning för Stina Blackstenius.
- Det har varit en stor förändring i mitt liv, säger anfallaren till Fotbollskanalen.

2015 ledde hon Sveriges U19-landslag till EM-guld genom att vinna turneringens skytteliga. 2016 slog hon sig in i det svenska A-landslaget och i OS blev det två mål på fyra framträdanden. i januari 2017 presenterades sedan Stina Blackstenius av den franska toppklubben Montpellier, efter stor succé i Linköpings FC.

När Fotbollskanalen träffar den 21-åriga anfallaren på det svenska landslagets hotell några dagar inför måndagens EM-premiär mot Tyskland berättar hon om första tiden i Frankrike.

- Det har varit en stor förändring i mitt liv att flytta till ett annat land, få känna på en annan kultur, ett nytt lag, en ny tränare och en ny stad, säger Blackstenius.

- Jag har kommit in i det hyfsat, Jag känner att det tar ett tag innan man kommer in i det och känner sig trygg med allt. Jag är inte riktigt där än, där man känner att man kommit in i det helt. Men jag är på god väg i alla fall.

Märker du att allt runt omkring fotbollen spelar roll när det kommer till din prestation på planen?
- Det känner jag verkligen av. Det är verkligen viktigt att allt fungerar, att man får känna sig trygg och att man får må bra som människa, för att kunna prestera och kunna tillföra det man vill till lagkompisar och klubb. Det är verkligen viktigt.

Anfallaren gillar staden Montpellier, som hon beskriver som ”fin, med väldigt bra väder” och hon berömmer klubbens faciliteter och förutsättningar. Men det är inte där utmaningarna ligger.

- Det har blivit en väldigt stor förändring. I Linköping hade jag familjen nära, båda mina föräldrar jobbar i Linköping och jag hade många barndomsvänner runt omkring mig där. Jag hade hela laget i Linköping och nu har man inte riktigt den här närheten, det är något man får försöka hitta.

Har det varit jobbigt?
- Det har varit speciellt i och med att det inte är så många i laget som kan engelska. Så jag har väl inte den möjligheten att lära känna alla i laget på det sättet som jag hade kunnat önska, men det finns ett fåtal som pratar engelska. Det är kul att kunna umgås med dem.

Pluggar du franska?
- Ja, en till två gånger i veckan beroende på hur min vecka ser ut. Men det är jättesvårt. Jag hade inte franska i skolan så jag har verkligen fått börja på noll. Fotbollsspråket är lite lättare för det hör man dagligen, men det vardagliga är lite svårare för det hör jag inte så ofta.

Blackstenius har gjort elva mål på 14 tävlingsmatcher (tio starter och fyra inhopp) för Montpellier. Men hon är inte nöjd med hur det gått sportsligt för henne.

- Nöjd skulle jag inte säga att jag är, men med tanke på att det blev en sådan förändring som det blev, med nytt lag och en annan typ av fotboll, så får jag ändå säga att det känns godkänt. Jag har fått spela mycket ändå, och fått göra några mål. Sen är det fortfarande en bit kvar fram till att det kommer kännas bra. 

Hur tror du det kommer kännas när du återvänder efter EM, tror du att du kommer komma in i det?
- Det blir skönt att få komma in i det från början. När jag flyttade ner var det mitt i säsongen och det blir väl skillnad nu när jag ska vara med redan från försäsongen. Det tror jag kan vara ganska bra, säger 21-åringen.

Publicerad 2017-07-14 kl 08:45

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER