Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

EM 2017
43v

TV: Sundhage: ”Rimligt att ha medaljkrav på Sverige”

Foto: Bildbyrån.

Nästa

Avbryt
Försök igen

STOCKHOLM. Pia Sundhage står inför sitt sista mästerskap som svensk förbundskapten.
Ett EM där det är rimligt att ha medaljkrav på Blågult, enligt Sundhage själv.
- Vi borde ha ett sådant självförtroende efter OS-silvret, säger hon.

Början på slutet närmar sig allt mer för Pia Sundhage som svensk förbundskapten. I dag tog hon ut sin sista landslagstrupp, den som kommer åka till Holland i juli för att spela EM. En trupp där det inte fanns många stora överraskningar – men ändå ett par, lite mer otippade jokrar.

- Man kanske tycker att Julia Spetsmark är lite av en överraskning. Hon har inte varit med så mycket. Man kanske tycker det om Hanna Glas, som inte har spelat så mycket i Eskilstuna men har gjort bra ifrån sig i landskampandet. Men jag är imponerad av båda två, faktiskt, säger Pia Sundhage till Fotbollskanalen.

Om du jämför den här truppen med den som spelade OS i fjol – vad finns det för likheter och skillnader?
- Likheten är att vi har en hel del rutin. Vi har flera som har spelat många landskamper och har över 100 landskamper. Sedan har vi de unga spelarna. Det är lite fler spelare den här gången, så truppen blir lite större jämfört med OS. Men det är ganska lika, skulle jag vilja påstå.

Vad ska man ha för förväntningar på er inför mästerskapet?
- Att vi gör vårt allra bästa. Det är det sista vi gör nu. Med tanke på vilken form spelarna är i så hoppas jag att vi kan spela mer offensiv fotboll än vad vi gjorde under OS, där vi valde att rätta till försvarsspelet och ligga mycket lägre. Här tänker vi vinna bollen högre upp i plan och förhoppningsvis ösa på lite mer och använda kanterna än mer i vårt anfallsspel så att vi får lite målchanser.

Är det rimligt att ställa medaljkrav på Sverige?
- Ja, det tycker jag. Vi borde ha ett sådant självförtroende efter OS-silvret. Vi siktar högt och tror att vi kan spela en bra fotboll. Tron kan försätta berg, och det tänker vi göra.

Att mästerskapet också blir din sista dans som svensk förbundskapten, hur känns det?
- Det är speciellt. Men å andra sidan är det ett mästerskap där man behöver fokusera, det går inte att gå runt och tänka på vad som händer efteråt. Den känslan kommer någon gång, och det är bara bra, för på det sättet blir man mer tacksam, noggrann, gör lite till och lite annorlunda just för att det är det sista som händer. Den knappen trycker vi lite på med spelarna också. Den här gruppen kommer att försvinna, det blir en ny förbundskapten och nya tider. Vad är det som vi kan göra för att sätta vår prägel? Det vore ju häftigt om vi kan spela bra fotboll mot Tyskland och vinner mot dem.

Men när det väl tar slut måste det väl ändå vara känslosamt?
- Ja, det kommer det att vara. Men det kan jag inte tänka på nu. Det blir ingen människa glad av.

Efter EM kommer den tidigare Häcken-tränaren Peter Gerhardsson ta över stafettpinnen och bli ny förbundskapten. Sundhage ger sin syn på laget hon kommer lämna över till sin efterföljare:

- Jag tycker att vi i ledningen har gjort vårt allra bästa tillsammans med spelarna. Med tanke på OS-silvret är det några goa spelare som har kommit fram. Jessica Samuelsson, som står bredvid mig här, har blivit en riktigt bra fotbollsspelare. Att få vara med på den resan… Att få se hur Caroline Seger har förändrats, hur Lotta Schelin har blivit närmast komplett som forward – det är ganska häftigt. Men så klart, ska det här bli ett vinnande gäng 2018, 2019, 2020 så är det nya spelare som måste komma till. Men jag är stolt över det vi har gjort så här långt. Vi har verkligen gjort vårt bästa.

Vad vore det ultimata slutet?
- Det vore ett guld, så klart. Att stå där och vara bäst i Europa.

Publicerad 2017-06-20 kl 22:14

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER