TV: EM-guld till England - Kelly stor hjälte

Där blev Chloe Kelly stor hjälte med sitt 2-1-mål.
Värdnationen stod därmed som segrare och tar sitt första EM-guld någonsin.

Kelly ger England ledningen i förlängningen
1:41
Ella Toone ger England ledningen i finalen mot Tyskland
1:43
Magull kvitterar i EM-finalen mot England

EM i England ska avgöras när England och Tyskland möts framför hela 87 192 åskådare på Wembley i London. Det är den högsta publiksiffran någonsin i en EM-final.

För Tysklands del saknades Klara Bühl, precis som i semifinalen. Trots förhoppningar hann talangen inte ta sig tillbaka från covid-19 i tid för att bli spelklar.

England mönstrade samma elva som de gjort i samtliga matcher i mästerskapet. Det gör Sarina Wiegman historisk då ingen tränare tidigare ställt upp med samma lag i alla matcher i ett EM, varken på dam- eller herrsidan.

Kort inpå avspark togs den delade skytteliggaledaren Alexandra Popp bort från Tysklands startelva, då hon tvingats kliva av uppvärmningen. Hon ersattes av Leah Schüller.

I början av matchen var det England som förde spelet och Ellen White var första spelare att komma till ett vasst läge när hon nickade rakt på Tysklands målvakt. Men snart lyckades även Tyskland komma in mer i matchen.

Efter drygt 20 minuter uppstod en rejält stökig situation efter en tysk hörna. Flera engelska försvarare stod nära mållinjen och när bollen kom fram till Marina Hegering puttade hon bollen mot mål. Där studsade den mellan flera spelare innan Mary Earps till slut kunde greppa den. VAR granskade sedan om en handssituation uppstod i stöket, men ingen straff dömdes efter kollen.

Snart kom White till ett andra farligt läge i matchen. Beth Mead slog ett inlägg in centralt och Whites avslut gick sedan precis ovanför ribban.

Det var det närmaste lagen kom ett mål i matchen, och när domaren blåste för halvtid i finalen var det fortsatt 0-0. Innan den andra halvleken fick Jule Brand kliva av till förmån av Tabea Wassmuth.

Den första vassa chansen i andra halvlek kom när bollen spelades in centralt till en felvänd Lina Magull. Hon svängde runt och gick på avslut, men bollen hamnade utanför stolpen.

Med timmen spelad kom första målet i finalen. Keira Walsh slog en djupledsboll till inhopparen Ella Toone, som var vältajmad och kom fri mot målvakten. Hon valde då att lobba bollen över Merle Frohms och in i mål.

Målet följdes av en dubbelchans för Tyskland, där Magull avslutade från en snäv vinkel och Earps fick fingrarna på vilket styrde den in i stolpen. Målvakten hann sedan ner för att även fånga upp avslutet på returen.

Men det kom ett svar från Tyskland. Med knappt 80 minuter slogs en djupledsboll upp som start på anfallet. Det var sedan Wassmuth som slog ett inlägg och till slut lyckades Magull få håll på England med ett bestämt avslut.

I slutminuterna var det England som stod för den mest intensiva forceringen. Men när slutsignalen gick var det fortsatt 1-1 och förlängning väntade. Då byttes Magull ut för Linda Dahlmann.

Första förlängningskvarten passerade sedan utan att något utav lagen kom riktigt nära att ta ledningen. Men i andra halvlek blev det än en gång en något stökig situation efter en hörna, som slutade i att Chloe Kelly petade in bollen från nära håll till 2-1.

Det blev sista målet i matchen och enorm glädje utbröt på Wembley när slutsignalen gick och England hade säkrat det första EM-guldet någonsin. För damerna är det dessutom första mästerskapstiteln någonsin.

- Åh herregud. Det är otroligt. Tack till varenda människa som har kommit för att stötta oss. Detta är otroligt. Det här en dröm. Dessa tjejer är speciella, säger matchhjälten till BCC precis efter slutsignal.

Förbundskapten Wiegman däremot tar sitt andra raka EM-guld, då hon ledde Nederländerna till titeln, även då på hemmaplan, 2017.

- Det är ofattbart. Spelarna vill verkligen vinna och de vill utvecklas för varje dag. Vi har genomlevt det. Det var en tight match men vi vann den, säger Wiegman till BBC.

- Vi har snackat och snackat och nu till slut så gjorde vi det. Det är mitt stoltaste ögonblick i livet så jag ska njuta och ta in varenda sekund av det. Arvet från denna turnering och detta lag är en förändring i samhället: vi förde samma alla, säger kapten Leah Williamson.

Tysklands vikarierande kapten Svenja Huth, sedan Popp uteblev, säger följande efter det tunga nederlaget:

- Det gör bara ont. Vi gav allt i 120 minuter och lät inte 1-0-underläget knäcka oss. Tyvärr så fick vi inte utdelning. Vi måste låta detta sjunka in först. Vi är fortfarande glada och stolta att vi nådde så många människor.

Skytteligan blir därmed en oavgjord historia mellan Tysklands Alexandra Popp och Englands Beth Mead, på sex fullträffar vardera. Mead tilldelades även utmärkelsen "Turneringens bästa spelare".

England: Earps - Bronze, Bright, Williamson, Daly - Stanway, Walsh - Mead, Kirby, Hemp - White

Tyskland: Frohms - Gwinn, Hendrich, Hegering, Rauch - Magull, Oberdorf, Däbritz - Huth, Popp, Brand