Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Beskedet: Uefa utreder Demirals "varggest"

EM 2024 (herr)

Merih Demiral riskerar att straffas.
Den turkiska spelaren är under utredning för sin "varggest", meddelar Uefa.

3:17
Nästa

Avbryt
Försök igen

Foto: TT/Bildbyrån.

Se höjdpunkterna från Österrike-Turkiet i spelaren ovan.

I EM:s åttondelsfinal mot Österrike blev Merih Demiral stor hjälte. Han avgjorde matchen med sina två mål (2-1) och skickade Turkiet vidare i turneringen.

Efter mittbackens andra fullträff gjorde han en kontroversiell gest. Demiral formade sina händer till "vargar", ett tecken som är kopplat till den turkiska högerextrema organisationen Grå vargarna.

När 26-åringen efteråt ombads förklara varför han gjorde som han gjorde, svarade han:

Den handlar om den turkiska identiteten. Jag är väldigt stolt över att vara turk. Jag kände det till fullo efter andra målet och då landade det i att jag gjorde den gesten. Jag är väldigt glad över att jag gjorde den, sa Demiral.

Annons

- Men det finns inget hemligt budskap eller liknande i det jag gjorde. Det var bara för att visa hur stolt och glad jag var i stunden.

Nu riskerar Atalanta-spelaren repressalier.

Under onsdagen meddelar Uefa att man utreder gesten som "olämpligt beteende". Därmed riskerar han att straffas av det europeiska förbundet.

Tidigare under mästerskapet har Uefa straffat Albaniens Mirlind Daku för att ha sjungit med i hatramsor mot - samt skrikit nedlåtande ord om - Nordmakedonien och Serbien. Två matchers avstängning, plus dryga böter för det albanska fotbollförbundet, blev påföljden.

När det gäller "varggesten" är den förbjuden i just Österrike sedan mars 2019. Även i Tyskland har det under flera år funnits en diskussion om huruvida ett förbud borde införas, enligt Bild. Den tyska tidningen kallade Demirals agerande för "en skandal".

Annons

Demiral har startat Turkiets två senaste matcher i EM. Härnäst väntar Nederländerna i kvartsfinal. 

Publicerad 2024-07-03 kl 10:56

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto